Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стр_1_91.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

2.14. Концепція функції туризму

Туризм як багатовимірне суспільно-економічне і культурне явище є серйозним чинником змін, як серед учасників туристич­ного руху, так і на території свого розвитку. Ці зміни можуть розглядатися в кількісних та якісних категоріях. Одним з дослід­ницьких підходів, який застосовується для опису змін під впли­вом туризму, переважно якісного характеру, є концепція функції туризму. Під функцією туризму розуміють очікувані і реальні вигоди та переваги для учасників туристичного руху, а також мешканців відвідуваних ними територій. Суть цієї аналітичної концепції полягає в оцінці наслідків розвитку туризму або участі в них визначених осіб в аксіологічних категоріях, а отже їх пози­тивних і негативних властивостей. Не слід плутати цього підходу з концепцією туристичної функції. К.Пшецлавський (1996) вва­жає, що туризм виконує позитивні функції щодо туриста тоді, коли:

  • забезпечує йому комфортність подорожі та перебування;

  • створює умови для відпочинку, розваг і покращення здоров'я;

  • сприяє навчанню;

  • формує почуття прекрасного;

  • дає можливість брати участь у культурному житті;

  • дозволяє краще пізнати світ і себе;

  • є нагодою для роздумів;

- дає відчуття волі і свободи поведінки згідно з переконаннями. Щодо мешканців відвідуваних територій туризм виконує по­зитивні функції тоді, коли:

  • сприяє поліпшенню умов життя населення;

  • активізує економічний розвиток туристичної місцевості;

  • уможливлює формування правильних взаємин між людьми та розвиток освіти;

  • спричиняється до закономірного процесу соціалізації молоді відвідуваних місцевостей та виключення патологічних явищ.

Аналіз функції туризму ведеться у вимірі конкретної особис­тості та суспільства загалом. З точки зору туриста кожен виїзд може бути для нього нагодою для того, щоб отримати певну ко­ристь або ж пережити негативний досвід. Аналіз шансів, які створює туризм, є предметом соціологічних і педагогічних до­сліджень, особливо в вимірі виховних і освітніх аспектів. За­вданням педагогіки туризму є формування позитивного ставлен­ня молодих осіб до туристичної активності та пропаганда здоров'я і активного відпочинку, бажання особисто пізнавати світ.

До головних функцій туризму відноситься:

а) функція відпочинку, пов'язана із задоволенням потреб від- новлення фізичних і психічних сил;

б) оздоровча функція, пов'язана з покращенням стану здо- ров'я в результаті туристичних виїздів, напр. до санаторіїв;

в) виховна функція, яка стосується сукупності впливів і діяль- ності, спрямованої на формування розвитку людини (туриста) в процесі туристичного виїзду;

г) економічна функція, яка виникає з факту, що туризм є, зок- рема, чинником економічного розвитку територій туристичної рецепції;

д) навчальна функція (напр. пізнавальна, освітня), пов'язана з пізнаванням світу, набуванням досвіду;

е) функція охорони природи, яка виникає з охорони об'єктів природної спадщини для розвитку туризму (напр. національних парків) а також формування екологічної свідомості серед туристів;

є) політична функція, напр. через формування іміджу країни за кордоном;

ж) містоформуюча функція, що виникає з процесу туристич- ної урбанізації і розвитку міст;

з) етнічна функція, яка супроводжує приїзд осіб (емігрантів або їх нащадків) до країни предків.

Противагою до цих функцій туризму є його негативні наслід­ки, що називаються дисфункціями туризму. Дисфункції туризму — це усі негативні явища, що є результатом розвитку туризму, які стосуються негативних змін в природному, суспільному, культурному середовищі, у сфері економічного життя відвідува­них територій та усіх видів патологічної поведінки серед турис­тів. Головною причиною негативних змін є те, що сучасний ту­ризм є масовим і надто комерційним явищем. До найбільш розповсюджених негативних наслідків розвитку туризму на те­риторіях туристичної рецепції, зокрема, відносимо:

  • нищення навколишнього природного середовища внаслідок масового туристичного руху а також розширення і функціону­вання туристичної інфраструктури, пов'язаної з процесом турис­тичної урбанізації;

  • комерціалізацію традиційної місцевої культури;

  • суспільні патології у відвідуваному суспільному середовищі (проституція, алкоголізм, наркоманія);

  • дезінтеграцію сім'ї і поляризацію місцевого населення;

42

___ 43

- залежність місцевої туристичної економіки від зовнішніх чинників.

Концепція функції туризму не обмежується лише вище згада­ними її аспектами. Це питання дуже широке, воно також стосу­ється проблеми професійної етики працівників туристичної галу­зі та формулювання цілей розвитку туризму на різних рівнях стратегічного планування. Аналіз функцій і дисфункцій туризму знаходить також своє застосування при визначенні принципів та ідей сталого розвитку туризму.

Зрозуміло, що досягнення максимального дослідницького ефекту у вивчені сучасного туризму, вимагає науково обгрунто­ваного, комплексного і збалансованого алгоритму, поєднання всіх вище розглянутих концепцій і підходів.