Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод-кільк.ден.2011-випр..doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ імені М.І. Пирогова

Кафедра фармацевтичної хімії

Аналітична

хімія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для самопідготовки, проведення практичних занять

і виконання лабораторних робіт

Модуль 2. Кількісний аналіз

Вінниця - 2011

“Схвалено”

Методичною радою фармацевтичного факультету

Вінницького національного медичного

університету імені М.І. Пирогова

14 грудня 2011 р.

Протокол № 2

Складачі: доцент, к.х.н. Т.І. Ющенко

ст.викл. А.Є. Косарева

ас. Л.В. Слободянюк

Рецензенти:

  • доцент кафедри загальної та біологічної хімії Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, к.х.н. О.С. Азаров

  • доцент кафедри хімії та хімічної технології Вінницького національного технічного університету, к.х.н. М.В.Євсєєва

Методичні вказівки розраховані для студентів 2 курсу фармацевтичного факультету денної форми навчання для самопідготовки, проведення практичних занять і виконання лабораторних робіт з аналітичної хімії “Кількісний аналіз ”

Передмова

Методичні вказівки призначені для самопідготовки, проведення практичних занять і виконання лабораторних робіт з аналітичної хімії для студентів ІІ курсу фармацевтичного факультету. Включають приклади розв’язування задач, завдання для самостійної роботи, методики виконання лабораторних робіт, а також рекомендації щодо оформлення результатів експерименту.

Зміст методичних вказівок відповідає програмі з аналітичної хімії для студентів вищого фармацевтичного навчального закладу та фармацевтичних факультетів вищих медичних навчальних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації, затвердженій Міністерством охорони здоров’я України.

Тематичний план лекцій спеціальність “фармація” і “клінічна фармація”

№ п/п

Тема лекції

Тривалість,

год.

1

2

3

1.

Кількісний аналіз. Основні принципи та методи, класифікація. аналізу. Хімічні методи аналізу, їх характеристика. Статистична обробка результатів в кількісному аналізі. Гравіметричний аналіз. Осаджена та гравіметрична форми осадів. Розрахунки у гравіметричному аналізі.

2

2.

Титриметричний аналіз. Класифікація методів. Вимоги до реакцій. Способи вираження концентрацій. Вихідні речовини, вимоги до них. Стандартні розчини. Розрахунки у титриметричному аналізі.

2

3.

Кислотно-основне титрування. Суть методу та його можливості. Теорія індикаторів. Вибір індикатора в методі кислотно-основного титрування. Побудова кривих титрування.

2

4.

Осаджувальне титрування. Класифікація методів. Вимоги до реакцій. Аргентометрія. Меркурометрія. Титранти методів, їх стандартизація, індикатори, умови визначень. Можливості методів, використання в аналізі.

2

5.

Комплексиметричне титрування. Класифікація методів. Меркуриметрія. Комплексонометрія. Титранти методів, їх стандартизація, індикатори, умови фіксування кінцевої точки титрування. Застосування в аналізі.

2

6

Окислювально-відновне титрування. Класифікація методів. Вимоги до редокс-реакцій. Індикатори окислювально-відновного титрування. Криві титрування, їх побудова та аналіз. Вибір редокс індикаторів за кривими титрування. Перманганатометрія. Йодометричне і йодиметричне титрування. Застосування методів.

4

ВСЬОГО ЗА МОДУЛЬ 2

14