Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки по основам економічної теорії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Тема 3. Науково-технічний прогрес і становлення нового типу економічного зростання Навчальні питання

  1. Технологічні способи виробництва. Крупне машинне виробництво. Еволюційні і революційні форми науково-технічного прогресу.

  2. Сучасний тип економічного зростання та його нова якість. Проблеми інтенсифікації економіки.

  3. Екологія і виробництво. Екологічні проблеми та шляхи їх вирішення.

Навчально-методичні рекомендації

Вивчення першого питання треба починати з з’ясування змісту технологічних способів виробництва, рубежі між якими відмежовують крупні етапи історії людської цивілізації, і усвідомлення, що технологічний спосіб виробництва характеризує якісний стан продуктивних сил як єдиного цілого. А перехід від одного технологічного способу виробництва до іншого у вирішальній мірі визначається прогресом науки і техніки. Необхідно з’ясувати поняття „наука“ і „техніка“ та їх розвиток на протязі існування цивілізації і виникнення крупного машинного виробництва, з яким пов’язано створення матеріально-технічної бази капіталістичного ладу, підвищення рівня розвитку продуктивних сил і продуктивності праці. В цьому важливе значення має розуміння змісту трьох стадій підвищення продуктивності праці: простої кооперації, поділу праці і мануфактури, крупного машинного виробництва, а також промислового перевороту, який поклав початок капіталістичній індустріалізації.

З переходом до машинної індустрії пов’язане зародження науково-технічного прогресу (НТР) - поступального розвитку науки і техніки, який відбувається в еволюційній і революційній формах. Необхідно з’ясувати його суть, етапи розвитку і вплив на підвищення ефективності виробництва.

У взаємозв’язку з науково-технічним прогресом знаходиться науково-технічна революція (НТР), яка означає докорінну перебудову технічної основи суспільства під впливом досягнень науки і техніки, якісний стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства. Необхідно з’ясувати, які зміни відбуваються під впливом НТР у предметах праці, засобах праці, у змісті праці і в кінцевому підсумку – результатах праці як у виробничій, так і у невиробничій сферах, зокрема, в охороні здоров’я.

Розглядаючи суть науково-технічної революції і її роль в житті суспільства, необхідно визначити її особливості, основні риси та протиріччя, напрями їх вирішення.

З розвитком науково-технічної революції стає можливим перейти до нового типу економічного зростання, яке пов’язане з інтенсифікацією виробництва. Тому при вивченні другого питання важливо усвідомити, що новий тип економічного зростання в умовах НТР є закономірністю, а головним орієнтиром у діяльності стає досягнення високих кінцевих результатів. Нову якість зростання виражають не загальний обсяг продукції, а її якісна характеристика, відповідність її структури все зростаючим різнобічним потребам суспільства. Різко зростають темпи оновлення продукції, підвищується ефективність праці, зростає роль ресурсозбереження у виробництві, підвищується ефективність праці, фондозберігаючого і матеріалозберігаючого варіантів інтенсивного економічного зростання, відбуваються важливі зрушення внутрігалузевих пропорцій.

В умовах НТР також прискорюється розвиток інфраструктури суспільного виробництва, сфери виробничих і побутових послуг – транспорту, зв’язку, інформаційного обслуговування народного господарства тощо. Різко зростає роль науки і наукового обслуговування, охорони здоров’я, яке покликане продовжити активне життя працюючих. Значні зміни відбуваються у сфері освіти, підготовки і перепідготовки кадрів.

Інтенсифікація суспільного виробництва на основі НТР глибоко впливає не тільки на виробництво, але й на природу. Причому порушується розумна взаємодія людини з природою, що призводить до загострення суперечностей між ними. Виникають екологічні проблеми, які потребують накреслення шляхів їх вирішення. Вивчення третього питання дасть змогу визначитись в цьому. А тому необхідно, перш за все, з’ясувати суть поняття „екологія“ і зрозуміти вимоги законів екології.

Сьогодні ні у кого не викликає сумніву, що катастрофічні екологічні зміни, що відбулися на суші, у водному і повітряному просторі нашої планети за останні десятиріччя, можуть підірвати ресурсну базу соціально-економічного розвитку людства, поставити під загрозу саме існування на землі.

Складною залишається екологічна ситуація і в нашій країні. Це негативно позначається на здоров’ї населення. Середньостатистичний громадянин України хворіє трохи більше, як один раз на рік. Найчастіше хворіють у Черкаській, Вінницькій, Житомирській областях. Зросла кількість захворювань населення на злоякісні новоутворення, цукровий діабет, психічні розлади, шлункові хвороби. В результаті екологічної кризи Україна щорічно втрачає 15-20 % ВНП.

Важливим є визначення шляхів вирішення екологічної проблеми, головним з яких є повний перехід промислового та сільськогосподарського виробництва на безвідходну технологію та замкнуті цикли природокористування. На основі вивчення рекомендованої літератури необхідно визначити і інші шляхи вирішення екологічної проблеми.