Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_FA_09_08_10 (1).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Системи фінансового аналізу

Структурний (вертикальний) фінансовий аналіз

Порівняльний (просторовий) фінансовий аналіз

Трендовий (горизонтальний) фінансовий аналіз

Аналіз фінансових коефіцієнтів (відносних показників)

Порівняння кожної позиції звітності з попередніми періодами і визначення тренда , тобто основної тенденції динаміки показників і на цій основі – прогнозування показників

Порівняння фінансових показників з середньо – галузевими фінансовими показниками, данами конкурентів, внутрішніх структурних підрозділів тощо

Визначення структури фінансових показників (активу і пасиву балансу), виявлення впливу кожної позиції звітності на результат в цілому

Розрахунок різних співвідношень між окремими позиціями звіту, визначення взаємозв’язку показників

Інтегральний фінансовий аналіз (Дюпонівська система фінансового аналізу)

Розкладання показника рентабельності активів на елементи і визначення залежності між ними

Рис. 1.4. Системи фінансового аналізу

Принципи фінансового аналізу

системність

динамічність

комплексність

об’єктивність

точність

оперативність

ефективність

прогресивність

регулярність

Рис 1.5 Основні принципи фінансового аналізу

Найкраще принцип комплексності втілюється у комплексному фінансовому аналізі, який, починаючи з огляду основних узагальнюючих показників, використовуючи факторний аналіз, розкриває причини, що обумовили зміну кожного показника звітного періоду, і тільки після цього дає загальну оцінку діяльності підприємства.

Вимоги щодо об'єктивності фінансового аналізу стосуються, перш за все, первинної інформації, яка характеризує параметри об'єкта дослідження на певний момент або за певний період часу. Первинна інформація може вважатися об'єктивною тільки за умов забезпечення її повноти та достовірності. Аналітична обробка інформації також має ґрунтуватися на дотриманні принципу об'єктивності. Вибір окремих аналітичних показників, оцінка зв'язку між ними, визначення чинників та обґрунтування дослідження доцільності їх впливу на результативні показники, застосування тих чи інших методичних прийомів обробки економічної інформації повинні носити об'єктивний характер. Реалізації принципу об'єктивності сприяє здійснення ретроспективного фінансового аналізу, який досліджує об'єкти управління після завершення аналітичного періоду чи фінансової операції.

Принцип динамічності фінансового аналізу вимагає дослідження обраного об'єкта в динаміці. Реалізація цього принципу дозволяє визначити і оцінити напрями та перспективи розвитку підприємства в цілому та за окремими функціональними і структурними підрозділами. Чим триваліший період підлягає аналізу, тим повнішу характеристику об'єкта отримає аналітик і тим ефективнішими будуть управлінські рішення, прийняті на основі аналітичних висновків. Принцип динамічності лежить в основі горизонтального фінансового аналізу.

Забезпечення точності фінансового аналізу Грунтується на перевірці первинної інформації, правильності розрахунків та обґрунтованості зроблених висновків. З точки зору забезпечення точності аналізу найбільш ефективним є ретроспективний фінансовий аналіз, який дає змогу широко застосовувати такі прийоми аналізу, як контроль, співставлення, порівняння.

Принцип оперативності вимагає спрямування фінансового аналізу на забезпечення оперативного управління необхідною інформацією у момент здійснення, безпосередньо перед здійсненням або відразу після здійснення господарських операцій. Наближеність до моменту здійснення операції дозволяє уникнути помилок унаслідок зволікання та своєчасно виправити недоліки. Дотримання цього принципу ґрунтується на застосуванні оперативного фінансового аналізу.

Принцип ефективності фінансового аналізу реалізується у двох аспектах: по-перше, він спонукає до пошуку резервів та шляхів підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства; по-друге, цей принцип означає, що витрати на здійснення аналізу не повинні перевищувати ефект, отриманий внаслідок впровадження розроблених заходів.

Принцип прогресивності орієнтує фінансовий аналіз на пошук шляхів і резервів підвищення ефективності використання фінансових, матеріальних та трудових ресурсів підприємств на основі застосування сучасних технологій виробництва продукції, високого рівня управління та організації праці. Принцип прогресивності націлений на дослідження перспектив розвитку підприємства. Саме тому найбільш повно цей принцип реалізується у перспективному аналізі, який ставить за мету прогнозування основних показників фінансово-господарської діяльності підприємства. Принцип регулярності полягає в тому, що фінансовий аналіз на підприємстві слід проводити з певною періодичністю, щоб своєчасно попередити негативні тенденції та вжити необхідні заходи для покращення фінансового стану підприємства.

ТЕМА 2

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ

ПЛАН ВИКЛАДУ МАТЕРІАЛУ:

2.1 Суть інформаційного забезпечення фінансового аналізу.

2.2 Фінансова звітність як основа інформаційного забезпечення аналітичних досліджень.

2.3 Основні етапи організації фінансового аналізу на підприємстві.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Економічна інформація

Система організаційного

Забезпечення фінансового аналізу

Інформаційна база

Внутрішні джерела інформації

Зовнішні джерела інформації

Система показників

Фінансова звітність

Користувачі фінансової

Звітності

Програма фінансового аналізу

Аналітичні процедури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]