Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 6. Іпотечне інвестиційне кредитування

Балансова (бухгалтерська) вартість об’єктавид вартості, який визначається балансовим рахунком як сума його активів за мінусом зносу, а також сум короткострокових та довгострокових зобов’язань. При цьому основні фонди оцінюються з урахуванням останньої переоцінки за мінусом зносу та амортизації.

Відновлена (поточна) вартістьбалансова вартість з урахуванням переоцінки активів на дату оцінки вартості.

Внутрішня, або фундаментальна, вартістьаналітична оцінка об’єкта нерухомості, яка базується на знаннях та обліку його фінансового стану, а також перспектив одержання прибутку та чистого доходу. Розрахунок внутрішньої вартості можливий за наявності доступу до повної інформації про оцінювальний об’єкт.

Інвестиційна вартістьконкретна вартість об’єкта, що оцінюється, для конкретного інвестора, виходячи з його особистих інвестиційних цілей.

Іпотека застава нерухомого майна для одержання позички.

Іпотечна постійна відношення щорічних платежів з обслуговування боргу до основної суми іпотечного кредиту.

Капіталізація — визначення величини поточної вартості майбутнього потоку доходів та вигід, одержаних у результаті володіння об’єк­тами нерухомості.

Коефіцієнт капіталізації — показник, що характеризує відшкодування інвестованого капіталу, яке можливе або шляхом перепродажу об’єкта нерухомості, або шляхом одержання доходу, величина якого забезпечує одержання не тільки відсоткового доходу на капітал, а й поступове його відшкодування за певний період часу.

Ліквідаційна вартістьчиста сума, яка може бути виручена при ліквідації фірми. Існує «впорядкована ліквідація», за якої процес продажу активів здійснюється протягом часу, який дає можливість одержати максимально можливу в цих випадках ціну нерухомості, та «примусова ліквідація», за якої активи продаються швидко в процесі одного аукціону, не враховуючи інтереси власника нерухомості.

Метод Інвуда — метод повернення капіталу по фонду відшкоду­вання за ставкою доходу на інвестиції.

Метод Рингаметод прямолінійного повернення капіталу по фон­ду відшкодування.

Метод Хоскольда — метод повернення капіталу по фонду відш­кодування за безризикової ставки відсотка.

Мультиплікатор валових рентних платежів (GRM gross rent multiplier) показник, який визначається як відношення ціни покупки (продажу) об’єктів нерухомості до рентного доходу.

Обґрунтована ринкова вартість — ціна, за якою власність може переходити з рук продавця, який бажає її продати, до рук покупця, який бажає її купити, тобто це стартова початкова ціна на ринку.

Ставка капіталізації на власний капітал відношення щорічних грошових надходжень (до виплати податків) до суми вкладених власних коштів інвестора.

Фінансовий левередж (важіль) — ефект, за якого виникає можливість використовувати капітал, взятий у борг під фіксований відсоток, для інвестицій, які приносять прибуток більший, ніж відсоток за кредит.

Тема 7. Лізинг

Зворотний лізинг (ліз-бек) форма лізингу, за якою власник майна передає право власності на нього майбутньому лізингодавцю на умовах купівлі-продажу та одночасно вступає з ним у відносини як користувач цього майна.

Лізинг підприємницька діяльність, що спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів та полягає у наданні лізингодавцем у виключне користування на певний строк лізингоотримувачу майна, яке є власністю лізингодавця чи придбаного їм у власність за дорученням та узгодженням з лізингоотримувачем у відповідного продавця майна, за умовою сплати лізингоотримувачем періодичних лізингових платежів.

Лізингодавець — суб’єкт підприємницької діяльності, у тому числі банківська або небанківська фінансова установа, який передає в користування об’єкти лізингу за договором лізингу.

Лізингоотримувач — суб’єкт підприємницької діяльності, що отримує в користування об’єкти лізингу за договором лізингу.

Оперативний лізинг — договір лізингу, у результаті укладення якого лізингоотримувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, за який амортизується 90 % вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладення договору.

Опосередкований лізинг форма лізингу, коли передача майна здійснюється через посередника. В останньому випадку має місце класична тристороння операція або при складних лізингових операціях — багатостороння операція з великою кількістю суб’єктів угоди.

Продавець лізингового майна — суб’єкт підприємницької діяльності, що виготовляє майно та/або продає власне майно, яке є об’єктом лізингу.

Прямий лізинг — форма лізингу, за якої власник майна (постачальник) самостійно передає об’єкт у лізинг (двостороння угода).

Фінансовий лізинг — договір лізингу, у результаті укладення якого лізингоотримувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, за який амортизується 60 % вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладення договору.