Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки по основам економічної теорії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Тема 8. Підприємство,

ВИТРАТИ І РЕЗУЛЬТАТИ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ.

ЦІНОУТВОРЕННЯ І ЦІНИ В УМОВАХ РИНКУ

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. Підприємство, його суть, головні ознаки і особливості в умовах ринкової економіки. Види підприємств.

  2. Госпрозрахунковий (комерційний) тип організації діяльності підприємства та його основні принципи.

  3. Витрати виробництва і підприємства. Собівартість продукції та шляхи її зниження. Ціноутворення і ціни в умовах ринку.

  4. Прибуток і рентабельність. Розподіл прибутку. Ефективність роботи підприємства і шляхи її підвищення.

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Вивчення першого питанняпочинається з з’ясування сутіпідприємства, його призначення і ролі в народному господарстві. Треба зрозуміти, щопідприємство є первинною ланкою суспільного поділу праці і основною ланкою народного господарства країни, яка виступає як товаровиробник і забезпечує процес відтворення.Тут відбувається безпосередньо поєднання робочої сили з засобами виробництва, запроваджується науково-технічний прогрес, забезпечується ефективність господарювання. Від рівня діяльності підприємств залежить величина створюваного валового національного продукту, соціально-економічний розвиток суспільства, задоволення матеріальних і духовних потреб населення, його життєвий рівень.

Необхідно з’ясувати основні ознаки підприємства, найбільш важливою з яких єсамостійність його у системі господарства країни. Важливо знати, що підприємство має самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою підприємства, товарний знак. Як самостійна господарська одиниця підприємство користується правами юридичної особи і має свою внутрішню структуру, яка містить бригади, ділянки, відділення, цехи тощо.

Треба звернути увагу на те, що з переходом до ринку сталися значні зміни в умовах діяльності підприємств, з’явились суттєві їх особливості. Найбільш важливою з них є багатоманітність форм підприємств, пов’язана з існуванням багатоманітних форм власності. Значно розширена самостійність підприємств у виборі виду діяльності, номенклатурі товарів і послуг, системі матеріально-технічного забезпечення, встановленні цін на вироблену продукцію, визначенні ринків збуту продукції тощо. Ринок вимагає від підприємства забезпечити повну самоокупність роботи і забезпечити свою діяльність за власні кошти.

Використовуючи положення закону України “Про підприємства в Україні”, необхідно ознайомитись, які можуть діяти підприємства в країні, які сумісно вони можуть створювати об’єднання.

При вивченні другого питання необхідно зрозуміти, що кооперація суспільної праці в межах народного господарства потребує об’єктивну необхідність в економічному управлінні всіх ланок виробництва і забезпеченні високої ефективності господарювання. З цим і пов’язано використання в практичній діяльності виробництвагоспрозрахункового (комерційного)типу його організації.

Важливо знати, що госпрозрахунок як економічна категорія - це система економічних відносин між суспільством і підприємствами, між самими підприємствами, а також між підприємствами і їх виробничими підрозділами та працівниками, в основі яких лежить досягнення максимальної ефективності виробництва при мінімальних витратах і забезпечується окупність витрат доходами та отримання максимального прибутку. Госпрозрахунок забезпечує за допомогою товарно-грошових відносин відповідність між ресурсами, що надходять у розпорядження підприємства, і результатами його діяльності.

Необхідно з’ясувати суть принципів госпрозрахунку, якими є: самоокупність, прибутковість підприємств; господарсько-оперативна самостійність; матеріальна заінтересованість всього виробничого колективу і кожного його працівника у підвищенні результатів виробництва; матеріальна відповідальність за результати господарської діяльності; грошовий контроль. Всі ці принципи взаємопов’язані і доповнюють один одного.

При вивченні третього питання треба усвідомити, що процес створення матеріальних і духовних благ і доведення їх до споживачів одночасно являє собою процес споживання засобів виробництва і предметів праці, що використовуються при цьому, а також робочої сили. Витрати на виробництво продукту виступають у виглядісуспільних i витрат підприємства. Необхідно з’ясувати суть суспільних витрат і з чим пов’язано їх існування, а також суть витрат підприємства і що вони характеризують.Важливо знати, що витрати кожного підприємства у грошовій формі мають назвусобівартість продукції. Це синтетичний показник діяльності підприємства, який показує, у що обходиться йому виготовлення продукції. Необхідно з’ясувати суть розрахункової, фактичної, індивідуальної, технологічної, цехової, виробничої, повної та галузевої собівартості продукції.

Також необхідно розглянути і структуру собівартостівсієї продукції та окремих її видів. Це дасть можливість визначити, під впливом яких факторів сформувався даний рівень собівартості тих чи інших виробів і які заходи необхідно розробляти по зниженню собівартості цих виробів. Адже собівартість продукції є базою для визначення ціни. Зниження собівартості продукції створює передумови для зниження цін на товари і в кінцевому підсумку сприяє підвищенню добробуту суспільства. В зв’язку з цим треба розглянути, які є шляхи скорочення витрат на виробництво продукції підприємствами з урахуванням формування в сучасних умовах принципового нового господарського механізму, переведення економіки країни на комерційні засади.

Стимулювання активності товаровиробників, підприємства, ощадливості тісно пов’язане з ціноутворенням. Розуміння сутіціни, механізму її утворення має особливе значення для розуміння багатьох процесів господарського життя суспільства, вибору товаровиробником правильної тактики поведінки у різних економічних ситуаціях. Треба особливу увагу звернути на формування ціни в умовах ринку і зрозуміти, щоринкова ціна включає галузеву собівартість продукції і оптимальний для даного виробництва на даний час прибуток.Також треба знати, що економічна роль ціни реалізується через виконувані неюфункції: облікову, розподільну, стимулюючу, здійснення зв’язків між виробництвом і споживанням, пропозицією та попитом. Необхідно з’ясувати їх суть і розглянути види цін, що використовуються в умовах ринкової економіки. Важливо знати, в якій мірі впливає держава на ціноутворення.

При вивченні четвертого питаннянеобхідно з’ясувати економічну природуприбуткута як він формується на підприємстві. Розраховують прибуток виключенням собівартості продукції із суми продажу. Це буде те ж саме, як різниця між ціною продажу (оптовою ціною підприємства) і собівартістю реалізованої продукції.

Треба розуміти, що прибуток створюється на виробництві і виступає як додатковий продукт. Під час продажу товару втілена у ньому вартість додаткового продукту реалізується як надлишок грошей над їх витратами, що пішли на виготовлення товару, тобто як прибуток. Після реалізації продукції і отримання прибутку власник засобів виробництва стає власником і прибутку, оскільки привласнення прибутку є однією з основних форм економічної реалізації власності. Власник розпоряджається отриманим прибутком на свій розсуд, але дбаючи про дальший соціально-економічний розвиток виробництва.

Необхідно знати, як розподіляється прибуток на підприємствах західних країн і в Україні. При цьому необхідно з’ясувати напрями використання коштів на підприємстві, зокрема, на забезпечення потреби в оздоровленні працівників, профілактики захворювань тощо, а на підприємствах, де існують у складі їх соціальних служб медичні частини, - на забезпечення потреби на їх функціонування.

Далі треба звернути увагу на те, що поряд з прибутком, який є результативним показником діяльності підприємства, для оцінки ефективності використання виробничих фондів і оборотних засобів використовується показник норма рентабельності. Він обчислюється як відношення прибутку до суми основних виробничих фондів і оборотних засобів, помножене на 100. Проте більш повно характеризує ефективність роботи підприємства показник норма рентабельності, яка обчислюється як відношення маси прибутку до суми основних виробничих фондів і оборотних фондів та оплати праці зайнятих на виробництві, помножене на 100. Важливо звернути увагу, від дії яких факторів залежить норма рентабельності підприємства, а також які інші показники використовуються для характеристикиефективності виробництвата які є фактори підвищення її рівня.