Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект філософія / Опорні конспекти з філософії.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
516.61 Кб
Скачать
  1. Вміти давати відповіді на питання:

Протистояння раціоналізму та ірраціоналізму. Передумови ірраціоналізму в людській думці.

Особливості ірраціоналістичної філософії.

Формування філософії науки в позитивізмі.

Особливості та відмінності неопозитивізму та постпозитивізму.

Єкзистенційна філософія.

Структуралізм.

Особливості Постмодернізму.

  1. Вміти аналізувати: Тенденції сучасного світу і філософія Постмодернізму.

Відмінності між неопозитивізмом та постпозитивізмом.

  1. Підготувати доповіді: Ф. Ніцше. К. Поппер. Т. Кун. І. Лакатос.

Література:

Основна:

1. Історія філософії. Підручник (за ред. В.І.Ярошовця). – К., 2002.

2. Буслинський В.А., Скрипка П.І. Основи філософських знань. – Львів, 2005.

3. Філософія: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти І-ІУ рівнів акредитації (автор Сморж Л.О.). – К., 2006.

4. Філософія: Навчальний посібник для студентів і аспірантів вищих навчальних закладів (за ред. Є.М. Причепія). – К., 2001.

Додаткова:

1. Зарубіжна філософія ХХ століття. – К., 1990.

2. Камю А. Бунтующий человек. – М., 1990.

3. Проблема человека в западной философии. – М., 1988.

4. Современная западная философия: Словарь – М., 1991.

5. Сумерки богов. – М., 1990.

6. Фромм Э. Человек для себя. – М., 1992 .

Тема: Філософська думка в України

Основні поняття: міфологія, етнос, етногенез, українська етнокультурна, національна філософія, космогонія, аскеза, пантеїзм, філософія серця, споріднена праця, розумний егоїзм, кордоцентризм

План:

1. Формування світоглядних ідей у докласичний період.

2. Класичний період української філософії.

3. Особливості розвитку української філософії у некласичний період.

1. Формування світоглядних ідей у докласичний період

Філософія з'явилася на території України в часи Київської Русі, і занесеною сюди вона була разом із християнством із Візантії. Ми повинні враховувати й традиції язичницької культури. Джерела філософської - "Повість минулих літ", "Ізборник Святослава 1073 р.", "Слово про закон та благодать" Київського митрополита Іларіона, „Повчання” Володимира Мономаха, "Послання Никифора, митрополита Київського, князю Володимиру" (XII ст.), "Послання пресвітеру Фомі" Климента Смолятича, "Житіє Кирила філософа", збірка афоризмів та життєвих повчань "Бджола". Від самого початку християнська мудрість постала в Київській Русі у поєднанні із давньогрецькою філософією.

Філософія і мудрість сприймалися переважно як найперші настанови для індивідуального самозаглиблення, самовдосконалення та пошуків святості, вищої істини. Таке сприйняття філософії сприяло появі її особливого типу - "філософствування у Христі": вищі духовні цінності поставали невід'ємними від життя, так, що життя повинно було їх демонструвати та підтверджувати, а вони повинні були давати найперші смислові засади життя. Філософська думка часів Київської Русі була переважно світлою, оптимістичною, спрямованою на етичні, культурні та соціально-історичні питання. Проте тут мало місце й намагання осмислити природу людини, оцінити значення розуму та духовного начала в людині. При цьому людина розглядалася як органічна складова та певний аналог світобудови, в яку Бог заклав мудрість, красу, доцільність та гармонію.

Найвідомішим українським вченим доби Відродження став С. Оріховський-Роксолан (1513 - 1566) порушував у своїх творах суспільно-політичну проблематику. Був одним із перших фундаторів "теорії суспільної угоди", вважаючи, що держава виникає унаслідок погодження громадян передати частину своєї свободи на користь суспільній злагоді, пропагандував "теорію природного права", наполягаючи на тому, що права громадян мають першість у відношенні до повноважень державних персон. Наприкінці XV - XVI ст. в Україні відбулися суттєві зміни у суспільно-політичному житті: через посилення впливів католицтва відбувається дестабілізація життя православних громад: церковні громади починають перебирати на себе управління церковним життям, поширюючи на культурне життя та освітню діяльність. Вагому роль в житті відігравали церковні православні братства, з діяльністю братських шкіл пов'язана поява професійної філософії в Україні. Ст.Зизаній (бл. 1570-1600), який був схильний до раціоналістичних тлумачень церковних догм; зокрема, він відкидав догмат про Чистилище, вважав, що можуть існувати множинні світи, населені розумними істотами, та відстоював тезу про автономне співіснування світської та церковної влади.

Першою когортою просвітників в Україні слід вважати членів науково-освітнього гуртка, що утворився в місті Острозі у останній третині XVI ст., Г. Смотрицький. До складу належали відомі пись-менники-полемісти X. Філалет, С. Зизаиій, В. Суразький, Клірик Острозький, 3. Копистенський, М. Смотрицький, І. Федоров, І. Вишенський. Світоглядні орієнтири мислителів Острозької академії:

- відстоювали ідею захисту українського народу як етнічної спільності від ополячення і окатоличення;

- порушували питання про громадські права й особисті права громадян;

- обстоювали думку про природну рівність людей незалежно від соціальної і релігійної приналежності;

- орієнтувалися на внутрішнє, духовне життя людини.

Особливе місце належить Івану Вишенському (1550-1620) ченцеві Афона:

- "внутрішнє спасіння" людини неможливе без знищення несправедливості, нерівності, гноблення;

- рішуче поставав проти західних впливів на українську культуру та світогляд;

- православна віра більше орієнтує людину на духовне самозаглиблення та щире почуття до Бога;

- закликав до людської солідарності, братерства, утвердження рівності людей і справедливості.