Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 8.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
344.54 Кб
Скачать

О

Типи навчання

ОД може містити різний склад названих вище елементів і відповідно до цього бути повною або неповною. Склад ООД і якісна характеристика її

складових визначає тип навчальної діяльності або так званий «тип навчання», один із яких належить до неповної ООД, два інших - до повної ООД.

Перший тип навчання - неповна орієнтовна основа - характеризується тим, що викладач, подаючи навчальний матеріал, показує вихідні дані, виконавчу частину дії й образ кінцевого продукту. Навчання здійснюється методом «проб і помилок», процес його формування відбувається повільно, із великою кількістю помилок.

Другий тип навчання - повна ООД у конкретному вигляді, за наявності всіх умов, необхідних для здійснення діяльності, що подаються у вигляді готового алгоритму діяльності в окремій формі, стосовно конкретної ситуації. Викладач, подаючи навчальний матеріал, демонструє кожен крок діяльності щодо конкретного завдання. При цьому формування діяльності відбувається безпомилково й швидко, але ступінь його узагальнення та перенесення на нестандартні ситуації обмежений складом конкретних умов його використання. У цьому разі учні правильно вирішують певне коло стандартних завдань, але при переході до інших творчих завдань, де необхідно вибирати раціональні способи рішення або альтернативні варіанти, їхня діяльність ускладнена.

Третій тип навчання - повна орієнтовна основа з використанням узагальнення та систематизації. Це такий тип навчання, у разі якого орієнтири подані в узагальненому вигляді, притаманному класу явищ. Викладач не дає готових орієнтирів, а пояснює лише принципи їхнього формування. У цьому разі діям властива чіткість, швидкість, безпомилковість, стійкість, ширина перенесення. Слід зазначити, що таке компонування ООД сприяє найкращому сприйняттю інформації, яке враховує провідну властивість пам'яті - залежність однократного запам'ятовування від якості пропонованої інформації або обмеження обсягу однократного запам'ятовування.

Результати досліджень процесу ознайомлення учнів із діяльністю показали, що найбільш ефективним є саме цей тип навчання.

8.1.3 Дидактичні характеристики технології формування нових знань

Д

Етапи процесу формування нових знань

о дидактичних характеристик у цьому випадку належать мета навчання або мета і методи формування нових знань, а також відповідні форми або типи уроків, дидактичні та технічні засоби навчання.

Основне завдання викладача під час повідомлення нового навчального матеріалу полягає в тому, щоб учні зрозуміли його. Сприйняття інформації учнями - це не механічне фотографування, це складний процес її переробки, унаслідок чого створюється загальна орієнтація в явищах, розуміння закономірностей, зв'язків у технічному процесі, а також створення загальних уявлень про поняття.

Відповідно до ітеріоризації процесу переробки інформації та послідовності її надходження до сенсорної, оперативної та довгострокової пам'яті процесу формування нових знань властиві такі етапи:

  • актуалізація чуттєвого досвіду й опорних знань і вмінь;

  • формування пізнавальних і професійних мотивів,

  • аналіз мети повідомлення;

  • первинне усвідомлення і сприйняття учнями інформації про ООД;

  • осмислення внутрішніх закономірностей і зв'язків з іншими вивченими поняттями і явищами;

  • узагальнення і систематизація понять згідно з досвідом практичної діяльності;

  • підбиття підсумків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]