Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 8. Іноземний інвестиційний кредит

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) міжнародна фінансово-кредитна організація, мета якої — кредитування розвитку підприємництва, роздержавлення та приватизації, а також фінансова підтримка малого та середнього приватного бізнесу.

Інвестиційні позики — позики, що йдуть на фінансування технічної реконструкції окремих існуючих підприємств певної галузі або регіону, створення нових підприємств або надання коштів на поповнення оборотних коштів підприємств.

Іноземний інвестиційний кредит — економічні відносини між державами, іноземними банками і фірмами з приводу фінансування інвестиційної діяльності на засадах повернення у певні строки та, як правило, з виплатою відсотка.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (Світовий банк) міжнародна фінансово-кредитна організація, мета якої полягає у сприянні економічному зростанню країн, що розвиваються. Допомога Світового банку спрямовується на будівництво шляхів сполучення, електростанцій, шкіл, зрошувальних систем, розвиток сільського господарства, перекваліфікацію вчителів, програми поліпшення харчування дітей та вагітних жінок. Деякі позики банку йдуть на фінансування витрат, пов’язаних зі структурною перебудовою, спрямованою на зміцнення стабільності, підвищення ефективності економіки та її ринкову орієнтацію.

Мікро-, мале підприємство (ММП) суб’єкт підприємницької діяль­ності, створений згідно з чинним законодавством України або приватним підприємцем, який займається господарською діяльністю відповідно до вимог чинного законодавства і має у штаті до 20 працівників.

Мікро-субкредити ММП ЄБРР кредити ЄБРР, які надаються на строк від 1 до 36 місяців на суму не більше 20 000 дол. США або як виняток 30 000 дол. США.

Міні-субкредити ММП ЄБРР кредити ЄБРР, які надаються на строк від 1 до 36 місяців на суму не більше 75 000 дол. США або як виняток 125 000 дол. США.

Системні позики — це позики, що йдуть на фінансування зміни умов та правил діяльності певних секторів державного управління або галузей економіки, умови яких регламентуються здійсненням певного переліку політичних заходів.

Тема 9. Управління ризиками при інвестиційному кредитуванні

Аналіз сценаріїв розвитку проекту — аналіз, який дозволяє оцінити вплив на проект можливої одночасної зміни декількох змінних через вірогідність кожного сценарію.

Аналіз чутливості аналіз впливу різних факторів інвестиційного проекту на ключові показники ефективності проекту, наприклад: IRR, NPV.

Вартість невизначеності — концепція, за допомогою якої визначається максимальна сума грошей, виплачених за інформацію, використання якої знизить ступінь невизначеності щодо проекту.

Відсотковий ризик — ризик, який зумовлений тим, що середня вар­тість залучених коштів банку (депозитів та взятих у борг грошей) може протягом дії строку кредиту перевищити середню відсоткову ставку за кредит.

Екаутингові компанії — фірми, які збирають, обробляють, аналізують та формують різні види бізнес-інформації: відомості про ринки, платоспроможність підприємства, кредитоспроможність клієнта, фінансовий стан партнерів з бізнесу, перспективи розвитку конкурентів тощо.

Кредитний ризик, або ризик неповернення боргу, — невпевненість кредитора в спроможності боржника в процесі інвестиційного кредитування виконати свої зобов’язання за умовами кредитної угоди.

Метод дерева рішень — метод оцінки ризику, за якого використовується послідовність збирання даних для побудови дерева рішень інвестиційного проекту. У результаті побудови дерева рішень визначаються вірогідність кожного сценарію розвитку проекту, ефективність за кожним проектом, а також інтегральна ефективність проекту.

Метод імітаційного моделювання (Монте-Карло) процедура, за допомогою якої математична модель визначення будь-якого фінансового показника (найчастіше NPV) піддається ряду імітаційних аналізів на комп’ютері.

Негативний «геп» ситуація, коли пасиви зі змінною ставкою перевищують активи зі змінною ставкою.

Позитивний «геп» ситуація, коли активи зі змінною ставкою перевищують пасиви зі змінною ставкою.

Проектний ризиксукупність ризиків, які передбачають загрозу економічній ефективності проекту, що виражається в негативному впливі факторів на потоки грошових коштів.

Ризиквідхилення сподіваних результатів від середньої або сподіваної величини.

Факторний аналіз — вплив фінансового ризику, який виникає під впливом ряду факторів, на рентабельність інвестиційного проекту.

Хеджування сукупність заходів зі страхування ризиків, зміни ціни товару, що реалізується, курсів валют та відсотків.

Інвестиційна кредитоспроможність позичальника - його здатність погасити інвестиційний кредит за наслідками успішної реалізації інвестиційного проекту. Це поняття істотно відрізняється від універсальнішого поняття «кредитоспроможність», яким у банківській практиці заведено виражати лише здатність повертати короткострокові позики.

Середньозважена вартість капіталу (WACC) — рівень дохідності, який повинен приносити інвестиційний проект, щоб можна було забезпечити одержання всіма інвесторами доходу, аналогічного тому, який їм забезпечували б інші об’єкти інвестування з подібним ступенем ризику.

може бути визначена як рівень дохідності, якого має сягати інвестиційний проект, щоб можна було забезпечити одержання всіма інвесторами доходу, аналогічного тому, який їм забезпечували б інші об’єкти інвестування з подібним ступенем ризику. Середньозважена вартість капіталу є відносною величиною, тому вона виражена у відсотках та розраховується як середня величина з необхідної прибутковості за різними джерелами фінансування, а питомою вагою кожного показника є частка кожного джерела фінансування інвестицій.

, (4.1)

де ri — необхідна дохідність (норма прибутку) з капіталу, одержаного з і-го джерела;

di частка капіталу (інвестиційних ресурсів), одержаного з і-го джерела.