Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД 3курс отчёт по практике в наукова думка .docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
329.85 Кб
Скачать

Висновок

Роздрібна торгівля - одна з найважливіших сфер забезпечення населення. Вона є посередником здійснення ринкового угоди товарної пропозиції і купівельного попиту. Будучи джерелом надходження грошових коштів, торгівля тим самим формує основи фінансової стабільності держави.

За період ринкових перетворень вона зазнала корінні зміни. Зокрема, широкого поширення набула така форма роздрібної торгівлі як книжковий магазин. У зв'язку з цим метою даної роботи є аналіз діяльності підприємств роздрібної торгівлі на прикладі книгарні «Наукова думка».

У даному звіті була описана діяльність книгарні «Наукова думка» в якому була пройдена практика. Магазин відомий, оскільки давно на ринку. Асортимент товарів в магазині характеризується спеціалізований. Проаналізувавши діяльність книгарні «Наукова думка». можна зробити ряд висновків: чи дотримуються правила торгівлі та інші закони, норми і правила в області роздрібної торгівлі; пропонується тільки якісний товар; встановлюються господарські зв'язки тільки з надійними постачальниками.

Головною метою моєї роботи було отримання первинних навичок на підприємстві роздрібної торгівлі.

В мої функції входило:

  1. Розміщення товару в торговому залі і на вітринах за видами, моделями, розмірами і фасонів з урахуванням частоти попиту;

  2. Надавати допомогу в розборі товару з парафії. Під керівництвом наставника брати участь у сортуванні та маркування товару;

  3. Прикріплювати ярлики цін із зазначенням найменування, артикулу, ціни, розмірів;

  4. Рекомендувати нові товари. При відсутності в продажу окремих виробів пропонувати інші, близькі за властивостями товари;

  5. Доводити до відома директора магазину про попит покупців на окремі товари;

  6. Дотримуватися правил трудової дисципліни, встановленої у фірмі.

Під час практики сформувалися вміння і навички зі спеціальності «Товарознавство та комерційна діяльність», надбані уміння практичного досвіду, навички організаторської та комерційної діяльності.

В цілому в організації склався сприятливий клімат роботи персоналу, всі працівники працюють як одна команда, за час проходження практики не було помічено конфліктних ситуацій між працівниками. Мною були придбані практичні навички роботи в колективі організації.

Індивідуальні завдання

Розділ 1. Робота в якості дублера завідувача секцією. Ознайомлення з підприємством торгівлі.

    1. Ознайомлення з підприємством торгівлі.

Улаштування і внутрішнє планування книгарні «Наукова думка» відповідає товарному профілю магазину, забезпечує можливість застосування методів продажу, створювати умови для повного збереження товарно-матеріальних цінностей, середній рівень продуктивності праці працівників торговельного підприємства.

Раціональне виконання операцій торговельно-технологічного процесу в магазині залежить від наявності певних приміщень. За функціональним призначенням приміщення магазину поділяють на такі групи:

  • торговельне приміщення;

  • адміністративно-побутове приміщення;

    • технічне.

Технологічне планування і розподіл площ книгарні «Наукова думка» є частиною стратегії управління та створюють середовище функціонування торгового підприємства. Планування магазину забезпечує рівновагу між зручністю перебування покупця в магазині, вчиненням покупок і прагненням запропонувати якомога більше товару.

При плануванні магазину було враховано рух і поведінку покупців в магазині.

Запропонувати свій варіант технологічного планування магазину я не можу, оскільки, на мою думку, це єдиний можливий варіант планування торгової зали магазину.

Загальна площа магазину складає 147м2.В наявності магазину є комплекс приміщень, що необхідні для раціонального функціонування торгово-технологічного процесу: торговий зал, адміністративно-побутове та службове приміщення.

Головним приміщенням магазину є торговий зал, котрий займає найбільшу долю (67 м2) в загальній площі магазину.

Розрахуємо коефіцієнт установчої площі.

К уст. = ,

Де К уст. – коефіцієнт установчої площі,

S1 – установча площа,

S2 – торгова площа.

Розрахуємо коефіцієнт виставкової (демонстраційної) площі.

К вис. = ,

Де К вис. – коефіцієнт виставкової площі,

S3 – демонстраційна площа,

S2 – торгова площа.

Розрахуємо коефіцієнт місткості торгово-технологічного обладнання.

К м. = ,

Де К м. – коефіцієнт місткості торгово-технологічного обладнання,

К вис. – коефіцієнт виставкової площі,

К уст. – коефіцієнт установчої площі.

Отже, можна зробити висновок, що у торговому залі книгарні «Наукова думка» установча та демонстраційна площа використовується ефективно.