Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_zalik_1.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
236.18 Кб
Скачать

3. Динаміка популяцій

НАСЛІДКИ ЗМІНИ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПОПУЛЯЦІЇ Фактори зміни чисельності популяції: повінь, пожежа, град, раптові морози, посуха, бурелом, надмірне застосування хімпрепаратів, реконструкція ландшафту, вселення нових видів хижаків, паразитів, епідемії. Загибель або різке скорочення чисельності популяції, як правило, викликає ланцюгову реакцію в біоценозі і може спричинити коливання чисельності популяцій інших видів. Зникнення одного виду рослин викликає загибель від 3-4 до 20-30 і навіть більше видів тварин. При зменшенні чисельності популяції зменшуються і можливості обміну генетичною інформацією, що призводить до зниження життєздатності. У кожний конкретний момент будь-яка популяція складається з певної кількості особин, але ця величина досить динамічна. Часто вона залежить від народжуваності і смертності у популяції. Швидкість росту популяції визначається біотичним потенціалом, тобто кількістю нащадків, яку здатна дати одна материнська особина. Види сприятливих умов і добре пристосовані до виживання мають низький біотичний потенціал; і навпаки, висока смертність зумовлює надзвичайну плодовитість. Якщо відсоток виживання вищий за відсоток рівноваги, популяція зростає, якщо нижчий — зменшується.

ДИНАМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОПУЛЯЦІЇ Баланс популяцій Гомеостатичні популяції – підтримується збалансований розвиток народжуваності, смертності, іміграції, еміграції; підтримання внутрішньої стабільності за допомогою власних регулюючих механізмів. Ростучі популяції – підтримується поповнення збалансованого статевого складу особин. Зникаючі популяції – спостерігається процес зниження чисельності особин. Виходячи із цих трьох властивостей, встановлюються популяційні фази – це фази росту, спаду та рівноваги популяції. Поліморфізм Це стан існування в межах одного виду двох або більше груп особин з різко відмінними ознаками. Розрізняють такі види поліморфізму: - сезонний представляє відмінність особин різних поколінь, що розвиваються в різні пори року (літня і зимова форми дуба звичайного); - статевий – відмінність особин за статями (сім’я бджіл); - віковий – відмінність особин за віком (комахи – яйце, личинка, особина); - фенотиповий – відмінність особин у пристосуванні до змін пір року; - генетичний – відмінність особин у межах одного і того ж місцезростання двох або більше виразно інших внутрішньовидових форм.

ДИНАМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОПУЛЯЦІЇ

Розселення популяції – переселення видів за межі свого ареалу, що призводить до заселення нових ділянок, тобто натуралізації, яка виявляється у здатності організмів приживатися і давати потомство в нових для них природних біогеоценозах. Одним із способів розселення є інвазія або експансія виду.

Продуктивність популяцій – це обсяг біопродукції, виробленої популяцією за одиницю часу. Потік енергії та матерії через популяцію називають біопродукцією, тобто збільшення особин у популяції є її продукцією. В енергетичному балансі продукція складається із двох елементів: приросту або зменшення біомаси і однозначно продукції потомства. Причини спаду динаміки є різні: натуральна смертність чи надмірна експлуатація популяцій.

Соседние файлы в предмете Экология