Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ОМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

7. Технологія як домінанта операційного процесу.

Західне трактування технології: це вся сукупність ресурсів, що має бути задіяна, щоб здійснити перетворення, співвідношення цих ресурсів та спосіб впорядкування організації процесів перетворення.

Операційні системи інформаційного типу – ОС майбутнього. Інформація – це невід’ємна складова упр-ня ОС.

Гнучкі виробничі системи. Застосування автоматизованого обладнання з гнучким характером.

Масове вир-во на замовлення – дуже широко застосовується системи автоматизації.

Розрізняють такі різновиди підприємств та відповідні їм типи технологічної стратегії:

Стабільні технологічні вир-ва профільної продукції (технологічний тип підприємства) – підприємства цього типу функціонують на основі базових технологічних процесів, заміна яких призведе до змінення профілю підприємства. Взаємодія підприємства з ринком носить однобічний характер “підприємство  ринок”. (Приклади: підприємство хімічної промисловості металургічного профілю тощо).

Нестабільність технологій (відсутність стабільної технології, кон’юнктурний тип підприємства) – підприємства цього типу функціонують на основі реактивної взаємодії з ринком, не мають стабільних технологій та виробляють продукцію (надають послуги), що не потребують складного засвоєння. Ключовою є орієнтація на задоволення поточних вимог ринку. Взаємодія підприємства з ринком носить однобічний характер “ринок  підприємство”. (Приклади: торгівельні і посередницькі організації).

Впровадження технологій, що відповідають майбутнім запитам ринку при активній ринковій політиці (маркетинговий тип підприємства – підприємство цього типу у своєму функціонування орієнтується як на поточні запити ринку, так і намагаються підготувати технологію до вир-ва продукції, що буде задовільняти майбутні вимоги ринку, а також здійснює активний вплив на ринковий попат майбутніх періодів). Взаємодія підприємства з ринком носить двобічний характер “підприємство  ринок”. (Приклади: підприємства харчової, легкої, меблевої галузей).

Оновлення /перехід до принципово нових технологій (“підприємство технологічної атаки”) – підприємства цього типу у своєму функціонування орієнтуються не просто на еволюційні змінення під впливом НТП, а на стрибкоподібні змінення технології, при чому так, щоб ці технологічні стрибки були реалізовані вперше саме ними, а не їхніми конкурентами. У взаємодії підприємства з ринком з’являється третій елемент – НТП. Взаємодія носить такий характер “ринок  підприємство  НТП”. (Приклади: фірми, що діють в сфері вир-ва комп’ютерів та інформаційних технологій).

8. Автоматизація та гнучкі виробничі технології.

Гнучке автоматизоване вир-во являє собою організаційно-технічну виробничу систему, що функціонує на основі комплексної автоматизації, що володіє здібністю з мінімальними витратами й у короткий термін замінити продукцію, що випускається, на нову шляхом перебудови технологічного процесу за рахунок заміни керуючих програм.

Гнучка виробнича система — це здатна автоматично переналагоджуватися й автономно функціонувати одиниця автоматичного устаткування, оснащена автоматизованими пристроями.

Гнучке автоматизоване вир-во припускає автоматизацію практично всіх технологічних, допоміжних, транспортних операцій.