Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стр_1_91.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки та контролю знань

  1. Охарактеризуйте основні підходи до досліджень туризму.

  2. Які концепції та моделі найчастіше застосовують у наукових до­слідженнях туризму? Охарактеризуйте основні з них.

  3. Що розуміють під поняттям «туристичний простір»?

  4. Охарактеризуйте три основні види туристичного простору.

  5. Охарактеризуйте основні властивості туристичного простору.

  6. Охарактеризуйте основні показниками розвитку туристичної фу­нкції місцевості.

  7. Які підсистеми є складові територіальних рекреаційних систем?

  8. Охарактеризуйте головні функції туризму.

Розділ З ТУРИЗМ: ВИДИ ТА ФОРМИ

Туризм — активна і невимушена форма спілкування між людьми. Розширення і поглиблення туристських зв'язків між країнами — важливою проблемою сучасних міжнародних від­носин. Питання розвитку туризму, його політичний, економіч­ний і культурний впливи на світове господарство та міжнародні зв'язки активно обговорюються в політичних, ділових та нау­кових колах.

Сьогодні, починаючи від Наради з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінкі, 1975), тенденція до поліпшення міжнародно­го становища: зміцнюються контакти між країнами з різними си­стемами та рівнями розвитку, позитивний вплив туризму стає особливо помітним.

Держави — учасники Наради, визнаючи внесок, який робить міжнародний туризм у розвиток взаємовідносин між народами, а також в економічний, соціальний і культурний прогрес, заявили про намір заохочувати розвиток туризму, домовились продовжу­вати співробітництво в галузі туризму на двосторонній і багато­сторонній основі.

Характерною ознакою туризму останніх років на світовому рівні є висока динамічність і стабільність його розвитку, а також активний вплив на економіку багатьох країн, що мають сприят­ливі рекреаційні ресурси.

Обмін туристами — це, по суті, один із видів міжнародних зв'язків, що охоплює важливі питання громадського життя. Сьо­годні створено об'єктивні передумови для співробітництва в міжнародному масштабі.

Міжнародний туризм і туризм взагалі відіграють значну роль у зміцненні миру в усьому світі, поліпшенні взаєморозуміння і дружби між народами, розширенні торгового, наукового та куль­турного співробітництва.

Ознайомлення зі звичаями, побутом, культурою народу ін­шої країни, з її історією та історичними пам'ятками спонукає

до глибокого пізнання довкілля. Поєднання слів «відпочинок, оздоровлення + пізнання, враження» найкраще передає сучас­ний напрям у розвитку як міжнародного, так і внутрішнього туризму.

Туризм дає людям можливість не тільки ознайомитися з жит­тям один одного, а й порівняти різні економічні системи. Поряд із зростанням туристських потоків до найрозвиненіших районів туризму, підвищується інтерес до нових і ще мало освоєних те­риторій, незважаючи на високі транспортні витрати і дещо об­межені можливості туристичного сервісу.

Туризм посідає чільне місце в міжнародних зовнішньоеконо­мічних зв'язках. Він є важливим стимулом розвитку світової тор­гівлі, що сприяє розширенню й активізації міжнародного торго­вого обміну. Водночас туризм слід розглядати і як самостійний вид міжнародних зв'язків.