Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 1. Інвестиційне кредитування, його сутність та роль у розширеному суспільному відтворенні

Будовисукупність будівель та споруд (об’єктів), будівництво, розширення яких здійснюється, як правило, за єдиною проектно-кошторисною документацією зі зведеним кошторисним розрахунком вартості будівництва, на які у встановленому порядку затверджується титул будови.

Забудовник юридична особа, яка забезпечує фінансування капітальних вкладень та їх освоєння підрядним або господарським способом.

Замовник юридична особа, яка видає замовлення на виконання робіт (послуг) на будівництво об’єктів, укладає підрядний договір (контракт), контролює вартість, терміни, якість виконаних робіт та здійснює їх оплату.

Інвестиційне кредитування — кредитування прямих інвестиційних заходів або реальних інвестицій (вкладень в основний капітал та на приріст матеріально-виробничих запасів).

Інвестиційний кредит економічні відносини між кредитором і позичальником з приводу фінансування інвестиційних заходів на засадах повернення і, як правило, з виплатою відсотка.

Інвестиційний цикл — період часу від ідеї до випуску продукції, який включає в себе розробку та реалізацію інвестиційного проекту і який охоплює три фази: передінвестиційну (попередні дослідження до остаточного прийняття інвестиційного рішення); інвестиційну (проектування, укладання договорів, підряду, будівництво); виробничу (етап експлуатації новостворених об’єктів).

Інвестор юридична (фізична) особа, яка приймає рішення про вкладення власних, позичкових або залучених коштів у формі капіталовкладень в об’єкти будівництва.

Нове будівництвобудівництво комплексу об’єктів основного, підсобного та обслуговуючого призначення новостворюваних підприємств, будівель, споруд, а також філій та окремих виробництв, які після введення в експлуатацію перебуватимуть на самостійному балансі, яке здійснюється на нових майданчиках з метою створення нової виробничої потужності.

Об’єкти будівництваокремі будівлі або споруди, на будівництво, реконструкцію або розширення яких повинен бути складений окремий кошторис і проект.

Пускові комплексисукупність об’єктів основного, підсобного та обслуговуючого призначення, енергетичного, транспортного і складського господарства, зв’язку, інженерних комунікацій, охорони навколишнього середовища, благоустрою, що забезпечують випуск продукції або надання послуг, передбачених проектом для даного пускового комплексу.

Промислово-фінансова група — велике угруповання підприємств, банків, торговельних домів, юридичних осіб, яке створюється на міжгалузевих засадах.

Реконструкція діючих підприємств переобладнання діючих цехів та об’єктів основного, підсобного призначення, як правило, без розширення існуючих будівель і споруд основного призначення, пов’язане з удосконаленням виробництва та підвищенням його техніко-економічного рівня на основі досягнень НТП та здійснюване в цілому з метою збільшення виробничих потужностей, поліпшення якості та для зміни номенклатури продукції, головним чином без збільшення чисельності працівників при одночасному поліпшенні умов їх праці та охорони навколишнього середовища.

Розширення діючих підприємств — будівництво додаткових виробництв на діючому підприємстві (споруді), а також будівництво нових та розширення існуючих окремих цехів і об’єктів основного, підсобного та обслуговуючого призначення на території діючих підприємств або на площах, що до них прилягають, з метою створення додаткових або нових виробничих потужностей, які після введення в експлуатацію не перебуватимуть на окремому балансі.

Технічне переозброєння діючих підприємствкомплекс заходів щодо підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв, цехів та дільниць на основі впровадження передової техніки і технології, механізації та автоматизації виробництва, модернізації та заміни застарілого й фізично зношеного устаткування новим, більш продуктивним, а також щодо удосконалення загальнозаводського господарства та допоміжних служб.

Черги будівництвачастини будови, визначені проектом (робочим проектом), що забезпечують випуск продукції або надають послуги, можуть складатися з одного або декількох пускових комплексів.

Фірма-девелопер фірма, яка бере на себе відповідальність реалізувати інвестиційний проект. Її обов’язки: пошук найбільш вигідного об’єкта вкладення коштів інвестора, розробка проекту, його фінансування і введення в експлуатацію.