Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_FA_09_08_10 (1).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

6.2. Методика аналізу грошових потоків

Аналіз руху грошових коштів - це могутній інструмент, який можна використовувати для регулярного контролю за фінансовим станом підприємства.

Оптимальна періодичність представлення звітів про рух грошових коштів визначається потребами керівництва. Відповідно до його потреб, звіти можна складати щомісяця, щотижня чи навіть щодня. Разом з історичними даними, звіт може містити також касовий бюджет для співставлення фактичних показників із запланованими.

Функціональна модель аналізу грошових потоків підприємства має такий вигляд (рис. 6.2).

Основні етапи аналізу грошових потоків підприємства можуть бути представлені таким чином:

1 Розгляд динаміки обсягів формування позитивного грошового потоку підприємства в розрізі окремих джерел, у межах якого здійснюються:

- зіставлення темпів приросту позитивного грошового потоку з темпами приросту активів підприємства, обсягів виробництва та реалізації продукції;

- вивчення співвідношення залучення коштів за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел;

- оцінка залежності розвитку підприємства від зовнішніх

джерел фінансування;

- тощо.

Аналіз руху грошових потоків підприємства

Аналіз надходжень

Аналіз платежів

Оцінка розрахунків за зобов’язаннями

Обґрунтування відмінностей між прибутком та наявними коштами

Визначення достатності прибутку

Виявлення можливостей для інвестування

Рис. 6.2. Модель аналізу грошових потоків

2 Розгляд динаміки загального обсягу формування від'ємного грошового потоку підприємства та за напрямами витрачання коштів, у межах якого проводиться:

- аналіз відповідності розвитку окремих видів активів підприємства обсягам інвестування в них грошових коштів;

- аналіз напрямів використання залучених грошових коштів;

- аналіз існуючої політики погашення сум основного боргу за залученими раніше кредитами і позиками.

3 Розгляд збалансованості позитивного і від'ємного грошових потоків у загальному обсязі, вивчення динаміки показника чистого грошового потоку. У межах аналізу:

- визначається роль і місце чистого прибутку підприємства у формуванні його чистого грошового потоку;

- оцінюється достатність амортизаційних відрахувань з позицій необхідного оновлення основних коштів і нематеріальних активів;

- оцінюється "якість чистого грошового потоку (тобто узагальнена характеристика структури джерел формування показника: висока - приріст чистого прибутку за рахунок розширення масштабів виробництва та зниження його собівартості, а низька — за рахунок зростання цін на продукцію, здійснення позареалізаційних операцій і т. ін.);

У визначення достатності чистого грошового потоку підприємства з позицій фінансованих ним потреб шляхом обчислення коефіцієнта достатності чистого грошового потоку (КДЧГП)

4 Дослідження синхронності формування позитивного і від'ємного грошових потоків у розрізі окремих інтервалів звітного періоду, динаміки залишків грошових активів підприємства, що відображає рівень їх синхронності і забезпечує абсолютну платоспроможність. У процесі дослідження розраховується дина­міка коефіцієнта ліквідності грошового потоку (КЛГП).

5 Визначення ефективності грошових потоків підприємства шляхом розрахунку коефіцієнта ефективності грошового потоку підприємства (КЕгп), коефіцієнта реінвестування чистого грошового потоку (КРчгп) та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]