Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Korporativne_upravlinnya._Navch.-met...doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

5.3 Роль фондової біржі та систем позабіржової торгівлі в регулюванні руху акцій. Фінансове посередництво в системі корпоративного управління

Для забезпечення організації функціонування ринку цінних паперів утворюється фондова біржа – акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно законодавства, а також статуту і правил фондової біржі1.

Фондова біржа являє собою організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Створення і реєстрація Української фондової біржі припадає на 1991 р. Поступово створювалася система багатофакторної організації фондового ринку: мережа центрів сертифікатних аукціонів, позабіржова фондова торговельна система, система незалежних реєстраторів іменних цінних паперів. Почали створюватись інші фондові біржі – Київська міжнародна, Донецька, Придніпровська.

Фондова біржа являє собою акціонерне товариство, яке може бути створено не менш як 20 засновниками – торгівцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності по цінних паперах за умови, що вони зроблять до статутного капіталу визначені чинним законодавством внески.

Фондова біржа набуває статусу юридичної особи з дня її державної реєстрації відповідно до закону.

Фондова біржа – організація, яка створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів і їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Згідно законодавства України публічне акціонерне товариство зобов'язане пройти процедуру лістингу та залишатися у біржовому реєстрі принаймні на одній фондовій біржі. Укладання договорів купівлі-продажу акцій публічного акціонерного товариства, яке пройшло процедуру лістингу на фондовій біржі, здійснюється лише на цій фондовій біржі.

Акції приватного акціонерного товариства не можуть купуватися та/або продаватися на фондовій біржі, за винятком продажу шляхом проведення на біржі аукціону1.

Рух акціонерного фіктивного капіталу здійснюється не тільки на фондових біржах. Значна частина акцій купується і продається на позабіржових фондових ринках («дилерських (неаукціонних)», «других», «третіх», «паралельних», «вуличних» ринках). За свідченням вітчизняної та зарубіжної практики на позабіржових фондових ринках здійснювалось первинне розміщення акцій, у т.ч. підприємств, що приватизувались. Крім того, в котирування на біржах не потрапляють акції невеликих (менш надійних порівняно з зареєстрованими на біржі) акціонерних товариств, які також мають продаватись і купуватись.

Найбільш стихійну форму позабіржова торгівля має при купівлі-продажу корпоративних цінних паперів фізичними особами.

В Україні створена Асоціація «Позабіржова фондова торговельна система» (ПФТС). ПФТС діє як багатофункціональна система для забезпечення діяльності брокерів і дилерів з розміщення фінансових інструментів і виконує наступні завдання: торгівля акціями в режимі реального часу (виставляти котирування, отримувати оперативну інформацію про стан ринку, укладати угоди), надання режиму перегляду стану фондового ринку зацікавленим сторонам.

Для вступу до Асоціації фінансовому посереднику необхідно зробити одноразовий вступний внесок, еквівалентний 500 дол. США, після чого сплачуються місячні внески з розрахунку 250 дол. США за квартал у національній валюті. Виконавши ці вимоги, члени ПФТС здійснюють купівлю-продаж цінних паперів у цій системі фондової торгівлі.

Світова практика вказує на існування кількох основних видів фінансових посередників, до яких відносять фінансових брокерів (посередників), торговців цінними паперами (дилерів), інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, інвестиційних консультантів, довірчі товариства (трастові компанії).

В Україні торговці цінними паперами мають право здійснювати такі види діяльності з випуску та обігу цінних паперів:

  • діяльність з випуску цінних паперів – виконання торгівцем цінними паперами за дорученням, від імені і за рахунок емітента обов’язків щодо організації підписки на цінні папери або їх реалізації іншим способом; при цьому торгівець цінними паперами за домовленістю з емітентом може брати на себе зобов’язання у разі неповного розміщення цінних паперів викупити в емітента нереалізовані цінні папери.

  • комісійну діяльність з цінними паперами – купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торгівцем цінними паперами від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи.

  • комерційну діяльність з цінними паперами – купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торгівцем цінними паперами від свого імені та за свій рахунок.