Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки по основам економічної теорії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Тема 15. Основні риси і тенденції розвитку

СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Світове господарство: суть, об’єктивні основи формування та особливості розвитку в сучасних умовах.

2. Зміст і фактори міжнародної економічної інтеграції. Економіка України і світове господарство.

3. Економічні аспекти глобальних проблем.

НАВЧАЛЬНО - МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Вивчення першого питанняпочинається з з’ясуваннясуті світового господарствата передумов його формування. Треба зрозуміти, щосвітове господарствосформувалось як об’єктивний результат історичного процесу розвитку продуктивних сил, в основі якого знаходиться ріст усуспільнення виробництва як в національних межах, так і в міжнародній сфері.Воно являє собою сукупність національних господарств та їх взаємних зв’язків, сукупність виробничих відносин, які складаються на національному та міжнародному рівнях. Міжнародні економічні відносини зв’язують національні господарства у цілісну систему. Необхідно розглянути передумови формування світового господарства і етапи його розвитку та особливості в сучасних умовах. Особливу увагу необхідно при цьому звернути на те, що економічним фундаментом створення світового господарства єміжнародний поділ праці. Він віддзеркалює рівень інтернаціоналізації продуктивних сил суспільства. Також необхідно з’ясувати суть основних елементів системи світового господарства: світового товарного ринку, ринку капіталів, міжнародних монополій, міжнародної міграції робочої сили, міжнародних науково-технічних відносин, міжнародних валютних та фінансово-кредитних відносин.

При вивченні другого питання необхідно розглянути зміст і фактори міжнародної економічної інтеграції, визначити місце економіки України в міжнародному поділі праці, виходячи з того, що інтеграційні тенденції є природним процесом. Треба зрозуміти, щоміжнародна економічна інтеграція - це процес зближення і поступового об’єднання національних систем, сучасна найбільш розвинена форма процесу інтер-націоналізації господарського життя. За своєю структурою міжнародна економічна інтеграція - це інтернаціоналізація продуктивних сил, техніко-економічних відносин (а в їх єдності - технологічного способу виробництва), виробничих відносин (економічної власності) і національних господарських механізмів. Детальніше ці процеси виявляються у зближенні і поступовому об’єднанні процесу відтворення в окремих галузях народного господарства, у кредитно-фінансовій, валютній, торговій сферах тощо.

Кращому розумінню змісту і ролі в сучасних умовах міжнародної економічної інтеграції буде сприяти ознайомлення з її формами та об’єднаннями в різних регіонах світу, наприклад, в Європі - Європейський Союз, Європейська асоціація вільної торгівлі, Скандинавський кооперативний експорт. Необхідно розглянути і проблему інтеграції України в світове господарство, що визначається перетворенням її у суверенну державу. Для цього треба проаналізувати об’єктивні матеріальні передумови розвитку зовнішньоекономічних зв’язків країни і сучасний стан розвитку її економіки.

При вивченні третього питання важливо розібратись у причинах виникненняглобальних проблем, з’ясувати суть та шляхи їх вирішення. Треба зрозуміти, щоглобальні проблеми людства - це комплекс проблем, які вийшли за межі окремих держав і зачіпають інтереси всього людства. До них відносяться: відвернення світової ядерної війни та забезпечення стабільності миру; необхідність подолання екологічної кризи та ефективної й комплексної охорони навколишнього середовища; продовольча, сировинна, енергетична криза; проблема розвитку самої людини, перспективи забезпечення її гідного майбутнього тощо.

Використовуючи рекомендовану література, необхідно з’ясувати, які причини породжують глобальні проблеми та які заходи повинне вжити людство в їх вирішенні.