Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. 1-е занятие на укр. языке-ст-м.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для студентів

по підготовці і роботі на практичному занятті

з медичної психології.

ТЕМА: Предмет, завдання та методи дослідження психологічного стану людини. Поняття про психічне здоров’я.

Актуальність теми:

У числі наук, що розвивають сучасні підходи до пізнання людської особистості, виділяється медична психологія, специфічним предметом якої є дослідження патологічних психічних станів і процесів, у тому числі й у їх соматичних проявах, з одного боку, і психологічних проявів і наслідків патологічних соматичних процесів і явищ - з іншого. В дійсний час вона склалася у відносно самостійну область знань, що спирається на великий корпус експериментальних даних і отриманих на основі їхнього узагальнення закономірностей.

Сучасна медична психологія має у своєму розпорядженні солідний методологічний і методичний апарат, що дозволяє одержувати надійні практичні рекомендації, необхідні для ефективної діагностики і лікування різних захворювань, а також для етично і соціально виправданого впливу на мислення і поведінку людей з метою їхньої адаптації до мінливих умов життя, нормалізації психологічного клімату в трудовому й іншому колективах, раціональній організації різних видів діяльності і, нарешті, для навчання і виховання дітей, молоді і дорослих. Теоретичні й експериментальні дослідження в області медичної психології збагачують своїми результатами психологічну науку, медицину і педагогіку, а використання її прикладних висновків допомагає в професійній діяльності психологів, лікарів, соціальних працівників, вихователів, вчителів і викладачів, багатьох інших категорій фахівців, що мають справу з людьми.

Загальна мета уміти обґрунтувати значення наукових психологічних знань в практичній діяльності лікаря, роль та місце психології в соматичній медицині.

Конкретні цілі:

  1. Знати предмет вивчення медичної психології та основні її завдання;

  2. Знати теоретичні та методологічні проблеми медичної психології;

  3. Уміти встановити роль медичного психолога у діагностичному, лікувальному та реабілітаційному процесах;

  4. Знати історичні етапи розвитку медичної психології у світі та на Україні;

  5. Уміти володіти методами психологічного дослідження;

  6. Уміти провести комплексне психологічне дослідження з урахуванням віку та культурних особливостей пацієнтів;

  7. Знати критерії здоров’я ВООЗ та визначення психічного здоров’я.

Цілі вихідного рівня:

  1. Знати основні закономірності формування психіки в процесі видової еволюції й розвитку окремого індивідууму (кафедра нормальної фізіології та курс загальної психології);

  2. Знати основні етапи становлення та розвитку медичної та психологічної наук у світі та на Україні зокрема (кафедра історії медицини та курс загальної психології);

  3. Знати що таке методологія та її основні принципи (кафедра філософії, соціальної медицини)

  4. Уміти володіти методами психологічного дослідження окремих психічних процесів (курс загальної психології)

Перевірити ступінь своєї підготовки Ви можете, вирішивши запропоновані завдання.

Теоретичні питання:

1.Медична психологія, ціль, задачі, місце серед інших дисциплін;

2. Роль медичного психолога у діагностичному, лікувальному та реабілітаційному процесах;

3. Теоретичні та методологічні основи медичної психології;

4. Етапи становлення та розвиток медичної психології у світі та на Україні;

5. Методи психологічного дослідження: спостереження, самоспостереження, цілеспрямована психологічна бесіда;

6. Експериментально-психологічні методи, їх роль у психологічній діагностиці хворих;

7. Принципи побудови комплексного психологічного дослідження з урахуванням віку та культурних особливостей пацієнта;

8. Визначення психічного здоров’я та рівнів психологічної адаптації людини. Критерії здоров’я ВООЗ.

Інформацію, яка необхідна для формування знань-вмінь, що забезпечують досягнення мети заняття, можна знайти у джерелах:

    1. Клиническая психология: Учебн. для студ. мед. вузов /Н.Д. Лакосина, И.И. Сергеев, О.Ф. Панкова. – 2-е изд. – М.: МЕДпресс-информ, 2005. – С. 9-23, 123-138.

    2. Вітенко Н.В. Загальна та медична психологія. К.:«Здоров'я».-1994.-С.76-89.

    3. Менделевич В.Д. Клиническая и медицинская психология. Практическое руководство. – 4-е изд.- М.: „МЕДпресс-информ”, 2002. – С.3-61.

У додатку 1 приведено граф логічної структури теми „Предмет, завдання та методи дослідження психологічного стану людини. Поняття про психічне здоров’я.”

Медична психологія відноситься до міждисциплінарної, прикордонної області досліджень.

Загальна теорія медицини нерозривно пов'язана з загальними психологічними концепціями. Медицині і психології властиві загальні методологічні принципи. Властиві їм і загальні проблеми, що виходять за межі сугубо медичної проблематики - це співвідношення біологічній і соціального в діяльності людини, зв'язок між психікою і діяльністю мозку, психосоматичні і соматопсихічні кореляції, проблеми норми і патології, співвідношення між свідомістю і неусвідомлюваними формами психічної діяльності.

Медична психологія одночасно виступає в ролі психологічної і медичної науки (В. М. Банщиків, 1978; В. Милев, К. Мечев, 1981; Б. Д. Карвасаський, 1982). Відповідно до проблем, що вирішуються нею, і задачами, що стоять перед нею, медична психологія є медичною наукою, а відповідно до теоретичних передумов і методів дослідження вона повинна бути віднесена до психології. Т.ч. медична психологія розглядає область, прикордонну між медициною і психологією. При цьому вона вивчає проблеми медицини в психологічному аспекті і методами психології.

В даний час медична психологія розуміється як розділ психології, який вивчає особливості психіки хворої людини психологічними методами, а також психологічних особливостей професійної діяльності медичних працівників, взаємин між ними і хворими (В.М. Блейхер, И.В. Крук, 1995).

Отже, найважливішою задачею медичної психології є вивчення психіки хворого в різних умовах. Це повинно знаходити висвітлення в діяльності різних ланок системи охорони здоров'я - позалікарняної служби і стаціонарів, санаторно-курортної справи, фармації, при підготовці медичних кадрів усіх рівнів, у дослідницькій роботі вчених, зв'язаної з медичними проблемами, в організації охорони здоров'я, гігієні і санітарії, медицині катастроф і ін.

Предметом вивчення медичної психології є: особистість хворої людини в широкому розумінні цього слова (різноманітні і глибокі зрушення в психічній діяльності душевнохворих докладно вивчаються спеціальною наукою - психіатрією), медичний працівник, взаємини хворого і медичних працівників на різних етапах їхнього спілкування. При цьому різні суміжні проблеми розглядаються стосовно до основної задачі - наданню максимальної допомоги пацієнтові.

Розглядаючи здорову і хвору особистість у біопсихосоціальній єдності, можна побачити взаємозв'язок клінічної психології з іншими науковими дисциплінами і предметами, але тут можна було б обмежитися лише перерахуванням деяких з них. До них відносяться: соціологія, антропологія, етнографія, культурологія, історія, філологія і лінгвістика (нейролінгвістика, психолінгвістика), математика і статистика й ін.