Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 4. Банківська експертиза і оцінка доцільності та ефективності кредитування інвестиційних проектів

Аналіз беззбитковості аналіз, коли визначаються точки рів­новаги, в яких надходження від продажів дорівнюють витратам на продану продукцію.

Аналіз еквівалента певності аналіз, за якого грошовий потік від інвестиційного проекту поділяється на безпечну та ризиковану частини.

Аналіз чутливості проекту аналіз, за допомогою якого можна показати, як змінюється чистий прибуток або прибутковість інвестицій за різних значень заданих змінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продажів та ін.).

Внутрішня норма дохідності (IRR) — ставка дисконту, використання якої забезпечило б рівність поточної вартості очікуваних грошових відпливів та поточної вартості очікуваних грошових припливів від реалізації інвестиційного проекту.

Ефект виробничого левереджу (або операційного важеля) явище, за якого зміна виручки від реалізації продукції та послуг значно впливає на зміну прибутку.

Індекс рентабельності інвестицій (pi) — відносна величина, яка характеризує дохідність інвестицій.

Середньозважена вартість капіталу (WACC) — рівень дохідності, який повинен приносити інвестиційний проект, щоб можна було забезпечити одержання всіма інвесторами доходу, аналогічного тому, який їм забезпечували б інші об’єкти інвестування з подібним ступенем ризику.

Строк окупності інвестицій — тривалість часу, протягом якого недисконтовані (дисконтовані) прогнозні надходження грошових коштів перевищують недисконтовану (дисконтовану) суму інвестицій, тобто це число років, необхідних для відшкодування інвестицій.

Точка беззбитковості — показник у фізичних одиницях виробленої продукції, або рівень використання виробничої потужності, за якого надходження від продажів та витрати виробництва рівні.

Чистий приведений дохід (NPV) величина, одержана шляхом дисконтування різниці між усіма річними відпливами та припливами реальних грошей, які накопичуються протягом усього життя проекту.

Тема 5. Державне інвестиційне кредитування

Державний інвестиційний кредит — кредит, який надається на фінансування капітальних вкладень виробничого призначення шляхом надання бюджетних позик безпосередньо міністерствам та відомствам, іншим державним органам виконавчої влади для фінансування підприємствами, організаціями та об’єднаннями через банківські установи об’єктів, будівництво яких тільки починається, на конкурсній основі, а також для фінансування раніш початих перспективних будов, технічного переоснащення та реконструкції діючих підприємств, які перебувають у державній власності, за пріоритетними напрямами економіки України.

Кредитний скоринг — бальна система оцінки кредитних заявок, яка застосовується під час видачі споживчих інвестиційних кредитів.

Інвестиційне кредитування фізичних осіб кредитування, яке здійснюється тільки в національній грошовій одиниці фізичним особам — резидентам України на придбання з інвестиційною метою нерухомості, споживчих товарів тривалого користування; кредит повертається у розстрочку, якщо інше не передбачено умовами кредитного договору.

Податковий інвестиційний кредит — відстрочка сплати податку на прибуток, що надається суб’єкту підприємницької діяльності на визначений строк з метою збільшення його фінансових ресурсів для здійснення інвестиційних (інноваційних) програм з наступною компенсацією відстрочених сум у вигляді додаткових надходжень податку через загальне зростання прибутку, що буде отриманий згідно з чинним законодавством внаслідок реалізації інвестиційних програм.