Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ОМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

26. Потоковий метод організації вир-ва.

Потокове вир-во є високоефектив-ним методом організації виробничого процесу. В умовах потоку виробничий процес здійснюється у відповідності з принципами його раціональної організації - прямоточністю, безперервністю, пропорційністю.

Для потокового вир-ва характерні наступні основні ознаки:

1) за групою робочих місць зак-ріплюється обробка або зборка пред-мета одного найменування або обме-женої кількості найменувань предме-тів, які є спорідненими в конструктив-но-технологічному відношенні;

2) робочі місця розташовуються за рухом технологічно-го процесу;

3) технологічний процес виготовлення виробів розбива-ється на операції і на кожному робочому місці виконується одна або декілька споріднених операцій;

4) предмети передаються з операції на операцію поштучно або невеликим передаточними партіями у відповід-ності з заданим ритмом роботи потокової лінії, завдяки чому досягається висока ступінь паралельності і безперервності;

5) основні і допоміжні операції внаслідок вузької спеціалізації робо-чих місць відрізняються високим рів-нем механізації і автоматизації. Широ-ко застосовується спеціаль-ний міжо-пераційний транспорт, який виконує не тільки функції переміщення оброб-люємих предметів, але і підтрим-ки ритму вир-ва.

Основною ланкою потокового вир-ва є потокова лінія, яка являє собою групу робочих місць, за якими закріплене виготовлення одного або обмеженої кількості найменувань предметів праці і виробничий процес на яких здійснюється у відповідності з ознаками потокового вир-ва.

В залежності від конкретних вироб-ничих умов застосовують-ся різні види потокових ліній: за ступенем непере-рвності – безперервні, перервні (пря-моточні); за номенклатурою виробів – однопредметні, багатопредметні; за способом підтримки ритму – регла-ментований ритм, вільний ритм; за способом транспортування пред-метів між операціями – конвеєрні, неконвеєрні; в залежності від місця виконання операцій – робочі конвеє-ри, конвеєри із зняттям предметів; в залежності від характеру переміще-ння – конвеєри з безпе-рервним рухом, конвеєри з пульсуючим рухом.

27. Непотоковий метод організації вир-ва.

Непотоковий метод організації вир-ва характеризується наступними ознаками:

1) на робочих місцях обробляються різні за конструкці-єю і технологією виготовлення предмети праці, оскільки випуск їх невеликий;

2) робочі місця розташовуються по типовим групам без певного зв`язку з послідовністю виконання операцій, напри-клад, групи токарних, фрезерних, свердлильних станків тощо;

3) деталі переміщуються в процесі виготовлення складними маршрутами, в зв`язку з чим виникають великі перерви в обробці. Після кожної операції деталі потрапляють, як правило, в цехові проміжні склади, поки вивільниться робоче місце для виконання наступної операції.

Непотоковий метод застосовується переважно в одиничному та серійному вир-ві.

В непотоковому вир-ві на одних і тих самих робочих місцях обробляєть-ся велика номенклатура деталей і то-му важливим моментом є точне виз-начення кількості однакових деталей, які обробляються безперервно на кожній операції, тобто партії деталей.

Оптимальним є той розмір партії деталей, за яким загальні витрати на їх виготовлення будуть мінімальними і будуть враховані витрати, пов`язані з незавершеним вир-вом.

В непотоковому вир-ві застосовується, як правило, універса-льне обладнання.

Непотокове вир-во в організаційному відношенні є доволі складним і в повній мірі не відповідає принципам раціональ-ної організації виробничого процесу. Тому на практиці доволі часто намагаються перейти до більш ефективного методу -потокового.