Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА ГІГІЄНІЧНОЇ ОЦІНКИ ПИТНОЇ ВОДИ .docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.44 Кб
Скачать

Захворювання, що зумовлені хімічним складом води:

а) Захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу жорсткість (сечокам'яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби, подагра)або навпаки, низька твердість (сердцево-судинні захворювання, остеопоротичнізміни у кістковійсистемі).

б) Захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (нітратів - водно-нітратна метгемоглобінемія, нітрозамінів - злоякісні новоутворення).

в) Біогеохімічні ендемії - захворювання, які пов’язані із недостатнім або надлишковим вмістом у грунті, а отже і у воді та продуктах харчування певної території того чи іншого мікроелементу. Такі території називаються біогеохімічними (ендемічними) провінціями. Найрозповсюдженішими ендеміями є ендемічний флюороз (надлишок F), ендемічний карієс (недостатність Р),ендемічний зоб (недостатність І), уровська хвороба (надлишок Sr), молібденовий артрит (надлишок Мо) або ендемічна подагра, борний ентерит (надлишок В).

г) Захворювання, що пов’язані з наявністю у питній воді токсичних хімічних речовин ("копитна хвороба” (As),отруєння свинцем (РЬ), хвороба ітай-ітай (Cd), хвороба Міномата (Hg), хвороба Юшо (поліхлорбіфеноли та радіонуклідів - злоякісні новоутворення).

Профілактика біогеохімічних ендемій:

  1. збагачення мікроелементами продуктів харчування (йодування солі, фторування води тощо);

  2. використання фарм. препаратів, що містять необхідний набір мікроелементів у своєму складі:

  3. збагачення мікроелементами добрив;

  4. використання в харчовому раціоні морських продуктів.

Гігієнічні показники та нормативи якості питної води

Водопостачання населення з метою забезпечення питних та інших потреб здійснюються за допомогою централізованої (з водоочисної станції міста вода по системі труб водопровідної мережі потрапляє до будівель) та децентралізованої (колодязі, каптажі) систем. Контроль безпечності та якості питної води водопровідної станції здійснюється комунальним відділом СЕС 1 раз на 4 місяці, джерела місцевого водопостачання - один раз на рік у найбільш несприятливий період року, а також у разі погіршення епідемічної ситуації за показниками згідно "Гігієнічних вимог до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-Ю). Для визначення якості питної води та встановлення епідемічної, токсичної, радіаційної безпеки проводять ряд

бактеріологічних, фізичних, хімічних, органолептичних, санітарно-токсикологічних, радіологічних досліджень та визначають ряд показників (див. додатки 1, 2).

Гігієнічні показники забруднення води органічними речовинами

Розрізняють прямі та непрямі показники забруднення питної води органічними речовинами. До прямих відносять:

  • бактеріологічні показники - загальне мікробне число, кількість загальних колі-форм (колі-індекс). патогенних ентеробактерій, Е. Соlі тощо.

  • паразитологічні показники - клітини, яйця, лічинки кишкових гельмінтів (ооцисти криптоспоридій. цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового тощо)

До непрямих відносять:

  • органолептичні показники - смак, запах, забарвленість, каламутність тошо.

  • хімічні показники - хлориди, сульфати, амонійні сполуки, нітрити, нітрати, перманганатна окислюваність тощо.

Отже, про фекальне забруднення води свідчить не лише наявність у воді групи кишкових паличок, але й збільшення порівняно з вихідним вмісту амонійного азоту, азоту нітритів і нітратів, хлоридів і окислюваності, що може використовуватись як непрямий хімічний показник забруднення води фекаліями. Беручи до уваги, що під час розпаду білків у кишках утворюються солі амонію, збільшення вмісту цього хімічного інгредієнта у воді при забруднені її фекаліями свідчить про свіже забруднення, яке є одним із найбільш небезпечних у епідеміологічному плані.

У процесі мінералізації амонійні солі окислюються послідовно до нітритів та нітратів. Це дає змогу використовувати значення вмісту азотовмісних речовин для визначення ступеня і термінів забруднення води відкритих водойм фекаліями. Наприклад, ізольоване підвищення вмісту нітритів у воді свідчить про недавнє забруднення води, а збільшення солей азотної кислоти - про давнє забруднення. Якщо вода містить підвищені порівняно з характерними для даної водойми кількості всього комплексу азотовмісних речовин (солей аміаку, нітритів, нітратів та окислюваності), то це необхідно трактувати як показник постійного фекального забруднення води.

Однак не слід виключати і можливість вимивання азотовмісних речовин рослинного походження у воді. Підвищений вміст амонійних сполук, нітратів, сульфатів може мати і неорганічне походження (добрива). Як правило, така їх природа підтверджується низькою твердістю, низькою окиснюваністю та низьким мікробним числом.