Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ОМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

Розробка виробничих програм цехам і дільницям

В серійному вир-ві основним плановим періодом на який складається і задається цехом виробнича програма є місяць. Для випускаючих цехів планово-обліковою одиницею є виріб, для цехів вузлової збірки - збірні одиниці, для обробляючих та заготівельних цехів планово-облікові одиниці обираються у відповідності до діючої системи планування, тобто це можуть бути машинокомплекти, групові та вузлові, умовні комплекти, тощо. Місячні програми для цехів складаються виробничо-диспетчерськими відділами на основі квартальних та річних планів, затверджуються директором заводу та видаються цехам за 5-10 днів до початку наступного місяця. При цьому використовуються календарно-планові нормативи, дані про розподілення річного випуску продукції по місяцям, та о фактичному виконанні плану за попередній період.

47. Диспетчирізація вир-ва.

Диспетчеризация представляет собой централизованный конт­роль и непрерывное оперативное руководство текущим ходом про­изводства в масштабе как предприятия, так и отдельных его структурных подразделений. В ее задачи входит систематический контроль планов-графиков изготовления продукции, координация работы взаимосвязанных подразделений предприятия, принятие оперативных мер по предупреждению нарушений в ходе про­изводственного процесса, ликвидация последствий возникших нарушений.

Методы и содержание диспетчерского регулирования во определяются типом производства. На предприятиях единич­ного и мелкосерийного производства основными объектами дис­петчерского контроля являются сроки выполнения важнейших работ по отдельным заказам и оперативная подготовка к выпол­нению текущих заданий. Диспетчерский контроль осуществляется на основании планов-графиков выполнения заказов.

На предприятиях серийного производства основные объекты диспетчерского контроля — сроки запуска-выпуска партий пред­метов труда, состояние складских заделов, степень комплектного обеспечения сборочных работ. Контроль осуществляется на осно­вании планов-графиков работы цехов и участков, межцеховых подач с учетом норм опережений.

В крупносерийном и массовом производстве основными объ­ектами диспетчерского контроля являются соблюдение установ­ленных тактов работы поточных линий и состояние внутрилиней-ных и межлинейных заделов. Контроль осуществляется на основе сменно-суточных и часовых графиков работы.

На предприятиях любого типа производства обязательными объектами диспетчерского контроля являются выпуск товарной продукции в соответствии с установленными планом объемами и сроками, состояние незавершенного производства, материально-техническая обеспеченность производства.

Оперативное регулирование хода производства в масштабе всего предприятия осуществляет диспетчерское бюро, возглавля­емое главным диспетчером. Главная задача диспетчерской службы цеха — поддержание и соблюдение строгой календарной сопряженности различных элементов производства в соответствии с установленными пла­новыми заданиями.

48.Специфічні риси оперативного управління функціонуванням операційних систем різних типів

Стале в практиці управління виробництвом поняття «оперативне управління» має відношення до завершальної стадії цього процессу.Оперативне управління здійснюється в двох стадіях:

Перша - розробка на основі виробничої програми оперативно-календарних планів виготовлення і випуску продукції;Друга - безперервний оперативно-виробничий облік, контроль, регулювання виконання планів посредствам аналізу виникаючих відхилень від завдань і оперативного їх усунення (диспетчирование).Оперативне управління виробництвом характеризується прийняттям управлінським персоналом рішень в реально складеній виробничій ситуації. У цих умовах розроблені планові побудови або рішення керівників виробничих підрозділів повинні забезпечити суворий і чіткий у часі порядок виконання запланованих робіт. Цьому відповідає розробка оперативно-календарних планів (графіків запуску-випуску деталей) і змінно-добових завдань на рівні цехів, дільниць (бригад) і робочих місць. На межцеховом рівні оперативне управління здійснюється для вирішення принципових питань зняття, заміни запущених у виробництво виробів, включення в програму випуску нових виробів, забезпечення зовнішніх постачань комплектуючих виробів, використання внутрішніх матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Для оперативного управління виробництвом у цехах характерна строга регламентація виконання робіт у часі по кожній позиції виробничої програми і номенклатурно-календарного плану в залежності від фактично складається виробничої ситуації. Роботи з оперативного управління виробництвом виконуються в реальному масштабі часу, що не допускає перерв у процесі виготовлення деталей і складання виробів.

В даний час процедури оперативного управління все більше переплітаються з технологією і регулюванням (диспетчеризацією) виробництва. Повсякденно виконувані управлінським персоналом функції з оперативного обліку, контролю й аналізу ходу виробництва є основою для вироблення варіантів регулюючих впливів на хід виробництва. Таким чином, оперативне управління виробництвом здійснюється на основі безперервного (повсякденного) стеження за ходом виробництва, надаючи цілеспрямований вплив на колективи цехів, дільниць (бригад), робітників для забезпечення безумовного виконання затверджених виробничих програм.

Склад функцій оперативного управління :

1) оперативно-календарне планування процесу виготовлення продукції;

2) оперативний облік ходу виробництва, контроль, регулювання виробництва;

3) розробка календарно-планових нормативів і вибір системи оперативного управління;

4) об'ємні розрахунки завантаження устаткування і площ. Це досягається: ( риси) - Строгим розподілом робіт на короткі періоди часу (декада, тиждень, доба, зміна) у цехах, на виробничих ділянках (бригадах) - в подетальном і вузловому розрізах, а для робочих місць в подетально-пооперационном вигляді; - Чіткою організацією збору та обробки інформації про хід виробництва; - Комплексним використанням засобів обчислювальної техніки для підготовки варіантів управлінських рішень; - Повсякденним аналізом і володінням управлінським персоналом виробничої ситуацією в кожній ланці підприємства; - Своєчасним прийняттям рішень і організацією роботи з попередження порушень в ході провадження або для швидкого його відновлення у випадку відхилень від запланованої траєкторії управління. В умовах виробничого менеджменту кінцевою метою оперативного управління є забезпечення ритмічного випуску заданої номенклатури виробів у встановлених об'ємах і термінах при найкращому використанні виробничих ресурсів і найбільш коротких циклах виготовлення продукції.