Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки по основам економічної теорії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Тема 2. Суспільне виробництво і відтворення.

Економічне зростання

Навчальні питання

1. Суспільне виробництво і його основні фактори.

2. Суспільний продукт, його властивості і структура. Необхідний і додатковий продукт. Виробництво, розподіл, обмін і споживання суспільного продукту.

3. Відтворення. Економічне зростання та його нова якість. Проблеми інтенсифікації виробництва.

Навчально-методичні рекомендації

Вивчення першого питання необхідно починати з з’ясування суті суспільного виробництва, яке лежить в основі розвитку людського суспільства. Важливим є і розуміння змісту та ролі основних факторів виробництва: робочої сили, предметів і засобів праці.

Робочасила виступає як особистий фактор виробництва. Її носієм є людина як працівник. Це головна продуктивна сила суспільства. Роль особистого фактора в функціонуванні і розвитку суспільного виробництва невпинно зростає, особливо в умовах науково-технічного прогресу. Працівник повинен бути висококваліфікованим, творчим, сумлінним, матеріально забезпеченим.

Предмети праці і засоби працівиступають речовими факторами виробництва. Із зростанням обсягів суспільного виробництва велике значення має високоефективне використання, перш за все, предметів праці, переважна більшість яких добувається із земельних надр і не поновлюється. Тому ресурсозбереження – вирішальне джерело задоволення приросту потреб народного господарства в паливі, енергії, сировині й матеріалах.

Розглядаючи зміст засобів праці, необхідно зрозуміти, чому вирішальна роль серед них належить знаряддям праці ( машини, верстати, автомати тощо).

Поряд з основними факторами виробництва в сучасних умовах важливе значення також мають енергія та інформація, знання, наука, досвід, культура. Важливі для суспільства функції виконує сфера обслуговування (виробнича і соціальна інфраструктури). Необхідно з’ясувати їх суть і місце в суспільстві.

Вивчення другого питання треба починати з з’ясування суті сукупного суспільного продукту – узагальнюючого результативного показника виробничої діяльності суспільства, його властивостей та структури. Важливо знати, як розраховують сукупний суспільний продукт, враховуючи, які елементи входять до його складу. Це допоможе мати уяву про валовий суспільний продукт (ВСП), кінцевий суспільний продукт (КСП), валовий національний продукт (ВНП), валовий внутрішній продукт (ВВП), чистий продукт (ЧП) і визначати їх роль у суспільстві.

Необхідно з’ясувати структуру сукупного суспільного продукту, зміст і призначення його складових (фонду відшкодування, фонду споживання і фонду нагромадження) та засвоїти, що вироблений суспільний продукт знаходиться в безперервному русі і проходить ряд стадій: виробництва, розподілу, обміну та споживання. В зв’язку з рухом суспільного продукту і складаються економічні відносини між людьми.

Вивчення третього питання необхідно починати з з’ясування суті відтворення, яке включає в себе поновлення робочої сили, засобів виробництва, виробничих відносин та природних ресурсів. Треба розрізняти два типи відтворення: просте і розширене та зрозуміти їх суть.

З процесом відтворення тісно пов’язаний рух національного багатства – всієї суми матеріальних і духовних благ, природних ресурсів, які є в розпорядженні суспільства. Необхідно з’ясувати структуру національного багатства і значення його компонентів у можливостях суспільства в розвитку суспільного виробництва та задоволенні особистих потреб населення.

Необхідно засвоїти, що становить собою економічний потенціал країни, який відображає здатність країн забезпечити той чи інший рівень виробництва й добробуту суспільства, економічне зростання. Треба з’ясувати суть економічного зростання та зміст його типів: екстенсивного та інтенсивного, їх співвідношення; зрозуміти зміст поняття ефективності виробництва та за допомогою яких показників вона визначається у суспільстві на мікрорівні та макрорівні.