Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД 3курс отчёт по практике в наукова думка .docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
329.85 Кб
Скачать
    1. Приймання і зберігання товарів

Товари, що надходять від постачальника, поступають на склад.

Приймання товарів

Приймання товарів — це комплекс робіт з перевірки кількості та якості отриманих товарів, оформлення їх приймання відповідними документами та оприбуткування товарів на складі.

Основними завданнями роботи з приймання товарів на складах торговельних підприємств є:

    • контроль за збереженням товарно - матеріальних цінностей;

    • перевірка виконання постачальниками договірних зобов'язань за кількістю, асортиментом, якістю і комплектністю товарів;

    • недопущення в торговельну мережу недоброякісних товарів і реалізації товарів, котрі не відповідають за якістю вимогам стандартів, технічним умовам та ін.;

    • пред'явлення до постачальників (виробників) майнових претензій за неналежне виконання ними умов договорів.

Основними елементами процесу приймання в книгарні «Наукова думка» є:

    • ознайомлення з транспортними і супровідними документами і перевірка правильності їх оформлення;

    • перевірка відповідності найменування товарів і маркування даним супровідних документів;

    • перевірка кількості місць, стану тари й упаковки;

    • перевірка маси брутто;

    • розкривання тари;

    • перевірка якості товарів;

    • документальне оформлення результатів приймання.

Приймання товарів здійснює дві відповідальні особи, перша відкриваю тару, та перевіряє наявність товару, друга перевіряє документи, та перечислює товар та кількість.

Приймання проходить за способом «товар → документ»

Кожну одиницю товару перевіряють на брак. Приймання товарів за кількістю та якістю має проводитись у встановлені терміни. Приймання товарів, отриманих без тари, у відкритій або пошкодженій тарі, проводиться під час отримання їх від постачальника. У цьому разі приймання проводиться в один етап, і строки остаточного приймання товарів за кількістю та якістю не встановлюються. При необхідності складається «Акт розбіжності» в присутності незацікавленої особи. Але в книгарні акт не складається, за словами директору – співпраця з видавництвами відбувається на доброзичливих та довірливих відносинах, всі розбіжності з’ясовуються по телефону.

Приймання товарів у тарі проводиться у два етапи: попереднє і остаточне приймання. Попереднє приймання здійснюють способом зважування або підрахунку кількості місць, без розкриття тари. Остаточне приймання товару за кількістю здійснюють способом розкриття тари та перевіряння її вмісту (перерахунок кількості товарних одиниць, визначення маси нето тощо).

Зберігання товарів

Зберігання товарів проводиться на складі. Необхідними умовами, які запобігають погіршанню якості та псуванню товарів і які фактично реалізовуються при проведенні відповідних заходів, є:

  • створення оптимального режиму зберігання, тобто підтримання на складі необхідного для окремих видів товарів режиму температури і відносної вологості повітря, режиму освітлення та ін.;

  • дотримання чистоти складських приміщень;

  • здійснення контролю за збереженням товарів (поточний огляд товарів під час зберігання);

  • виконання відповідних протипожежних заходів.

Чинними стандартами для окремих товарів встановлені оптимальні температурні та вологості режиму зберігання, а для окремих товарів встановлюються ще й спеціальні режими зберігання; вимоги щодо оптимальних режимів зберігання окремих груп товарів викладені також у чинних правилах продажу продовольчих товарів, правилах продажу непродовольчих товарів тощо. Працівники складів повинні забезпечувати підтримання таких режимів.

Усім цим умовам відповідає склад книгарні «Наукова думка». Приміщення складу просторе взимку, добре обігрівається влітку, охолоджується, не має підвищеної вологості, добре вентильоване