Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 2. Банківське інвестиційне кредитування

Андеррайтинг — форма кредитування капітальних вкладень, що запроваджуються в комерційних банках, шляхом надання коштів клієнтам для реалізації ними довгострокових широкомасштабних проектів через повний викуп випуску промислових облігацій, які емітуються цими клієнтами.

Кредитування без регресу на позичальника форма кредиту, яка зумовлює покладення всієї відповідальності за реалізацію проекту на фінансово-кредитну організацію, яка бере на себе всі інвестиційні ризики та відмовляється від будь-яких зворотних вимог (регресу) з приводу розподілу відповідальності.

Кредитування з частковим регресом на позичальника форма кредиту, яка зумовлює паритетний розподіл ризиків між учасниками проекту. Всі учасники беруть на себе відповідальності за ризики, які виникають у результаті їх діяльності.

Кредитування на консорційних засадах — схема кредитування, яка припускає згоду між учасниками проекту щодо утворення (будівництва) підприємства, його акціонування або корпоратизації та експлуатації власником на пайових умовах.

ЛІБОР — Лондонська міжбанківська середньозважена ставка пропозиції.

Паралельний кредит — різновид консорціумного кредиту, в якому беруть участь два або більше банків, що самостійно ведуть переговори з позичальником. Банки-кредитори узгоджують між собою умови кредитування, щоб у підсумку укласти кредитний договір із загальними для всіх учасників умовами. Кожний банк самостійно надає позичальнику визначену частку кредиту, дотримуючись загальних, узгоджених з іншими банками-кредиторами умов кредитування.

Прайм-рейт найнижча відсоткова ставка, яку пропонують найбільш кредитоспроможним клієнтам за короткостроковими кредитами.

Револьверне кредитування, або револьверна кредитна лінія — форма кредиту, яка дозволяє фірмі-боржнику запозичити кошти в межах визначеного ліміту, погашати всю суму запозичень або її частку та проводити у разі необхідності повторне запозичення в межах строку дії кредитної лінії.

Регрес право кредитора пред’являти фінансові вимоги до позичальника.

Ставка «прайм-рейт» — базова, або довідкова, ставка, яка є найнижчою відсотковою ставкою, що пропонують найбільш кредитоспроможним клієнтам за короткостроковими кредитами.

Ціна інвестиційного кредиту — відсоткова ставка, яка передбачається у кредитному договорі з урахуванням: строку користування позичкою; заходу, що кредитується; забезпечення своєчасності розрахунків позичальника за раніше одержаними позичками та ступеня ризику.

Тема 3. Організація процесу банківського інвестиційного кредитування

«Амортизаційне» погашення інвестиційного кредитупогашення (повернення) позички, яке здійснюється або однією сумою одночасно по закінченні строку користування позичкою, або періодично (поступово) протягом усього терміну дії кредитної угоди.

Інвестиційна кредитоспроможність позичальника — можливість погашення інвестиційного кредиту в результаті успішної реалізації інвестиційного проекту.

Коефіцієнт погашення заборгованості, або внесок на амортизацію грошової одиниці, — величина, яка використовується під час нарахування строкової річної виплати при інвестиційному кредитуванні та визначається за формулою:

.

Механізм інвестиційного кредитування — сукупність прийомів як конкретних дій з організації кредитного процесу та його регулювання відповідно до принципів банківського інвестиційного кредитування.

Період використання інвестиційного кредиту — строк будівництва або реконструкції об’єкта кредитування.

Період погашення інвестиційного кредиту — період часу, протягом якого, починаючи з дня введення об’єкта будівництва в дію, позичальник повністю розраховується з банком за кредит за рахунок усіх джерел сплачення.

Пільговий період інвестиційного кредиту — строк освоєння виробничих потужностей, тобто період часу з моменту введення підприємства (об’єкта) в експлуатацію до дня досягнення проектних техніко-економічних показників.

Форма забезпечення повернення банківської інвестиційної позички — конкретне джерело погашення боргу, юридичне оформлення права кредитора на його використання та організація контролю банку за достатністю даного джерела.