Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Taschenbuch[1].doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1. Тромбоз — загальна характеристика

Тромбоз — це процес прижиттєвого утворення в просвітах судин та порожнинах серця згортка крові (тромбу) з її форменних елементів та компонентів плазми.

Умови тромбоутворення бувають:

1) Загального характеру —- порушення співвідношень між системою згортання крові та протизгортальною системою; зміна складу крові (підвищення в'язкості її);

2 ) Місцевого характеру — пошкодження стінок судин, порушення кровотоку (зміна ламінарного току крові на турбулентний, уповільнення току крові).

Найбільш важливим серед зазначених факторів є зміна якості крові, що супроводжується появою факторів, які спричиняють коагуляцію та склеювання форменних елементів.

В залежності від зовнішнього вигляду та будови розрізняють: білий тромб, червоний тромб, змішаний тромб, гіаліновий тромб. Білий тромб складається з тромбоцитів, фібрину, лейкоцитів; у червоному тромбі переважають еритроцити; у змішаному тромбі є елементи червоного і білого тромбів; гіалінові тромби зустрічаються в системі мікросудин. Крім тромбоцитів, фібрину та зруйнованих еритроцитів у складі їх виявляються преципітовані білки плазми крові, що нагадують маси гіаліну, звідки і виникла їх назва. [Рис. 23]

У змішаному тромбі розрізняють головку (фіксована біля поверхні ендотелія, за будовою це білий тромб), тіло (за будовою це змішаний тромб), хвіст (за будовою це червоний тромб). В залежномті від форми розрізняють: а) довгастий тромб — складається з головки, тіла, хвоста; б) кулеподібний тромб (дилятаційний тромб) в порожнинах серця та аневризмах; в) дрібні тромби у вигляді бородавок («бородавчасті» тромби на стулках клапана серця при ревматизмі — бородавчастий тромбоендокардит). По відношенню до просвіту судин тромби бувають пристінкові, при цьому частина просвіту судин залишається вільною, не зайнятою масою тромба; обтуруючі тромби — при цьому просвіт судин перекривається повністю. В залежності від походження розрізняють артеріальні тромби — утворюються повільно при швидкому току крові (білі тромби); венозні тромби — утворюються досить швидко при повільному току крові (червоні тромби).

Тромб відрізняється від посмертного згортка крові щільною консистенцією, крихкістю, він завжди фіксований біля стінки судин, поверхня його нерівна, в окремих випадках утворюються зони Цана. Вийнятком є кулеподібний тромб лівого передсердя, який не фіксований до поверхні ендокарда.

2. Морфогенез тромба

В морфогенезі тромба розрізняють стадії: [Рис. 24]

1. Агглютинація тромбоцитів на поверхні тромбоцитів знаходиться фібронектін, завдяки якому вони прилипають до поверхні ендотелія. Каталізатором цього процесу є фактор Вілебранда, який виділяється ендотелієм. В подальшому тромбоцити виділяють тром-боксан, який викликає спазм мікросудин та агрегацію кров'яних пластинок, тобто утворення первинної тромбоцитарної бляшки.

2. Коагуляція фібриногени з утворенням фібрину. Виникає як результат активації внутрішньої і зовнішньої систем згортання крові; як результат протромбін переходить в тромбін, який 'стимулює перехід фібриногену в фібрин.

3. Агглютинація еритроцитів відбувається склеюванням їх між собою в ячейках сіточки з фібрину.

4. Преципітація білків носить не послідовний, а паралельний характер і може з'являтись в період формування фібрину.

Серед наслідків тромбозу розрізняють аутоліз (асептичний та септичний), організацію проростання тромба сполучною тканиною, петрифікацію випадіння в тромб вапна, тромбоемболію відрив тромба з місця основної локалізації та перенос його з током крові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]