Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецсемінар Латинська Америка (Комплекс) Тереще...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

7. Тема: „Політична постать Ернеста Че Гевари”.

Методичні рекомендації:

Ернесто Че Гевара де ла Серна (відоміший як Че) – був активним учасником ідейно-політичної і збройної боротьби в латиноамериканському регіоні 50-х-60-х рр.. ХХ ст. Його постать викликає масовий інтерес серед сучасників, що, безперечно, робить дану тему реферату актуальною сьогодні. Че був одним із керівників кубинської революції 1959 р. та одним із небагатьох революційних діячів минулого, який користується великою популярністю в усьому світі. В рефераті варто подати біографічні відомості про легендарного революціонера і проаналізувати його політичну діяльність.

8. Тема: „Повалення диктаторських режимів періоду 50-х – 60-х рр. Хх ст”.

Методичні рекомендації:

Розпочинаючи дослідження даної теми, слід зазначити, що процес повалення диктаторських у латиноамериканському регіоні розпочався у другій половині 50-х рр. і носив специфічний характер та особливості для кожної окремої країни латиноамериканського регіону. Далі слід детально розглянути цей процес за хронологією (Перу – 1956 р.; Колумбія – 1957 р.; Венесуела – 1958 р.; Куба – 1959 р.) Разом з тим варто зауважити, що в 60-х рр. ХХ ст. у ряді країн Латинської Америки відбулися військові перевороти, утворилися диктатури (Еквадор, Гватемала, Гондурас, Домініканська республіка). Дати порівняльну характеристику диктаторських режимів і зробити відповідні висновки.

9.Тема: „Молоді країни Карибського басейну на початку 70-х рр.”

Методичні рекомендації:

Розпочати написання реферату слід з визначення країн Карибського басейну, про які йтиме мова. Рекомендується акцентувати увагу на Гайані, Ямайці, Багамських островах. Вказати на те, що на початку 70-х рр. в політиці урядів цих країн визначилися ліві тенденції. Так, в Гайані уряд Форбса Бернхема в 1970 р. проголосив країну „Кооперативною республікою”, а своєю метою обрав побудову „кооперативного соціалізму” (націоналізація основних форм господарювання). В Ямайці в 1972 р. уряд Майкла Менли проголосив про своє дотримання принципів „демократичного соціалізму”. Порівняти політичні курси молодих країн Карибського басейну.

  1. Тема: „Вплив світової економічної кризи 1981 – 1983 рр. На латиноамериканський регіон”

Методичні рекомендації:

Працюючи над даною темою, варто звернути увагу на те, що з початком економічної кризи ситуація в регіоні загострилася: зменшилися прибутки від експорту, погіршився торгівельний і платіжний баланси. Країни регіону виявилися нездатними сплачувати борги, тому довелося значно скоротити імпорт. Становище значно ускладнювали протекціоністські заходи країн-покупців латиноамериканської продукції. Зазначити, що в цей період відбувся спад виробництва, який поширився і на модернізований сектор. З’ясувати, чому найбільш глибоким спад економіки виявився в країнах із диктаторськими режимами (Чилі, Аргентина, Уругвай).

11. Тема: „Розвиток Чилі після повалення військової диктатури Піночета”.

Методичні рекомендації:

Дана тема реферату пов’язана з одним із найважливіших періодів в історії Чилі, коли відбувався перехід від військової диктатури до демократії. Варто зазначити, що уряд Патрісіо Ейлвіна в своїй політиці намагався не застосовувати „шокових” варіантів у трансформації чилійського суспільства. Важливою відмінністю соціально-економічної політики нового уряду було його прагнення поєднати економічне зростання з вирішенням найгостріших соціальних проблем (значні маси населення жили за межею бідності). Вказати на те, що уряду П. Ейлвіна вдалося досягти соціально-економічної стабільності в республіці і зміцнення своїх позицій. Зазначити, що рішучі зміни відбулися також і в зовнішній політиці Чилі, яка після повалення диктатури Піночета вийшла із міжнародної ізоляції.