Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА ГІГІЄНІЧНОЇ ОЦІНКИ ПИТНОЇ ВОДИ .docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.44 Кб
Скачать

Тема: методика гігієнічної оцінки питної води за даними санітарного обстеження систем водопостачання та результатами лабораторного аналізу проб

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти загальні вимоги до якості питної води та гігієнічного значення окремих її показників. Оволодіти методиками обгрунтування гігієнічних висновків щодо якості питної води.

Питання теоретичної підготовки:

  1. Гігієнічне значення води.

  2. Гігієнічні вимоги до якості питної води.

  3. Епідеміологічне значення води та її роль у поширенні інфекційних захворювань.

  4. Ендемічне значення води та її роль в поширенні захворювань неінфекційної природи. Профілактика біогеохімічних ендемій.

  5. Гігієнічні показники та нормативи якості питної води (фізичні, органолептичні, хімічний склад) та показники забруднення (бактеріологічні, органолептичні, хімічні; прямі та опосередковані).

  6. Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

  7. Методика читання лабораторних аналізів води.

  8. Санація джерела місцевого водопостачання.

ЗАВДАННЯ: Розв'язати задачі та надати гігієнічну оцінку якості питної води за даними лабораторного аналізу води.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія - Вінниця: Нова книга, 2006. - С. 255 - 258.

  2. Комунальна гігієна. / За ред. Є.Г. Гончарука. - К.: Здоров’я 2006. - С. 45-351.

  3. Даценко 1.1., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. К.: Здоров'я, 2004. - С. 141-205.

  4. А.А.Минх. Методы гигиенических исследований. — М., Медицина, 1990. — С. 109-164.

  5. І.В.Сергета. Практичні навички з загальної гігієни. — Вінниця, 1997. — С. 9-12 .

Методика виконання самостійної роботи

В ході практичного заняття після оцінки рівня вихідних знань кожний студент одержує у викладача ситуаційну задачу, в якій приведені дані щодо епідеміологічної обстановки місцевості, санітарно- топографічного і санітарно-технічного стану криниці та лабораторного дослідження води. Після ретельного вивчення матеріалів запропонованої задачі, студент відповідно до приведеного нижче зразка оформлює у протокольному зошиті “Протокол читання лаболаторного аналізу питної води”.

Гігієнічне значення води

Визначається насамперед фізіологічною потребою в ній людини. Вода, як повітря і їжа, є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища, без якого неможливе життя. Людина без води здатна прожити лише 5-6 діб, адже її тіло в середньому на 65% складається з цієї речовини. Без води не відбувається жоден біохімічний, фізіологічний та фізико-хімічний процес обміну речовин та енергії: неможливі травлення, дихання, анаболізм (асиміляція) та катаболізм (дисиміляція), синтез білків, жирів, вуглеводів із чужорідних білків, жирів, вуглеводів харчових продуктів.

За допомогою води в клітини організму надходять пластичні, біологічно вкрай потрібні компоненти та енергетичні матеріали, виводяться з нього продукти обміну (транспортна функція). Вода сприяє збереженню колоїдального стану живої плазми. Вода і розчинені у ній мінеральні солі підтримують найважливішу біологічну константу організму - осмотичний тиск крові й тканин. У водному середовищі створюються належні рівні лужності, кислотності, гідроксильних та водневих іонів. Вода забезпечує кислотно-лужний баланс в організмі, а це впливає на швидкість та напрямок біохімічних реакцій. Бере участь у процесах гідролізу жирів, вуглеводів, гідролітичного й окисного дезамінування амінокислот та в інших реакціях.

Вода є основним акумулятором тепла, яке утворюється в організмі в процесі екзотермічних біохімічних реакцій обміну речовин. Крім того, випаровуючись із поверхні шкіри й слизових оболонок органів дихання, вода бере участь у процесах тепловіддачі, тобто у підтриманні температурного гомеостазу.

Потреба організму у воді задовольняється головним чином за рахунок питної води, напоїв та продуктів харчування, особливо рослинного походження. Фізіологічна добова потреба дорослої людини у воді (за відсутності фізичних навантажень) у регіонах з помірним кліматом орієнтовно становить 1,5-3.