Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акушерство ответы на экзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
243.97 Кб
Скачать

31 Методи діагностики феноменів стадії збудження статевого циклу:

Діагностика тічки у корів проводиться:

- методом огляду(набряклість вульви, виділення, дослідження переддвер*я; дослідження краніального відділу піхви і зовнішнього війстя шийки матки за доп. Піхвового дзеркала, відкриття каналу шийки матки на 0,5-1 см; ректальне досл.; мікроскопія мазка естрального слизу дає характерну картину листка папороті, тоді як у лютеїнову фазу кристали слизу розташовуються у вигляді листків клену або дуба.

У кобил розрізняють 4 ступені тічки:

Перша: піхвова частина шийки матки має форму соска, шийка матки укорочена, її канал ледве дозволяє ввести мізинець. Слиз.об. рожева, вкрита обмеженою кл-тю густого напівпрозорого слизу.

Друга: у просвіт каналу шийки матки входить вказівний палець. Піхвова частина ш.м. втрачає соскоподібну форму. Слиз.об. рожева,вкрита майже прозорим малов*язким слизом.

Третя ст.: піхвова частина ш.м. набуває форму розетки. У канал ш.м. входять два пальці. Поверхня слиз.об. вкрита великою кл-тю прозорого малов*язкого слизу, рожево-червоного кольору.

Четверта ст.: ш.м. стає короткою з майже згладженою піхвовою частиною і закінчується широкою розеткою. Цервік. Канал вільно пропускає 4 пальці. Слиз.об. піхви рожево-червона,глянцева, тому що вкрита великою кл-тю зовсім прозорого малов*язкого слизу.

У свиней спостерігають набряк і гіперем., зволоження переддвер*я піхви.

У овець і кіз тічка виражена слабо.

У сук діагностують методом огляду за набряклістю статевої петлі та за кров*янистими виділеннями зі ста.органів.

Діагностика загальної реакції статевого збудження. Проводиться за данними анамнезу і спостереженням, спострігається зміна апетиту, корови ревуть, пориваються втекти до інших творин, стрибають на інших корів, вльно допускають сплигування на себе, не допускають садки.

Кобили погано піддаються управлінню наїзником не виконують роботу, гомосексуальна поведінка не проявляється.

Вівці+кози – відмовляються від корму, збуджені, бекають, а кози кричать, особливо коли від них забирають самця

Свині – верещать, стрибають на стінки станка та на інших свиней, інколи утворють ланцюжок і рухаються такою групою, виявляють цікавість до кнура пробника

Суки – стають ласкавими, заплигують на собак, дозволяють сплигування на себе але не допускають коїтусу. ДІАГНОСТИКА СТАТ ОХОТИ

Прояв позитив стат реакцією самки на самця – рефлекс нерухомості.

Основні методи дігностики охоти : рефлексологічний, візуал-клін.

У корів : 2 ступені стато хоти:

  1. 2-3 год і в цей час тварина допускає садку бугая, але ухиляється від коїтусу

  2. Стоїть нерухомо, сприяє коїтусу, а цей час в яєчнику знаходять пружну флуктуацію дозрілого фолікула

Рефлексологічний – базується на спостереженні за реакцією корови на бугая плідника котрого випускають 3р на добу в загін з коровами

32 Вивертання і випадіння піхви (contorsio et prolapsus vaginae)

- розуміють вивертання її стінки через статеву щілину назовні .Випинається звичайно верхня стінка, бо вона більш рухома. Нижня ж стінка трохи фіксована в своєму положенні сечівником та сечовим міхуром, який в свою чергу фіксується зв’язкою, прикріпленою другим кінцем до нижньої черевної стінки.

За ступенем випадіння розрізняють:

  1. неповне (часткове) випадіння, коли лише частина піхвової стінки випадає на- зовні;

  2. повне випадіння піхви, коли вся піхвова трубка разом з шийкою та тілом матки випинається з вульви у вигляді кулястого тіла

Причини. Основною причиною є зниження загального тонусу організму і як результат – розслаблення фіксуючого апарату піхви, розриви навколопіхвової клітко- вини. Сприяє виникненню захворювання нестача в організмі вітаміну В, внаслідок чого в тканинах статевих органів затримується велика кількість води та знижується тонус вегетативної нервової системи. Схильність до захворювання у вагітних тварин виникає при стійловому утриманні їх на похилій підлозі, при відсутності активного моціону, неповноцінній годівлі, старечих змінах в організмі, підвищенні внутрішньо- черевного тиску, при двійнятах і т. п.

Симптоми. При частковому випадінні піхви в останній третині вагітності при ле- жачому положенні тварини відмічають невелике червоне випинання з піхви, розміром від курячого яйця до кулака. При вставанні тварини випнута частина піхви звичайно втягується. Пізніше, з наближенням родів, розміри випнутої частини піхви зростають і вона вже не втягується при стоянні тварини.

При повному випадінні з піхви виступає велике червоне кулясте тіло верхівкою якого є шийка матки. Слизова оболонка з блискучої яскраво-рожевої поступово стає синьо-червоною з ознакою венозного застою, вона легко забруднюється, висихає, на ній з’являються ссадна, тріщини, що призводять до розвитку гнійно-запальних про- цесів та вогнищ некрозу, інколи повне випадіння піхви супроводжується вивертанням сечового міхура, при цьому з вульви виступають два кулястих випинання: верхнє – піхва, нижнє – сечовийміхур, на поверхні якого помітні отвори сечопроводів. Загальний стан тварини не порушується. Коли ж на слизову оболонку попадає кал і сеча, у тва- рини виникає подразнення. В цей час вона виявляє біль, вигинаючи спину і підтягую- чи живіт. При надмірних потугах може випасти сечовий міхур.Коли захворювання триває довго, розвивається запалення вивернутої слизової оболонки піхви. Від довгого перебування зовні вона підсихає, тріскається, може трав- муватися тваринами, що стоять поруч чи будь-якими предметами.

Прогноз. Якщо у корів, кіз і овець загальний стан буває задовільним. У свиней при випадінні тільки піхви прогноз сприятливий. Якщо незадовго перед родами випадіння піхви ускладнилося ще й випадінням прямої кишки, тоді прогноз обережний.

У сук і кішок прогноз сприятливий.

ЛікуванняГодівля+зменшеннясоковитихкормів - підняти таз

При повному випадінні необхідно вправити випинання і зафіксувати так, щоб не допустити повторного випадін- ня. До вправлення піхви приступають, коли тварина стоїть з піднятим тазом. Наводять туалет випнутих тка- нин – очищають механічно і об- ливають слабкими холодними дезінфікуючими розчинами (пер- манганат калію 1 : 500, 0,5 %-им розчином таніну, 2 %-ним розчи- ном галуну), обсушують, загортають мокрою серветкою чи рушником, змоченими одним із вказаних де- зінфекторів і поступово руками вправляють у таз в напрямі вгору і вперед. Якщо натужування тва- рини перешкоджає вправленню, то слід зробити парасакральну або сакральну епідуральну блокаду. У корови, щоб вона не вигиналася, треба відтягувати складку шкіри на спині.

Після вправлення треба ввести руку в піхву, щоб вирівняти її складки. Щоб змен- шити подразнення і скорочення тканини, корисно промивати піхву 1 %-им розчином новокаїну з антибіотиками.

Крім того, накладають на піхву фіксаційну петлю, яку притягують до попруги або шлеї. Таку фіксацію застосовують тільки в тих випадках, коли випадіння піхви стало- ся в самому кінці вагітності

Якщо піхва випадає задовго до родів, тоді на вульву накладають шви