Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Korporativne_upravlinnya._Navch.-met...doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Тема 7 Конфлікт інтересів посадових осіб

акціонерного товариства

    1. Конфлікт інтересів посадових осіб: сутність, послідовність дій при виникненні конфлікту.

    2. Документи акціонерного товариства.

    3. Інформація з обмеженим доступом.

7.1 Конфлікт інтересів посадових осіб: сутність, послідовність дій при виникненні конфлікту

Конфлікт інтересів – це ситуація, в якій посадова особа органу управління АТ має особисту зацікавленість (пряму, опосередковану чи потенційну), що перевищує загальноприйняту зацікавленість у результатах виконуваної роботи. Як правило, така зацікавленість не відповідає, а у більшості випадків навіть суперечить інтересам, діловій репутації чи діяльності АТ. Конфлікт виникає у однієї особи між двома її інтересами: як посадової особи, що має діяти в найкращих інтересах компанії, та як приватної особи (особистий інтерес).

Така суперечність може виражатися в тому, що:

  • посадова особа матиме зиск від ситуації, що склалася (укладення угоди, затвердження проекту тощо);

  • внаслідок дій посадової особи Товариство не зможе досягнути результату, що більш за все відповідає інтересам Товариства;

  • внаслідок дій посадової особи постраждає ділова репутація Товариства або честь та гідність самої посадової особи чи інших посадових осіб Товариства. Саме тому така ситуація і отримала назву «конфлікт інтересів».

Основне, що лежить в основі конфлікту інтересів – зацікавленість посадової особи. Конфлікт інтересів виникає, якщо має місце підвищена зацікавленість, тобто така, що виходить за рамки звичайного інтересу до справи, обумовленого займаною посадою. Оскільки важко визначити, чи перевищує зацікавленість звичайну, чи ні – вводиться поняття зацікавлених осіб, що значно спрощує ситуацію.

Конфлікт інтересів - це ще не злочин. Однак, якщо проаналізувати наслідки, до яких може призвести його існування - можна зробити висновок, що конфлікт є першим кроком до злочину. Існування конфлікту інтересів не є злочином. Це ситуація, виникнення якої іноді навіть не залежить від волі особи. Головним принципом при виникненні конфлікту інтересів є розкриття інформації про його існування.

Послідовність дій при виникненні конфлікту інтересів наступна: ВиникненняПовідомленняРозкриття інформаціїОбговоренняУхвалення рішенняРеалізація справи.

Виникнення. Конфлікт інтересів може виникнути на будь-якому етапі, а саме:

  • до моменту призначення чи обрання посадової особи;

  • до моменту першого обговорення справи (угоди, проекту);

  • після призначення чи обрання посадової особи;

  • після обговорення справи (угоди, проекту);

  • після ухвалення рішення по справі (угоді, проекту).

Повідомлення. Посадова особа, у якої виникла підвищена зацікавленість у справі (угоді, проекті) повинна повідомити відповідний орган управління. Не можна повідомляти якусь окрему посадову особу, наприклад, секретаря чи голову органу управління. Необхідно, щоб повідомлення було зроблено офіційно та відкрито на першому ж засіданні після виникнення конфлікту інтересів. Повідомлення робиться письмово або ж усно, але з занесенням відповідної інформації до протоколу засідання органу управління. Іноді особа може мати сумнів щодо того, чи існує конфлікт інтересів чи ні. Такі випадки дуже розповсюджені. У такому разі посадовій особі рекомендується повідомити Наглядову раду та отримати відповідне рішення.

Розкриття. Розкриття інформації тісно пов'язане з етапом повідомлення. Розкриття здійснюється на засіданні відповідного органу управління. Особа, що має зацікавленість, повинна надати повну та вичерпну інформацію іншим посадовим особам та пояснити, у чому саме полягає конфлікт інтересів та відповісти на всі запитання. При цьому можлива ситуація, коли посадова особа муситиме розкрити інформацію приватного, тобто конфіденційного характеру про себе чи своїх близьких родичів. Орган управління повинен вжити всіх необхідних заходів щодо збереження такої інформації.

Обговорення. Цей етап не є обговоренням справи (угоди, проекту) по суті. Це етап обговорення того, чи допускає товариство існування конкретного конфлікту інтересів. Під час обговорення посадова особа може бути присутньою та надавати відповідні аргументи та інформацію.

Ухвалення рішення. Рішення складається з двох частин: висновок органу про те, чи є конфлікт інтересів та яким чином мають діяти особи та товариство у ситуації, що склалася. Рішення органу повинно бути мотивованим та зваженим. В голосуванні не беруть участь особи, що мають зацікавленість. Рішення ухвалюється більшістю незацікавлених членів органу.

Реалізація. Реалізація справи, у якій є конфлікт інтересів - це не кінець проблеми, а лише її початок. Ситуації, коли товариство допускає існування конфлікту інтересів, дуже рідко трапляються у практиці. Однак, якщо товариство вирішило, що справа є вигідною для товариства та може бути реалізованою навіть при існуванні конфлікту інтересів - необхідно пам'ятати про основні принципи реалізації такої справи: зацікавлена особа не повинна втручатися на жодному з етапів реалізації справи, якщо у справу входять треті особи - інформація про існування конфлікту інтересів та факт узгодження з товариством повинні розкриватися.

Питання конфлікту інтересів є новим для українських акціонерних товариств. Тому його важливо правильно врегулювати у внутрішніх документах товариства (таблиця 7.1).

Таблиця 7.1 - Документи АТ, що регулюють конфлікт інтересів

Документи

Принципи регулювання

Статут

Основні принципи щодо конфлікту інтересів.

Положення про Наглядову раду, Правління, Ревізійну комісію.

Основні принципи поведінки посадових осіб зазначених органів управління, принцип розкриття інформації про існування конфлікту інтересів на етапі обрання.

Положення про посадових осіб

Основні терміни та визначення поняття конфлікту інтересів, загальні принципи поведінки посадових осіб, їх права та обов'язки щодо товариства, загальні засади відповідальності, порядок притягнення до відповідальності.

Договір з посадовою особою

Обов'язок конкретної посадової особи щодо дотримання положень про конфлікт інтересів.

Зобов'язання посадової особи щодо конфлікту інтересів

підписаний посадовою особою документ, що підтверджує її обізнаність з політикою товариства щодо конфлікту інтересів та згоду посадової особи дотримуватись такої політики.