Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ОМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

23. Проектування виробничого процесу.

Коли виріб спроектовано, необхідно визначити етапи процесу вир-ва цього виробу.

Критерії проект-ня процесу вир-ва:

Ø виробнича потужність

Ø економічна ефективність

Ø динамічність

Ø продуктивність

Ø надійність

Ø ремонтна пригідність

Ø стандартизація та постійність результатів

Ø безпека та промисловаа санітарія (гігієна)

Ø задоволення життєвих потреб робітників.

Але спочатку треба зробити вибір варіанту в слідуючих областях:

5. тип переробної системи (масове вир-во, непервний процес, проектна система)

6. власне вир-во або придбання деяких комплектуючих виробів.

7. виконання деяких задач своїми засобами або передача їх субпідрядчикам.

8. методи переробки

9. ступінь механізації тьа автоматизації

10. ступінь спеціалізації праці робітників

24. Організація виробничого процесу в просторі.

Формування виробничих підрозділів підприємства у просторі відбувається переважно за двома напрямами спеціалізації:

Ø за однорідністю виконуваних ними технологічних процесів (технологічна спеціалізація), тобто виробничі дільниці виділяються у вигляді певної групи технологічно однорідних робочих місць (машин);

Ø на основі технологічної послідовності операцій виготов-лення виробів (предметна спеціалізація), тобто виробничі дільниці формуються з певної кількості технологічно різнорі-дних робочих місць (машин), які встановлюються відповідно до послідовності операцій виробничого процесу.

Впорядкування матеріальних елементів у просторі – планіро-вка ОС, план просторового розміщення матеріальних компо-нентів.

Існує 3 основних варіанти планіровки ОС:

1. Функціональна – у відповідності до спільного характеру процесів, що здійснюються – process layout. Для одиничного ф дрібносерійного типом вир-ва. Основна проблема полягає в мінімізації витрат часу та витрат на здійснення транспортних операцій (переміщень) та мінімізації витрат часу на між операційні очікування.

2. Лінійна (потокова) – product layout – без повернень до попереднього робочого місця, у відповідності за ступенем спорідненості продукції, що виробляється. Масовий тип вир-ва (створення та випуск стандартної продукції, номенклатура обмежена). Розміщення виробничих ресурсі у вигляді певного ланцюга робочих місць, дільниць, підрозділів відповідно до послідовності операцій, що мають бути здійснені для вигото-влення конкретного продукту або послуги.

3. Фіксоване позиційне розпланування – стабільне знахо-дження предметів праці або споживачів у одному визначено-му місці. Переміщення здійснюють виробничі ресурси. Може бути варіантом 1-го або 2-го.

25. Організація виробничого процесу в часі.

Основою організації виробничого процесу в часі є виробни-чий цикл. Виробничий цикл – це інтервал від початку до закінчення виготовлення продукції, тобто час, протягом якого предмети праці, що запускаються у вир-во (сировина, матері-али, напівфабрикати) перетворюються у готову продукцію.

До вступу у виробничий цикл предмети праці знаходяться деякий час у вигляді виробничих запасів. Цей час у виробни-чий цикл не входить. Для визначення розмірів незавершеного вир-ва, правильної розробки виробничої програми і забезпе-чення її виконання окремими цехами розраховується трива-лість виробничого циклу Тц.

Час вир-ва Тпр складається з тривалості виконання технологі-чних операцій Ттех, природних процесів Те, допоміжних операцій – підготовчо-заключних Тп-1, транспортних tТ, контрольних Тк.

Час перерв Тпер ділиться на перерви в робочий і неробочий час, так звані регламентовані перерви. Перерви в робочий час складаються з перерв партіонності і перерв міжопераційного tмо і міжцехового Тмц очікування.

Структура виробничого циклу залежить від особливостей продукції, технологічних процесів її виготовлення, типу вир-ва тощо.

Тривалість виробничого циклу може визначатися для окремих деталей, вузлів, виробів, а також для їх партій.