Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акушерство ответы на экзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
243.97 Кб
Скачать

10. Класифікація маститів.

За видом збудника мастит може бути неспецифічним (бактерійний, мікозний, асептичний) чи специфічним (ящурний, актиномікозний, туберкульозний, бруцельоз- ний, віспяний, лептоспірозний).Американська класифікація запалень молочної залози передбачає лише специфічні мастити: стафілококовий (гострий та хронічний), стрептококовий, коліформний мастит, псевдомонозний аеругінозний мастит, актиномікозний піогенний та незвичні форми маститів, що викликаються такими видами збудників, як Micoplasma bovis, Micoplasma californicum, Micoplasma canadense, M. Bovigenitalium, nocardia asteroids, Serratia mastitis, мікобактерії (fortuitus, smegmatis, vaccae, phlei) та ін.

За функціональним станом (згідно Г. В. Звєрєвої) розрізняють:

-лактаційний мастит;

-мастит періоду запуску;

-мастит періоду сухостою.

За характером запального ексудату (згідно А. П. Студєнцова):

-серозний мастит;

-катаральний мастит:а)катар цистерні молочних ходів;б)катар альвеол;

-фібринозний мастит;

-гнійний мастит:а)гнійно-катаральний;б)абсцес мол.заоли;в)флегмона мол.залози;

-геморагічний мастит;

-специфічні мастити.

11.Сперматогенез –це процес утворення сперми,що включає сперміогенез—процес утворення та дозрівання чоловічих статевих клітин-сперміїв,який розпочинається у покручених каналиках сім’яника і завершується у придатку сім’яника та плазмогенез-утворення плазми сперми.

Сперміогенез у с.г. тварин ділять умовно на 4 стадії:розмноження(поділу),росту,дозрівання,формування.С.У.Солсбері і Н.Л.Демарк об’єднує перші три стадії в одну-сперматоцигогенез,а сперміогенезом вони називають лише останню стадію.(перші ознаки сперміогенезу самців можна спостерігати ще в ембріональний період,з часу статевої диференціації, коли первинні статеві клітини у складі зародків гонад дають початок сперматогоням.)

Стадія розмноження сперматогоній відбувається мітотичним шляхом,причому одна сперматогонія може дати до 10 і більше поколінь дочірних клітин,рівноцінних материнській за об’ємом,морфологією та хромосомним набором. Коефіцієнт розмноження сперматогоній у бугая то барана дорівнює від 8 до 16,у кнура-до 24.

Стадія росту. Одна з новоутворених клітин залишається на місці,а друга просувається у напрямку просвіту каналика,вступає в стадію росту-збільшується в об’ємі і перетворюється у сперматоцит 1-го порядку,що перевищує сперматогонію за розміром приблизно у 4 рази. У ядрі сперматоцита відбувається інтенсивний синтез ДНК,кон’югація хромосом.

Стадія дозрівання характеризується перш за все внутрішніми змінами хромосомного матеріалу і двома послідовними поділами сперматоцитів-редукційним та екваційним,у результаті чого сперматоцити 1-го порядку ділиться на два сперматоцити 2-го порядку,які в свою чергу діляться на чотири сперматиди.Тобто з кожного сперматоцита 1 порядку утворюється 4 сперматиди.

Стадія формування відбувається у верхівках протоплазматичних відростків клітин Сертолі,що виступають у просвіт каналика,і характеризуються складними морфологічними змінами сперматид.