Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Korporativne_upravlinnya._Navch.-met...doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

1.4 Принципи корпоративного управління. Середовище функціонування корпорацій

Досвід зарубіжних країн свідчить, що норми корпоративного управління, які складалися в розвинутих країнах століттями, не є сталими, вони удосконалюються, а в чомусь і уніфікуються. Процеси глобалізації економіки не могли обминути таку її важливу сферу, як корпоративне управління.

На сьогодні Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розробила і запропонувала загальні принципи корпоративного управління (рисунок 1.1).

Необхідно засвоїти п'ять основних принципів системи корпоративного управління. Отже, система корпоративного управління повинна: захищати права акціонерів; забезпечувати однакове відношення до акціонерів; регулювати діяльність заінтересованих осіб в управлінні корпорацією; забезпечувати своєчасне і точне розкриття інформації і її прозорість; забезпечувати стратегічне керівництво товариством шляхом чіткої регламентації обов'язків керівних органів.

Середовище функціонування корпорацій. У процесі функціонування корпорації у її середовище функціонування (рисунок 1.2) утягуються тим або іншим способом різні суб'єкти суспільства й категорії людей. Тому керівництво корпорації в процесі прийняття рішень повинне враховувати інтереси різних економічних складових суспільства.

Рисунок 1.1 – Принципи корпоративного управління ОЕСР

Споживачі, що вимагають до себе найпильнішої уваги, оскільки без них корпорація просто не зможе існувати. Споживачі хочуть одержати якісні товари й послуги, прийнятні ціни, високий рівень обслуговування й правдиву рекламу. Якщо корпорація не прагне спрямувати сили на задоволення потреб споживачів, то це можна назвати її головним стратегічним прорахунком, через який корпорацію, як правило, осягає невдача як у довгостроковому, так і в короткостроковому періоді. Це обумовлено тим, що відношення суспільства до корпорації в значній мірі формується в точках продажу товарів і послуг.

Акціонери вступають із корпорацією в особливі відносини: вони уможливлюють саме існування корпорації як постачальники «ризикового» капіталу, необхідного для її виникнення, розвитку й росту. Інтереси акціонерів повинні враховуватися у всіх найважливіших діях товариства.

Суспільство

в цілому

Місцеве

населення

Зовнішнє середовище

Постачальники

Службовці

Корпорація

Акціонери

Споживачі

Середовище функціонування корпорацій

– корпоративні відносини

Рисунок 1.2 – Середовище функціонування корпорацій

Службовці, суть відносин яких з корпорацією, починаючи від звичайних вимог справедливої оплати праці, переходить до інших аспектів взаємин роботодавця із працівником: рівності можливостей, захисту здоров'я на робочому місці, фінансової безпеки, невтручання в особисте життя, свободи самовираження й забезпечення відповідного рівня життя.

Постачальники, більшу частину яких становлять, як правило, малі і середні підприємства, що очікують від співробітництва з корпораціями справедливих торговельних відносин і своєчасних платежів.

Місцеве населення, на яке корпорації надають найбільший вплив у процесі виробництва. Від корпорацій чекають особистої участі в рішенні місцевих проблем: освіти, організації транспорту, умов для відпочинку, системи охорони здоров'я, охорони навколишнього середовища.

Суспільство в цілому. Діяльність корпорацій виявляється об'єктом пильної уваги різних організацій і груп зацікавлених осіб, включаючи академічні кола, владні структури й засоби масової інформації. Від корпорацій чекають участі в рішенні проблем національного й міжнародного масштабів, сплати податків і інших обов'язкових платежів. У той же час першим і головним обов'язком корпорацій перед суспільством є турбота про підтримку власної економічної життєздатності як виробника товарів і послуг, наймача й творця робочих місць. Поряд із цим, однієї з головних світових проблем є проблема екологічної безпеки виробництва.