Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стр_1_91.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Фітолікувальні ресурси

Фітолікувальні ресурси обмежуються параметрами рекреа­ційного використання лісів, їхніми водоохоронно-захисними властивостями, цілющим впливом на організм людини і сприя­тливим санітарно-гігієнічним фоном для лікування, відпочинку, туризму.

Ліс — найдавніша окраса Землі, невичерпне джерело радості для людини. У це поняття ми вкладаємо всю сукупність геологі­чних і біологічних компонентів: озера і джерела з кришталево чистою водою, смарагдове багатство різнотрав'я, п'янке повітря. У лісі кожного з нас приваблює голос самої природи. Лісова ти­ша сприятливо діє на психіку людини. Ліс стимулює творчі мож­ливості, активно впливає на емоційну сферу, відновлює поруше­ну рівновагу між людиною та довкіллям. Особливо привабливий ліс для відпочинку, якщо у ньому є невеличкі галявини, струмки, озера. Рекреаційні ліси повинні бути декоративними, мати спри­ятливі умови для нормальної життєдіяльності лісових рослин.

Л іси на земній кулі зосереджені у двох поясах: північному, який представлений хвойними і мішаними лісами Євразії та Пів­нічної Америки, і південними, що охоплює ліси екваторіального та тропічного лісів (табл. 4.1).

Найбільші запаси фітолікувальних ресурсів (вологі екваторіа­льні ліси) мають Бразилія, Індонезія, Венесуела, Конго. Ліси по­мірного поясу, особливо тайга, багаті на хвойні породи дерев, що є особливо цінним елементом для лікування. У Росії, США, Ка­наді, Скандинавських країнах та на півночі Китаю сконцентрова­ні найбільші запаси помірного поясу. Західна Європа відзнача­ється невеликою кількістю цінних фітолікувальних ресурсів.

Площа українських лісів державного значення становить 6,9 млн. га, а тих, що можуть використовуватись для рекреацій­ної діяльності — 4 млн. га. За іншими даними, рекреаційні ліси складають 10 відсотків державного лісового фонду. Комплексна оцінка його дала можливість виокремити 265 ефективних для ре­креаційного освоєння територій і окремих місцевостей загальною площею понад мільйон гектарів (табл. 4.2).

Ландшафтні ресурси

Серед ландшафтних рекреаційних ресурсів особливе місце посідають гори. Різноманітність природних ландшафтів, наяв­ність екстремальних сприятливих і комфортних умов створюють передумови для розвитку різних видів рекреаційної діяльності — від спортивних до санаторно-лікувальних.

Найпривабливішими світовими гірськими ландшафтами, які притягають туристів мальовничими краєвидами, чистим повіт­рям, є Альпійські території Швейцарії, Австрії, Франції, Італії, американські Кордильєри, гірські райони Скандинавських країн, Карпати. Нині Альпійський макрорегіон щороку відвідує до 150 млн. людей, а загальна кількість місць для розміщення тури­стів становить 3 мільйони.

Для розвитку зимових видів туризму (гірськолижний, санний) використовуються гірські райони Іспанії— Піренеї; Греції — гірськолижний центр Парнас Верміон, Піліон, Олімп; США, Ка­нади — Кордильєри. Великі перспективи має Азійський регіон, де розміщені найвищі у світі гори — Гімалаї.

Гірськорекреаційні ресурси нашої держави зосереджені в Ка­рпатах і Кримських горах.

Карпати — це середньо високі гори з вологим теплим кліма­том, значною лісистістю (40%), сприятливими перепадами висот для організації гірськолижних спусків, лижних полів. Гірські до­лини, захищені верховинськими хребтами, характеризуються благодатним мікрокліматом для розвитку кліматичних курортів

(Яремча, Ворохта, Космач, Вижниця, Рахів та ін.). Рекреаційні ресурси Карпат оцінюються як найперспективніші для відпочин­ку та лікування упродовж року.

Кримські гори за екзотичністю не поступаються Карпатам, хоча тут менше сприятливих умов для відпочинку. Зате невисока лісистість (10%), круті оголені схили приваблюють скелелазів та любителів гострих відчуттів.