Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акушерство ответы на экзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
243.97 Кб
Скачать

53. Статевий акт, його видові особливості, статеві рефлекси

Статевий акт чи парування (копуляція, коїтус) – складний фізіологічний процес взаємодій двох різностатевих організмів, що супроводжується виділенням самцем сперми у статеві шляхи самки (осіменіння). Статевий акт складається з комплексу безумовних рефлексів (статевого потягу, ерекції, обіймального, парувального, еякуляції), на які нашаровується ряд умовних рефлексів, які можуть їх підсилювати чи, навпаки, гальмувати.

Рефлекс статевого потягу (зближення), або локомоторний рефлекс, проявляється характерною для тварин реакцією – посиленням зорових та слухових відчуттів у присутності тварин протилежної статі. Вони намагаються наблизитися одне до одного, обнюхати, притулитися і здійснити статевий акт. Поведінка окремих самок з чітко вираженим рефлексом зближення нагадує поведінку самця; вони плигають на інших самок, наближаються до самця, ходять за ним.

Рефлекс ерекції у самців проявляється сильним наповненням кров’ю печеристих тіл статевого члена, що надає йому пружності і сприяє введенню його у піхву самки. Ерекція – це фізіологічний процес, під час якого через судини прутня протікає крові у декілька разів більше, ніж під час статевого спокою.

У самок рефлекс ерекції проявляється посиленим припливом крові до статевих органів, внаслідок чого виникає гіперемія слизових оболонок вульви, присінку, піхви та шийки матки; печеристі тіла клітора та присінку наповнюються кров’ю, що обу- мовлює зіяння статевої щілини.

Обіймальний рефлекс чітко виражений у самців, особливо у жеребців та кнурів. Наблизившись до самки, вони стрибають на неї і фіксуються на ній передніми кінців- ками.

Парувальний рефлекс у самців проявляється штовхальними рухами крупа, що забезпечують сприйняття рецепторами шкіри прутня термічних та механічних по- дразнень, які виникають під час його тертя об слизову оболонку піхви.

Рефлекс еякуляції проявляється у самців скороченням м’язів статевого апарату (придатка, сперміопроводів, сечівника та додаткових статевих залоз), які забезпечу- ють виведення сперміїв і секретів додаткових залоз із статевої системи самця.

Видові особливості статевого акту зводяться до різної тривалості і різного про- яву його у окремих тварин, що, перш за все, зв’язане з морфофізіологічними особли- востями статевої системи, концентрації гормонів у крові, ступенем готовності твари- ни до спарування, силою і активністю у них окремих статевих рефлексів.

За специфічністю прояву статевого акту тварин ділять на дві групи: з піхвовим та з матковим типом осіменінням.

У тварин з піхвовим типом осіменіння, до яких належить рогата худоба, олені, кролі, статевий акт короткий, секрети додаткових статевих залоз виді- ляються синхронно, об’єм еякуляту малий, він попадає під час еякуляції на шийку матки.

У бугая, барана та цапа статевий акт тривалістю 2–10 сек. Зразу після ерек- ції та садки самець вводить прутень в геніталії самки і робить характерний поштовх крупом, під час якого сперма, що зібралася під час статевого збудження в ампулопо-

дібних розширеннях сперміопроводів, випорскується на шийку матки.

У тварин з матковим типом осіменіння (коні, свині, собаки, лисиці) статевий акт тривалий, секрети додаткових статевих залоз виділяються асинхронно, сперма вво- диться безпосередньо в матку.

У жеребця статеве збудження проявляється досить інтенсивно. При цьому у нього проявляється ерекція кавернозних тіл стовбура статевого члена, після чого він робить садку і здій- снює парувальні рухи тулубом. Через 5–10 сек. наступає еякуляція. Під час оргазму парувальні рухи сповільнюються. Ознакою еякуляції є ритмічні скорочення м’язів промежини і хвоста. Після закінчення оргазму жеребець заспокоюється і опускається з самки. Загальна тривалість статевого акту у коней 1–3 хвилин.

Статевий акт у свиней відзначається найдовшою протяжністю – до 10–15 хвилин. Після садки кнур виводить прутень з препуційного мішка, вводить його в геніталії сам- ки, а тоді проявляється парувальний рефлекс, наступає еякуляція, яка триває 7–8 хв.

Найтривалішим є статевий акт у собак, лисиць, песців. Він може тривати до двох годин. Обіймальний рефлекс у пса проявляється у щільному охопленні самки передні- ми кінцівками, кінчик його прутня виступає з препуція і після серії спроб ввести його у статеву щілину нарешті йому це вдається. Шкіра препуція при цьому зміщується за цибулину основи прутня і він проникає у геніталії суки. Цибулина прутня, яка тепер є у піхві, наповнюється кров’ю, збільшується її об’єм у п’ять разів, голівка прутня ущімлюється набряклими кавернозними тілами присінку самки (“зкліщування”), він фіксується мускулом стискачем піхви. Пес і сука виявляються міцно зв’язаними (“за- мок”). Поступово мускул стискач піхви розслаблюється.

У котів підготовка самця до статевого акту займає 1–5 хвилин. Він захоплює кішку зубами за шкіру потилиці, притискає її донизу, розставляє задні кінцівки набоки і вво- дить прутня у піхву під кутом 20–30° донизу від горизонтальної лінії. При цьому він наносить больові подразнення піхві наявними на голівці прутня роговими зубчиками.

У відповідь кішка видає характерний писк, а кіт – бурчить. Тривалість коїтусу з моменту введення прутня у піхву становить 5–10 сек.