Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД 3курс отчёт по практике в наукова думка .docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
329.85 Кб
Скачать
    1. Ознайомлення з підприємством торгівлі

Книгарня видавництва «Наукова думка» знаходиться у Печерському районі міста Києва, за адресою вулиця Михайла Грушевського, 4. Підприємство обслуговує покупців даного району.

Форма власності - державне підприємство (ДП), статус – ТОВ зоною діяльності є Печерський район міста Києва, обслуговування покупців проводиться через продавця в торговому залі, має достатньо невелику торгову площу.

Спеціалізується магазин на продажі книжкових товарів, тобто магазин можна назвати спеціалізованим з продажу непродовольчих товарів.

Підприємство знаходиться в нежитловому будинку та займає частину першого поверху. Площа всього магазину становить 147 кв.м. Складається з одного торгового залу, складського (підсобного) приміщення, кабінет бухгалтера та кабінет директора.

Торговий зал становить 67 кв.м. В цьому залі проводиться продаж книжкових товарів.

Кабінет бухгалтера становить 20 кв.м., що є найменшим приміщенням в магазині.

Кабінет директора становить 20 кв.м.

Для персоналу є підсобне приміщення та вбиральня 5кв.м.

Також в магазині є складське приміщення з виходом на іншу сторону будинку, для більш зручного відвантаження товарів. Площа складського (підсобного) приміщення становить 20 кв.м

Режим роботи підприємства встановлює безпосередньо власник. Підприємство працює з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 18:00, субота з 10:00 до 16:00, неділя - вихідний. Якщо виділити години відвідування покупців то можна помітити що в будні дні найбільша цікавість покупців ближче до вечірнього часу, а в суботу з більш ранньої години але ця різниця дуже незначна і в цілому графік роботи виправдовує себе.

Підприємство не має в штаті охоронця та сигналізації.

Відкриття магазину проводить постійно один з продавців, який має ключі від дверей.

Підприємство дуже добре оснащене загально - технічним оснащенням та немеханічним обладнанням без якого робота підприємства неможлива.

Основними видами немеханічного обладнання торгових залів магазинів для розміщення виставкового, робочого і резервного запасів товарів є гірки, корпусні вироби торгового обладнання, автономне обладнання .

Гірки — найбільш розповсюджений тип обладнання; за розташуванням поділяються на пристінні, острівні й при вітринні, а за товарним профілем — на універсальні і спеціалізовані.

Універсальні застосовуються для демонстрації і продажу непродовольчих товарів, вони мають довжину 900 мм, ширину — 600, 800 мм, висоту — 2000 і 2200 мм. На них монтується кілька полиць завширшки 200-600 мм, до яких прикріплюються ціннико-тримачі. Полиці встановлюються горизонтально або під певним кутом. Для зберігання резервного запасу товарів у деяких конструкціях гірок замість нижньої полиці вбудовують підшафники. Для дрібних товарів на підшафниках і полицях установлюють касети. Касети — це місткості з комірками, які використовуються для викладки галантерейних, канцелярських, кондитерських виробів та інших малогабаритних товарів.

Універсальні острівні гірки відрізняються від пристінних двобічною конструкцією, меншими висотою (1400, 1600, 1800 мм) і глибиною (1200,1600 мм), а також двобічною рекламною панеллю.

Немеханічне обладнання торгових залів магазинів:

а — гірка при вітринна універсальна (висота 1200 мм);

б — гірка острівна універсальна (висота 1600 мм);

в — гірка-вітрина пристінна універсальна (висота 2200 мм);

г — прилавок з касовим ящиком (900 х 780 х 850 мм);

д — кабіна касова (1400 х 1000x1250мм)

Універсальні при вітринні гірки за конструкцією подібні до острівних, але на боці, повернутому до віконної вітрини, є нахилені полиці, що дає можливість оглядати товар з вулиці, їх висота становить 1200 мм.

До корпусних меблів належать прилавки, столи, стенди для демонстрації товарів.

Прилавки використовують для викладки непродовольчих товарів, пакування і розміщення реєстраторів розрахункових операцій. Вони являють собою збірно-розбірний корпус і складаються з кришки й дна, стінок двох пар опорних стояків, рам і штанг. Конструктивні особливості їх залежать від конкретного призначення. З лицьового боку прилавки мають полицю для сумок покупців, а з боку продавця — розсувні дверцята й полиці або висувні ящики. Прилавок має довжину 900—1500 мм, ширину — 600—1200 мм, висоту — 700—900 мм.

Столи призначені для викладки і пакування товарів, перекладання товарів покупцями з закупівельних кошиків у власні сумки. Столи мають довжину 600—900 мм, ширину — 400—450 мм, висоту 750—900 мм.

Стенди використовують для книжкових товарів. За будовою вони поділяються на щитові (складаються з допомогою з'єднувальних накладок із демонстраційних уніфікованих щитів) й каркасні. Розміри каркасного стенда відповідають розмірам опорних стояків, які зв'язані між собою стяжками.

В кабінеті для персоналу та в торговій залі є кондиціонер.

Якщо провести оцінку комфортності та умов покупки товарів їх можна назвати добрими, якщо врахувати все вище зазначене обладнання та плюс до всього цього кваліфікованих працівників.

На підприємстві слідкують за охороною праці тому проводяться інструктажі.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж. Проводиться:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади; з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики;

  • у разі екскурсії на підприємство;

  • з усіма вихованцями, учнями, студентами та іншими особами, які навчаються в СЗО, ПЗО, ПТЗО, ВЗО, при оформленні або зарахуванні до ЗО.

Повторний інструктаж. Проводиться:

  • з працівниками на робочому місці в терміни, визначені відповідними чинними галузевими нормативними актами або керівником підприємства з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

  • на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці;

  • для решти робіт - 1 раз на 6 місяців.

Позаплановий інструктаж. Проводиться:

  • з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:

  • при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

  • при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці;

  • при порушеннях працівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо;

  • при виявленні особами, які здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці, незнання вимог безпеки стосовно робіт, що виконуються працівником;

  • при перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів - для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - понад 60 днів.

  • з вихованцями, учнями, студентами - в кабінетах, лабораторіях, майстернях тощо при порушеннях ними вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо.

Книгарня «Наукова думка» як будь яке інше підприємство має свій внутрішній розпорядок.