Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект філософія / Опорні конспекти з філософії.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
516.61 Кб
Скачать

4. Принципи діалектичного осмислення буття.

Діалектика передбачає розуміння світу як неперервного процесу змін. З позиції діалектики усякий спокій є відносним, а рух - абсолютним. Якщо світ існує, то він рухається; якщо він рухається, то змінюється; якщо змінюється, то не інакше, як шляхом зміни певної якості на протилежну і навпаки. Значить, саме протилежності постають умовою та формами виявлення руху, тобто протилежності слід осмислити як джерело та причину саморуху світового цілого.

Принципи діалектики: об`єктивності, цілісності, розвитку та універсальності змін.

Категорії діалектики (найбільш загальні поняття про речі та явища) відображають найха­рактерніші і сутнісні взаємозв'язки і властивості реальної дійсності..

Одиничне - окремий предмет або явище з притаманними лише їм властивостям, станами та характеристиками. Загальне відображує зв'язки через тотожність рис, ознак, характеристик значної кількості однорідних об'єктів пізнання. Одиничне і загальне зв'язує особливе.

Категорія сутності відображає внутрішні стійкі зв'язки предметів і процесів та притаманну їм об'єктивну основу існування, сутність — це те, чим дійсно е об`єкт. Явище зовнішній прояв сутності, завдяки чому він сприймається чуттєво. Структурою називається впорядковане розташування частин з яких складається ціле. Ціле це сукупність, єдність частин, а частина є складовою цілого. Ціле не може існувати без частини, як і частина може себе проявити лише в цілому. Разом з тим ціле, в свою чергу, є частиною ще більш загального цілого - і так відбувається в усій нескінченності проявів буття. Однак, формуючи ціле, його частини аж ніяк не складають арифметичну суму. Система - це впорядкована єдність зв'язків і залежностей між елементами складного цілого та його відношення з іншими предметами і явищами.

Під змістом .розуміється сукупність всіх елементів і внутрішніх зв'язків, суперечностей та тенденцій розвитку. Форма це упорядкування змісту, спосіб його прояву. Кожен зміст завжди сформованій, а форма змістовна. Причина - це такі процеси чи явища, які за певних умов викликають до життя нові процеси і явища. Необхідність - те, що неминуче відбувається. Можливість це те. що ще не з'явилося, але має для цього певні умови.

Закони діалектики Закони - глибокі, суттєві, повторювальні зв'язки, взаємодії як між речами і явищами світу, так і їх сторонами, властивостями і станами. Закони бувають динамічні і статистичні, і перші з них відображають відношення між станами однорідних об'єктів і являють собою процес причинно-наслідкової дії. Результати динамічних законів неважко передбачити. А от прояв статистичних, законів має їмовірний характер.

1.Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін.

2.Закон єдності і боротьби протилежностей вказує на рушійні сили і джерело змін та розвитку.

3.Закон заперечення заперечення.

Закріплення вивченого матеріалу.

  1. Вміти давати відповіді на питання:

Філософське осмислення категорії буття.

Філософське осмислення категорії матерія.

Філософське осмислення категорій простір та час.

Класична та сучасна наукові картини свту.

Принципи діалектики.

Категорії діалектики.

Закони діалектики.