Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналіз економіки країн світу (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
722.43 Кб
Скачать

3. Зміст дисципліни за темами Тематичний модуль 1. Національні економіки в системі світового господарства.

Тема 1. Класифікація країн у світовій економіці

Мета та завдання курсу. Місце курсу в системі навчальних дисциплін, зв'язок з іншими суміжними курсами. Зміст та структура основних модулів курсу.

Основні показники економічного розвитку країни: ВВП та ВНП, індекс людського розвитку, крива Лоренца, ВРП, рівні інфляції, рівні безробіття, галузева структура ВВП.

Класифікація країн за методиками міжнародних організацій: ООН, МВФ.

Тема 2. Інтеграційні та глобалізаційні виміри світової економічної системи

Сутність поняття «глобалізація» та «інтеграція». Основні прояви глобалізації. Особливості взаємодії між країнами в умовах глобалізації.

Регулятивні функції інститутів в сучасному світі. Закономірності економічної інтеграції на сучасному етапі. Особливості інтеграційних процесів.

Інтеграція в Європі, Північній Америці, Південній Америці, Азії та Африці. Переваги створення Пан-Атлантичного та Пан-Тихоокеанського торговельних блоків.

Еволюційні зміни в європейській інтеграційній моделі. Стратегія ЄС «Європа 2020».

Тема 3. Варіативність моделей економічного розвитку

Сутність поняття «модель економічного розвитку». Основні моделі економічного розвитку країн світу.

Особливості економічної моделі ієрархічного корпоративізму. Особливості англо-саксонської соціально-економічної моделі. Особливості континентальної соціально-економічної моделі. Особливості середземноморської соціально-економічної моделі. Особливості скандинавської соціально-економічної моделі. Еволюція соціально-економічних моделей в світі.

Тематичний модуль 2. Детермінанти економічного успіху країн лідерів.

Тема 4. Економіка сша та Канади

Детермінанти економічного успіху країн-лідерів: структура господарства, рівень конкурентоспроможності, вплив ТНК, високі соціальні стандарти, перехід до інформаційного суспільства.

Місце США в світі. Особливості населення: демографічні, етнічні, релігійні. Розміщення населення. Оцінка природно-ресурсного, науково-технічного, фінансового та виробничого потенціалу.

Сучасна модель американської економіки.. Невиробничий сектор економіки США. Особливості соціальної політики. Міжнародні економічні зв’язки. Американські ТНК та ТНБ в глобальній економіці.

Місце Канади в світі. Особливості розміщення та зайнятості населення. Соціальна політики держави. Оцінка природно-ресурсного, науково-технічного, фінансового та виробничого потенціалу. Сучасна модель економіки. Динаміка економічного розвитку на сучасному етапі. Соціальна сфера. Регіональні відмінності та найбільші міста. Відносини з США.

Тема 5. Економіка Японії

Місце держави в світі. Особливості історичного розвитку. Економіко- та політико-географічне положення країни, його вплив на економічний розвиток Японії. Оцінка природно-ресурсного, інноваційного та виробничого потенціалу, чисельність населення, його відтворення, розміщення, етнічний та національний склад, віросповідання. Особливості японського ринку праці.

Економічна модель Японії, фактори, динаміка та особливості економічного розвитку на сучасному етапі. Форми організації бізнесу: Кейрецу, Кього Сюдан. Загострення соціальних та фінансових проблем. Невиробнича сфера країни: освіта, культура, туризм. Пріоритети зовнішньої політики.