Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Taschenbuch[1].doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4. Венозне повнокрів'я в печінці

В печінці в результаті порушення відтоку крові по нижній порожнистій вені виникають досить характерні дисциркуляторні та дистрофічно-некробіотичні зміни в центрі та на периферії часточок («мускатна» печінка). В центральних відділах спостерігається повнокрів'я v.centralis, крововиливи, дискомплексація та некроз гепатоцитів (темно-червоне забарвлення), а на периферії — жовте забарвлення гепатоцитів. Зазначені зміни пояснюються особливостями кровопостачання печінки. При цьому застій крові не розповсюджується на периферію, тому що тут існує високий тиск в синусоїдах в результаті впадіння гілочок печінкової артерії, який заважає ретроградному розповсюдженню венозної крові.В центрах часточок розростається сполучна тканина за рахунок активації клітин синусоїдів — ліпофібробластів (клітини Іто) та розташованих в адвентиції v.centralis. Виникає феномен капіляри-зації синусоїдів — в них з'являється базальна мембрана, прогресує гіпоксія, утворюються вузли-регенерати, формується цироз печінки (мускатний або кардіальний цироз).

Клінічно це характеризується появою колатерального відтоку крові поза судинної системи печінки, тобто з'єднанням систем нижньої та верхньої порожнинних вен через систему анастамозів (колатеральна гіперемія). Існують декілька її варіантів:

а) порто-люмбальний шлях — призводить до відкриття гемороїдальних судин прямої кишки (кров з воротньої вени по нижній брижовій вені поступає в вени прямої кишки, звідки — в систему нижньої порожнистої вени);

б) порто-абдомінальний шлях — виникає «голова Медузи» в результаті розкриття в області пупка вен, що призводить до притоку крові по параумбілікальних венах (в подальшому по грудній та епігастральних венах кров поступає в систему нижньої та верхніх порожнистих вен);

в) порто-езофагальний шлях — при цьому має місце ретроградний рух крові по v. lienalis, коротких венах шлунку в вени стравоходу, звідки через непарну вену кров поступає в верхню порожнисту вену.

Крім того, при цирозі печінки відбувається здавлювання гілочок портальної вени внаслідок розростання сполучної тканини, в результаті чого виникає водянка черевної порожнини (асцит).

Разом з тим, в окремих випадках це може і не спостерігатись, тому, що встановлюється колатеральний відток крові воротної вени повз вени печінки: він іде по вище зазначеним анастамозам між корінцями (витоками) воротної вени та вен стравоходу, венами малого тазу та через вени, які знаходяться в круглій зв'язці в ділянці пупка і далі по венах передньої стінки черевної порожнини та венах грудної стінки.

По венах передньої черевної та грудної стінок може встановлюватись колатеральний кровоток у випадках звуження нижньої порожнистої вени (наприклад, при фіброзній облітерації правої плевральної порожнини). Колатеральний венозний відток може бути штучно створений при цирозі печінки шляхом підшивання сальника до передньої стінки черевної порожнини (відток з системи портальної вени через вени сальника і вени передньої стінки черевної порожнини). [Рис. 22]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]