Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_FA_09_08_10 (1).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

9.3. Аналіз доцільності залучення кредитів банку

Методика аналізу кредитних відносин підприємства з банками полягає у наступному.

Насамперед, для вирішення питання про доцільність залучен­ня кредитів банку необхідно розрахувати величину виручки від реалізації, чистий прибуток та рівень рентабельності капіталу з використанням кредитів банку та без їх використання. Порівняння одержаних показників дасть відповідь на запитання про доцільність залучення кредиту.

Залучення кредитів доцільне лише тоді, коли відсоткова ставка за ними буде нижчою, ніж рентабельність інвестованого капіталу.

Банківські кредити залучаються, як правило для покриття тимчасово збільшеної потреби у фінансових ресурсах.

Аналізуючи кредитні відносини підприємства з банками, треба визначити, як підприємство забезпечує взаємозв'язок власних і позичених коштів для підвищення рентабельності сукупного капіталу.

Методика аналізу кредитних відносин підприємства з банками включає такі етапи:

1 етап (визначення оборотності кредитів) включає не лише розрахунок показників оборотності кредитів, але й порівняння швидкості їх обороту зі швидкістю обороту власних оборотних коштів.

Якщо підприємство протягом року неодноразово отримує кредити банків і має сталу заборгованість за короткотерміновими кредитами, швидкість їх обороту визначається за формулою:

Окр = КР-Д/Пкр (9.1)

де Ок - швидкість обороту кредитів у днях: КР - середній залишок заборгованості за банківськими кредитами, включаючи прострочені; Д - тривалість періоду, що аналізується, в днях; Пкр -повернення коштів за короткостроковими кредитами у звітному періоді.

Величину КР розраховують за формулою середньої хронологічної.

2 етап полягає у визначенні "ціни" кредиту і ступеня вигідності його залучення. Для цього визначається річний відсоток, який фактично сплатило підприємство комерційному банку за звітний період для порівняння з середнім позичковим відсотком, який можна вважати прийнятним у звітному періоді (з врахуванням середньоринкової норми доходності і темпів інфляції).

При цьому використовується формула:

Рпр = r+q+rq/100 (9.2)

де Рп - прийнятна для підприємства ставка річного відсотка за кредит; г - нормальна відсоткова ставка за кредит у безінфля-ційній ситуації; д - темп інфляції звітного періоду.

Рпр Рф (9.3)

де Р. - фактично сплачений відсоток за кредит.

3 етап включає обчислення частки прибутку, одержаної за рахунок банківських позичок та зіставлення її зі сплаченими відсотками за кредит.

Крім того, в процесі аналізу порівнюють швидкість обороту короткотермінових кредитів зі швидкістю обороту оборотного капіталу: якщо кредитні ресурси обертаються швидше, то кажуть, що зиск від їх використання вищий.

Аналіз ефективності отриманих і використаних довготермінових кредитів полягає у визначенні терміну, протягом якого досягається окупність прокредитованих витрат (включаючи відсотки за кредит) за рахунок дисконтованого грошового потоку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]