Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект філософія / Опорні конспекти з філософії.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
516.61 Кб
Скачать
  1. Соціальна структура суспільства.

Соціальну структуру суспільства формують соціальні відносини - взаємозв'язки та взаємодії між соціальними групами та спільностями.

Соціальна структура суспільства - це сукупність відносно стійких соціальних спільностей, груп і певний порядок їх взаємозв'язку та взаємодії.

У соціальній структурі суспільства виділяються:

  • класово-стратифікаційна структура (класи, страти, соціальні верстви, стани тощо);

  • соціально-етнічна система (родоплемінні об'єднання, народності, нації тощо);соціально-демографічна - структура (статевовікові групи, працююче та непрацююче населення);

  • професійно-кваліфікаційна структура (виробничі об'єднання, трудові колективи, установи, фірми, науково-дослідні інститути);

Найбільш загальним поняттям соціальної структури суспільства е поняття соціальної групи — це порівняно стала спільність людей, які мають загальні природні і соціальні ознаки і об'єднанні спільними інтересами, цінностями, нормами поведінки, системами певних відносин.

Великі соціальні групи - це спільності, що існують у масштабі всього суспільства в цілому. Такими групами є класи, страти, верстви нації, покоління.

Середні соціальні групи - це мешканці одного села чи міста, працівники певного підприємства, склад учбового закладу.

До малих соціальних груп відносять такі об'єднання людей, в яких всі члени знаходяться в безпосередньому контакті один з одним.

Соціальна структура суспільства -- це складно організоване і певним чином упорядковане ціле, до якого входять окремі індивіди та соціальні спільноти. Соціальна структура суспільства тісно пов'язана з соціальними відносинами. І обидві ці системи взаємопроникають і взаємообумовлюють одне одного.

5 Духовне життя суспільства. Суспільна свідомість.

Духовність — це усвідомлення та відчуття людиною того, що вона має керуватися у своїм діяльності певними високими ідеалами, непохитними принципами, переконаннями.

Ментальність — це сукупність соціально-психологічних установок діяти, мислити, почувати і сприймати світ певним чином.

Суспільна свідомість - це сукупність поглядів, уявлень, настроїв, , ідей, теорій. які відбивають суспільне буття.

Буденна свідомість — це сукупність знань, почуттів, настроїв, що виникають в процесі повсякденного життя. Вона включає в себе емпіричні знання (народну медицину, прикмети, погоду). Крім емпіричних знань до буденного рівня свідомості належить суспільна психологія і народна художня творчість.

Теоретична свідомість — це система знань, ідей, теорій, що розкриває сутність буття.

Ідеологія — це система ідей, поглядів, теорій, що у логічно стрункій формі відображає соціально-економічні і духовні умови життя людей.

Форми суспільної свідомості:

- політична свідомість;

- правова;

- моральна свідомість;

- естетична свідомість;

- релігійна свідомість.

Суспільна свідомість виконує різноманітні функції: пізнавальну,прогностичну, комунікативну, інтегративну (об’єднування навколо певних цінностей), функцію ціннісної орієнтації, регулятивну.

Закріплення вивченого матеріалу.