Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки по основам економічної теорії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Тема 7. Власність і форми підприємницької діяльності навчальні питання

1.Власніть як економічна категорія та конкретно-історична форма присвоєння матеріальних благ.

2.Форми власності і тенденції їх розвитку.

3.Підприємництво, його суть і організаційні форми.

Навчально-методичні рекомендації

Вивчення першого питаннятреба починати з засвоєння змістувідносин власностіі зрозуміти їх важливість, провідну роль в системі економічних відносин будь-якої суспільної формації. Адже відносини власності є соціально-економічною основою функціонування економічної системи.

Треба звернути увагу на те, що власність як комплекс відносин - багатомірне та багаторівневе явище. Структурна складність відносин власності виявляється у багатоаспектності процесу її історичного розвитку. Розрізняють соціальні, політичні, морально-психологічні та інші аспекти власності. Проте найважливішими є економічне і юридичне розуміння власності.

Розкрити зміст відносин власності можливо на основі аналізу суспільного виробництва, яке може розпочатися при умові, що в наявності є предмети і засоби праці, робоча сила. Однак не можна використати фактори виробництва, попередньо їх не привласнивши. Отже, як економічна категоріявласність - це сукупність відносин між суб’єктами господарювання в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання благ з приводу привласнення засобів виробництва та його результатів.

Необхідно з’ясувати зміст суб’єктів та об’єктів власності, їх особливості на всіх етапах розвитку цивілізації, яких нових рис набувають відносини власності в умовах НТР, при сучасному рівні розвитку продуктивних сил. Важливо зрозуміти зміст власності і як конкретно-історичної форми присвоєння матеріальних благ, розглянувши реалізацію власності в тісному взаємозв’язку з економічними інтересами. Також необхідно з’ясувати, в чому полягає право володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

При вивченні другого питання треба з’ясувати, які існуютьформи власності, їх зміст та які тенденції розвитку в сучасних умовах. Важливо зрозуміти, що об’єктивними основами різноманітності форм власності є: технологічна багатоукладність продуктивних сил суспільства, відмінність в рівнях усуспільнення виробництва, суперечливість процесів реального усуспільнення в умовах розвитку науково-технічного прогресу і відмінності в економічних інтересах суб’єктів господарювання.

Відповідно до змісту соціально-економічних систем треба виділяти типи власності, яких історії відомі два -приватна та суспільнавласність. Кожен з цих типів проявляється в різних формах, які втілюють певний організаційний механізм, через який відбувається економічна реалізація власності. Зокрема,приватний тип власностівиступає як сукупність індивідуальної, групової (колективної) і корпоративної форм власності;суспільний - як загальнодержавна і комунальна власність. Необхідно з’ясувати суть форм власності, а також що характеризують і з чим пов’язанітрудова і нетрудоваприватна власність.

Аналізуючи форми власності і їх розвиток в сучасних умовах, треба звернути увагу на істотні зміни в об’єктах права власності, пов’язані з ринковими відносинами, поглибленням науково-технічного прогресу: з’являються нові види майна (інформація, інновації, інтелектуальна власність);центр уваги правового регулювання власності змістився з нерухомого майна на рухоме (різні папери, права вимог тощо); об’єктом права власності все частіше виступають не окремі речі або права, а їх сукупність, об’єднана господарським або іншим призначенням.

В сучасних умовах в Україні формується нова структура власності шляхом роздержавлення та приватизації майна державних підприємств. Тому необхідно з’ясувати суть роздержавлення і приватизації, як проходить процес формування і удосконалення економіки змішаного типу в постсоціалістичних країнах.

При вивченні третього питаннятреба з’ясувати сутьпідприємництва і зрозуміти, що підприємництво є одним з найважливіших факторів формування і розвитку ринкової економіки. Без розвинутого підприємництва країна не зможе вийти із глибокої економічної кризи і стати на шлях стійкого господарського розвитку.

Допоможе вивченню змісту підприємництва і розумінню напрямів його розвитку в країні ознайомлення з законами “Про власність”, “Про підприємства в Україні”, “Про підприємництво”, “Про господарські товариства”. На їх основі в Україні формуються такі основні організаційні форми підприємницької діяльності: індивідуальне підприємництво, господарські товариства, кооперативи, державні та спільні підприємства.

Необхідно з’ясувати суть форм підприємницької діяльності, звернувши увагу на їх особливості, недоліки і переваги.