Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Saveleva_K.V.Konfliktologiya.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2. Наслідки конфліктів для особи і колективу

Наслідки конфлікту можуть бути наступними:

- функціональними (конструктивними);

- дисфункціональними (руйнуючими).

Серед функціональних наслідків можна виділити: пошук і вироблення взаємоприйнятного рішення, зняття ворожості, несправедливості конфліктуючих людей, розрядка, поява умов для співпраці, творчості, взаєморозуміння, аналіз проблем і розробка різних варіантів їх рішень.

Дисфункціональні наслідки конфліктів: незадоволеність людей, їх погане самопочуття, зростання текучості кадрів, зменшення співпраці, надмірно сильна відданість своїй групі і прояв непродуктивної конкуренції з іншими групами, уявлення про іншу сторону як про «ворога», зменшення комунікацій аж до їх повного зникнення, зсув акценту — додання більшого значення «перемозі» в конфлікті, ніж рішенню проблеми.

Життя, і зокрема трудова діяльність — має проблеми, рішення яких приводить до стресових ситуацій. Навіть в найбільш продуманій і добре налагодженій управлінській роботі спостерігаються ситуації, які негативно впливають на людей і приводять до стресу. У стресовому стані поведінка особи дезорганізується, спостерігаються неконтрольовані рухи, певні мовні відхилення, з'являються емоції, не адекватні культурі взаємостосунків.

Стрес — це сильний прояв емоцій, які викликають комплексну фізіологічну реакцію, це стан душевного і поведінкового розладу, пов'язаного з нездатністю особи доцільно діяти у відповідних ситуаціях. При частих стресових ситуацій у людини зникає апетит, наступає депресія, знижується інтерес до роботи, спілкування, наступає апатія, знижується ефективність роботи. Стресові ситуації негативно позначаються на здоров'я, у людини з'являється велика кількість захворювань.

Виділяються фізіологічні і психологічні ознаки стресів.

Фізіологічні ознаки - язви, мігрень, гіпертонія, біль в спині, артрит, астма і болі в серці.

Психологічні ознаки — дратівливість, втрата апетиту, депресія, знижений інтерес до міжособових і сексуальних відносин. Надмірний стрес дорого обходиться організаціям. Він відображається на продуктивності праці співробітників, їх здоров'ї, відношенні до роботи, витратах на працю.

Виділяються дві групи причин стресу: організаційні та особові чинники.

Серед організаційних чинників виділяється:

1. чинник перевантаження або недовантаж працівників;

2. конфлікт ролей;

3. невизначеність ролей;

4. нецікава робота;

5. погані умови роботи

Серед особових чинників виділяються:

1. позитивні особові причини стресів: підвищення по службі і значне збільшення доходів за короткий проміжок часу, істотні зміни в житті (весілля, переїзд та інше).

2. негативні — смерть, складні проблеми в сім'ї, пониження по службі та інше.

Якщо неприємностей неможливе уникнути, то доцільно спробувати одержати, наскільки можливо, користь за рахунок зміни точки зору:

• спробуйте сприйняти негативну подію як позитивну (наприклад, втрату роботи як можливість знайти кращу);

• ставтесь до стресу як до джерела енергії (У спокійному стані ви не змогли б стільки зробити. Сприймайте проблему як виклик);

• не думайте про минулі події як про поразку;

• ви не можете відповідати за вчинки інших людей, а можете тільки контролювати свою реакцію на них. Головне — перемога над емоціями;

• не прагніть догодити всім, час від часу догоджайте власне собі.

• лікуйтеся від трудоголізму!

Трудоголіки — це люди, для яких не існує нічого, окрім роботи. Коли робота замінює всі види активності (людина забуває про дітей, секс, їжу, відпочинок) — починається стрес. Ознаки такого стану:

• зниження ефективності і продуктивності в роботі;

• зневага сім'єю і суспільним життям;

• деформовані уявлення, що важливе, а що ні.

Для управління собою в стресових ситуаціях можна рекомендувати наступні методи:

1. Розробіть систему пріоритетів в своїй роботі.

2. Навчіться говорити «ні», коли досягнете межі, після якої Ви вже не можете узяти на себе більше роботи.

3. Налагодьте надійні та ефективні відносини з керівником.

4. Не погоджуйтеся з Вашим керівником або з ким-небудь, хто починає виставляти суперечливі вимоги, щоб уникнути конфлікту ролей.

5. Повідомте свого керівника або співробітників, коли Ви відчули, що очікування або стандарти оцінки неясні, щоб уникнути невизначеності ролей.

6. Знайдіть щодня час для відпочинку і відключення.

Для того, щоб вибрати ефективні способи самодопомоги в стресовій ситуації, необхідно мати уявлення про динаміку розвитку внутрішнього напружено про стан людини (рис. 10.1).

Р ис. 10.1 Динаміки стресу

Психологи виділяють в цьому процесі три основні стадії: наростання напруженості (перша стадія, лінія АВ), внутрішнього стресу (стадія 2, лінія ВС) і зниження внутрішньої напруженості (стадія 3, лінія СD). Лінія АD показує рівень фонової активності людини, що знаходиться в спокійному бадьорому стані.

На першій стадії відбувається поступове руйнування самоконтролю, зникає психологічний контакт в спілкуванні, з'являється відчуження, дистанція в ділових відносинах з колегами. Люди перестають дивитися один одному в очі, різко змінюється предмет розмови: із змістовно-ділових моментів він переходить на особисті випади. За своєю тривалістю перша стадія строго індивідуальна. Одна людина «заводиться» протягом 2—3 хвилин, а у іншої наростання стресу може проходити протягом декількох днів і навіть тижнів.

Друга стадія стресового стану починається в крапці В, в якій у людини відбувається втрата ефективного свідомого самоконтролю (повна або часткова). За своєю тривалістю також строго індивідуальна. Вичерпавши свої енергетичні ресурси (досягнення вищої напруги відмічене в крапці З), людина відчуває стомлення.

На третій стадії людина зупиняється і як би повертається «до самого себе», часто переживаються відчуття вини і прагне дати собі слово, що «цей кошмар» більше ніколи не повториться.

На жаль, через деякий час стрес повторюється. Причому, у кожної людини є свій індивідуальний сценарій стресової поведінки (за частотою і формою прояву).

З одного боку керівників можна обвинувачувати у тому, що вони є причиною розладу здоров'я у підлеглих, з іншою керівник може стати істотним захистом проти стресу, тоді як підтримка сім'ї може тільки погіршити справу.

Керівник — важлива фігура в тому, як відчувають себе його підлеглі і чи постраждає їх здоров'я.

Підходи, типові для начальника, який добивається найбільшої ефективності, допомагаючи співробітникам подолати стрес, полягає в наступному:

• Він забезпечує своїх співробітників засобами для вирішення їх проблем, але не робить це за них (корисніше показати голодній людині, як користуватися вудкою, а не ловити рибу за нього).

• Надійний керівник захищає своїх підлеглих від непотрібних проблем.

• Якщо співробітник зациклився на певній проблемі, начальник повинен порадити відкласти її на якийсь час або засипати питаннями, які б примусили подумати про цю проблему з іншого боку.

• Якщо керівник відчуває, що в колективі назріває конфлікт, необхідно організувати яку-небудь справу, в якому конфліктуючі сторони могли налагодити взаємодію.

Існують методи нейтралізації стресів (табл. 10.2). З урахуванням їх складаються індивідуальні програми нейтралізації стресів. На рівні організації проводять семінари, навчають працівників техніці розслаблення, способам зміни поведінки, виявлення індивідуальних стресів.

Таблиця 10.2 - Методи нейтралізації стресів

Методи

Характеристика методу

1. Плану-вання

Необхідно спланувати рішення задач (особистих або службових) наступного дня або найближчу перспективу. У планах необхід-но співвіднести особисті цілі з метою організації.

2. Фізичні вправи

Фізичні вправи, зарядка протягом дня можуть допомогти уникнути стресів, оскільки є хорошим виходом для негативної енергії, благотворно впливають на фізичний стан організму.

3. Дієта

Тривалий стрес може привести до утворення нестачі вітамінів, ослабленню організму і кінець кінцем до хвороби. Окрім того, під час стресу порушується нормальний режим харчування. Тому необхідно вибрати разом з лікарем правильну дієту.

4. Психо-терапія

Необхідно звернутися до психотерапевта, який порекомендує спеціальні вправи з урахуванням стресової ситуації, що склала-ся, і фахівця-професіонала на основі психоаналізу для проведен-ня інтенсивної роботи один на один.

5. Медита-ція і роз-слаблення

Далекосхідні методи медитації (стан внутрішньої зосередженос-ті, концентрації уваги на чомусь). Йога, дзен-буддизм, релігія, молитва.