Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Saveleva_K.V.Konfliktologiya.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Змістовний модуль 3. «Конфліктна ситуація та інцидент»

1. Конфліктна ситуація, інцидент та їх взаємозв'язок.

2. Типи конфліктної ситуації та інциденту за характером їх виникнення.

3. Міжособовий конфлікт: особливості появи, причини виникнення, ознаки існування і методи визначення.

4. Фрустрація - особливий психічний стан людини в конфліктній ситуації.

  1. Конфліктна ситуація, інцидент та їх взаємозв'язок

Студенти повинні знати, що конфліктна ситуація - це приватне поняття по відношенню до конфлікту. Конфліктна ситуація представляє - фрагмент конфлікту, цільний епізод його розвитку, своєрідний «фотографічний знімок» на певний момент часу невідповідність намірів (прагнень) людини з умовами їх досягнення.

Виникнення протиріч приводить до утворення конфліктних відносин. Виникнення конфліктних взаємостосунків приводить до створення конфліктної ситуації.

Конфліктна ситуація - ситуація прихованого або відкритого протистояння двох або більш сторін-учасниць, кожна з яких має свої цілі, мотиви, засоби або способи рішення проблеми, особисто значущою для кожного її учасника.

Визначення учасником взаємодії ситуації як конфліктної характеризує першу фазу конфліктної взаємодії. Свідоцтвом сприйняття ситуації міжособової взаємодії як конфліктною є відчуття загрози. Відчуття загрози викликає бажання однієї із сторін розширити сферу своїх прав або звузити сферу своїх обов'язків щодо іншої сторони.

Важливим внутрішньо-особовим показником служить усвідомлення однією стороною несумісності потенційних позицій з позиціями та інтересами іншої сторони. Істотними є такі особливості сприйняття учасниками ситуації:

• ситуація сприймається як важлива, потенційно-здатна забезпечити досягнення бажаної мети;

• один з учасників взаємодії усвідомлює, що досягти бажаної мети можна лише при умові, якщо він займе деяку ключову позицію, яка не може одночасно належати обом учасникам.

Суб'єктивним чинником, що дозволяє людині визначити ситуацію як конфліктну, є перевищення рівня особової толерантності до фрустрації.

Як розвиватиметься конфлікт далі багато в чому залежить від деякої ініціюючої події. Дуже часто такі події можуть бути вельми випадковими.

Дана подія розглядається конфліктологами із застосуванням різних термінів. У західній літературі - "ситуація спускового гачка", в нашій - "інцидент", "казус беллі" та інше.

Інцидент - дія або сукупність дій учасників конфліктної ситуації, що провокують різке загострення суперечності і початок боротьби між учасниками.

За наявності прихованої конфліктної ситуації як інцидент може виступити:

- зміна в зовнішній по відношенню до соціальної організації ситуації;

- провокуючі дії однієї із сторін конфлікту;

- використання однієї із сторін якої-небудь спірної ситуації для початку відкритих конфліктних дій.

Конфліктна ситуація виникає до інциденту. Конфліктна ситуація (частіше в прихованій формі) може зберігатися, не приводячи до інциденту і не переходячи до конфлікту. Інцидент, таким чином, повністю залежить від ситуації, він без неї просто не може відбутися.

Після інциденту для сторін можливі два варіанти позицій:

- втрачений контроль над ситуацією, і сторони ухвалюють спонтанні рішення без належного аналізу;

- контроль над ситуацією не втрачений, сторони можуть ухвалювати обдумані рішення.