Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД 3курс отчёт по практике в наукова думка .docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
329.85 Кб
Скачать
    1. Товарне забезпечення

Дуже велику роль в торгівлі в загалом відіграють постачальники

(джерела закупівлі), так само і ФОП «Мельничук» співпрацює з надійними постачальниками за для отримання прибутку.

ДП «Мельничук» працює з багатьма постачальниками. Постачальники знаходяться в межах України. З постачальниками укладені договори на співпрацю, замовлення посилають факсом або безпосередньо замовлення по телефону. Постачальники самі доставляють товар, тобто підприємству не потрібно займатися само вивозом це все включено в ціну.

Постачальники поставляють тільки книги, як стверджую керуючий, то постачальники являються 400 видавництв, але не усіх роблять замовлення.

Підприємство не виключає співпрацю або заміну існуючих постачальників на інших якщо будуть більш вигідні умови поставки товарів. Постачальник доправляють товари різним підприємствам по всій Україні.

Договірні зв'язки магазину з постачальниками товарів здійснюються на основі підприємницького договору, який дозволяє здійснювати підприємницьку діяльність без створення певної організаційної форми чи об'єднання сторін, що домовляються між собою. Предметом договору магазину з постачальниками є купівля-продаж продукції. Виходячи з цього, магазин застосовує два види договорів: договір купівлі – продажу продукції, виробленої підприємством та договір на поставку товарів.

Критерії оцінки і відбору генераторів матеріальних потоків залежать від вимог споживаючої логістичної системи і можуть бути різними:

  • надійність постачання;

  • віддаленість постачальника від споживача;

  • терміни виконання замовлень;

  • періодичність постачань;

  • умови оплати;

  • мінімальний розмір партії товару;

  • можливість отримання знижки;

  • частка постачальника у покритті витрат;

  • повнота асортименту;

  • умови розподілу ризиків;

  • наявність сервісного обслуговування;

  • рекламна підтримка;

  • репутація постачальника;

  • фінансове становище постачальника, його кредитоспроможність та ін.

Підприємство визначає для себе найбільш значимі критерії залежно від специфіки своєї діяльності. Внаслідок аналізу потенційних постачальників формується перелік конкретних постачальників, з якими проводиться робота із встановлення договірних відносин. Список постачальників зазвичай складається за кожним конкретним видом матеріальних ресурсів, які постачаються. Конкретні результати за багатьма із наведених позицій досягаються як компроміс у процесі переговорів і залежать від позицій постачальника та покупця на ринку. Оцінка результатів роботи з постачальниками. На вибір постачальника суттєвий вплив здійснюють результати роботи згідно з вже укладеними договорами. Оцінку постачальників потрібно проводити не тільки на стадії пошуку, але й у процесі роботи з вже відібраними постачальниками. Для оцінки вже відомих постачальників часто використовують методику ранжування, за допомогою якої розробляється спеціальна шкала оцінок, що дозволяє розрахувати рейтинг постачальника. Оскільки під час вибору постачальника вирішується багатокритеріальна задача оптимізації розв’язку з нерівноцінними критеріями, то необхідно оцінити і розставити їх за ступенем важливості для підприємства.

Товаропостачання магазину працює без перебоїв. Товаропостачання проводиться завозом постачальника товарів в магазин, графіки завезення постійно регулюються шляхом телефонної розмови тому чіткого графіку немає.