Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спецсемінар Латинська Америка (Комплекс) Тереще...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

3. Тема: „Мексиканська конституція 1917 р.”

Методичні рекомендації:

При написанні реферату на дану тему, студент повинен в першу чергу усвідомити, що прийняття мексиканської конституції 1917 р. стало завершальним етапом революції 1910 – 1917 рр., яка відіграла важливу роль у подальшому історичному розвиткові Мексики. Слід вказати на те, що вона завдала серйозного удару по феодальному землеволодінню і католицькій церкві, послабила позиції іноземних монополій і обмежила їх подальше проникнення, створила сприятливі умови для розвитку капіталізму в Мексиці. Далі варто зазначити, нова конституція сприяла проведенню прогресивних реформ в економічній, політичній і культурній сферах. Однак залишалися невирішеними ряд проблем, таких як вирішення аграрного питання, здійснення корінних демократичних перетворень. Для розкриття даної теми слід проаналізувати деякі статті Конституції, надати їм оцінку, використовуючи рекомендовані джерела.

4. Тема: „Латиноамериканський регіон у Першій світовій війні”.

Методичні рекомендації:

Дослідження теми слід розпочати із твердження про те, що з початком Першої світової війни держави Латинської Америки і США оголосили про свій нейтралітет. Однак вступ США у війну на боці Антанти в квітні 1917 р., а також напади німецьких підводних човнів на морські торгівельні комунікації між Латинською Америкою і країнами Антанти спричинили оголошення війни Німеччині країнами Центральної Америки і Бразилії. Далі варто зазначити, що участь цих держав у війні обмежилася постачанням союзників, особливо США, стратегічною сировиною і продовольством, охороною свого узбережжя. Прослідкувати, які наслідки мала Перша світова війна для латиноамериканського регіону і як вплинула на її подальший розвиток. Акцентувати увагу на тому, що як наслідок, війна внесла утруднення в традиційні зв’язки Латинської Америки із Західною Європою (різко скоротився приток європейського капіталу і товарів, що викликало труднощі для нормального функціонування економіки в регіоні.

5. Тема: „Диктаторські режими в латиноамериканському регіоні міжвоєнного періоду”.

Методичні рекомендації:

Опрацювавши достатню кількість літератури та джерел, студент має змогу дати детальну характеристику диктаторським режимам міжвоєнного періоду в країнах Латинської Америки. Розпочати варто із військового перевороту 1924 р. в Чилі. Військова хунта не змогла втриматися, оскільки не мала міцної опори, що призвело до розколу і протиріччям, в результаті яких було здійснено новий військовий переворот 1925 р. (було відновлено конституційний режим і прийнято нову конституцію Чилі 1925 р. На Кубі в 1925 р. президент республіки генерал Херардо Мачало-і-Моралес встановив терористичний диктаторський режим, застосувавши по відношенню до учасників демократичного руху жорстокі репресії. В Мексиці в 1924 – 1928 рр. укріпився режи „революційного каудильїзму” на чолі з генералом Плутарко Еліаса Кальєса. Порівняти діяльність цих режимів, зробити відповідні висновки.

6. Тема: „Міжамериканські конференції 40-х рр., їх наслідки”.

Методичні рекомендації:

Розкриваючи дану тему слід звернути увагу на три основні міжамериканські конференції другої половини 40-х рр. ХХ ст.:

– Міжамериканська конференція у Мехіко 1945 р. – на конференції був прийнятий акт, що виголошував про те, що будь-який акт агресії проти будь-якої латиноамериканської країни буде розглядатися як акт агресії проти всіх держав, що підписали цей документ.

– Міжамериканська конференція у Ріо-де-Жанейро 1947 р. – на конференції було укладено Міжамериканський договір про взаємну оборону Західної півкулі.

– Міжамериканська конференція у Боготі 1948 р. – на конференції створено Організацію американських держав (ОАД), мета якої полягала у розвитку співробітництва країн-учасниць у воєнній, економічній, культурній сферах. Прийнято декларацію про захист демократії.