Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ветеринарно-санітарні основи підготовки тварин і птиці до забою.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
421.38 Кб
Скачать

4.4. Перевезення тварин водним шляхом

На баржах перевозять тварин в літні місяці з розрахунку на одну голову: велика рогата худоба – 2-2,5 м2, коні – 2,5-3 м2, вівці і кози – 0,75-1,0 м2. Велику рогату худобу і коней прив’язують. На добу при цьому потрібно для великої рогатої худоби 30-35 л води, для дрібної – 6 л, тому транспортують більше по рікам, ніж по морям.

Ветеринарний огляд, оформлення документів і вантаження проводять так само, як і при перевезенні залізницею. Транспортування водним шляхом тварини переносять краще, ніж залізницею.

4.5. Транспортування тварин гоном.

Таким шляхом доставляють на м’ясопереробні підприємства тільки велику і дрібну рогату худобу переважно на невелику відстань 95-100 км. При перегоні на велику відстань транспортування суміщають з нагулом. Це – найбільш розповсюджений метод в країнах Середньої Азії, де немає розвинутої мережі шосейних шляхів і залізниць.

Проводять ветеринарний огляд тварин, зважують, визначають вгодованість, біркують і формують в гурти в залежності від місцевих умов.

Гурт великої рогатої худоби не повинен перевищувати 250 голів, дрібної рогатої худоби – 1000 голів. Гурти формують за віком, статтю і зовнішнім виглядом тварин, на кожні 50-60 голів великої рогатої худоби і 250-300 голів овець призначається один гуртоправ. Худоба відбирається тільки здорова. Заборонено переганяти молодняк і тварин в другій половині вагітності, тварин з травматичними пошкодженнями, що заважають тривалому перегону: старих, беззубих, тварин з високою вгодованістю, якщо можна їх доставити залізницею.

Старшому гуртоправу видається ветеринарне свідоцтво (форма №1), гуртова відомість і шляховий журнал, в якому зазначено маршрут перегону, час виходу та доставки тварин на м’ясокомбінат, правила напування, годівлі і ветеринарний огляду тварин в дорозі.

В межах області обласна рада затверджує маршрут або траси перегону, а якщо траса пересікає кілька областей, то їх затверджує уряд.

Траси повинні проходити по місцевості, благополучній щодо заразних хвороб тварин і осторонь пасовищ місцевих тварин. Худобу забезпечують кормами в місцях зупинок і тільки в малонаселених пунктах. Худоба може пересуватися, користуючись природними випасами.

Денний перехід для великої рогатої худоби – 15-29 км, для дрібної рогатої худоби – 10-12 км.

Під час перегону заборонено:

а) змішувати різні гурти; б) зіткнення з тваринами місцевого населення; в) перегін тварин дорогами, де пройшла худоба, хвора на ящур, коросту та інші захворювання; г) перегін тварин в сильний дощ, град, бурю і при температурах нижче +20 0С; д) випас тварин на сінокосах і пасовиськах.

Потрібно напувати тварин через годину після зупинки влітку 2-3 рази влітку, а восени – 2 рази на добу. При захворюванні або загибелі тварин гуртоправ іде у найближчу ветеринарну лікарню і виконує вказівки лікаря ветеринарної медицини. Ослаблених тварин здають на найближчий м’ясокомбінат, про що складається акт, а при неможливості здачі на м’ясокомбінат проводять вимушений забій з дозволу лікаря ветеринарної медицини на ділянці, яка знаходиться на відстані 100 м від дороги і від гурту. Її застеляють соломою, забивають тварину і обробляють тушу. Потім збирають всі відходи, солому, верхній шар ґрунту і закопують на глибину 1,5 м.

Тушу і органи після огляду лікаря ветеринарної медицини здають на м’ясокомбінат або засолюють в теплу пору року і здають у консервованому вигляді.

Соседние файлы в предмете Ветеринарно-санитарная экспертиза