Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
leksiy_osn_men.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
39.69 Mб
Скачать

Принципи управління Анрі Файоля

  1. Розподіл загальної роботи в організації на складові її частини.

  2. Повноваження та відповідальність. Ці категорії "тримають одна одну". "Де надаються повноваження, там виникає і відповідальність".

  3. Дисципліна. Дотримання досягнутих угод між організацією та її робітниками.

  4. Єдиноначальність. Кожний робітник в організації повинен мати одного і тільки одного начальника.

  5. Єдність керівництва. Всі операції в організації, які мають одну мету, повинні виконуватись під керівництвом одного начальника.

  6. Підпорядкованість індивідуальних інтересів спільним. Цілі організації повинні домінувати над цілями окремих робітників або груп.

  7. Винагорода. Система оплати повинна бути справедливою, стимулювати діяльність, а її розміри не повинні опускатися нижче розумного рівня.

  8. Централізація. Ступінь концентрації влади на вищому рівні управління.

  9. Ієрархія (скалярний ланцюг). "Ланцюг" начальників від вищого до нижчого рівня.

  10. Порядок. "Усьому своє місце і все на своєму місці".

  11. Справедливість. Відданість персоналу організації повинна поєднуватися з правосуддям керівництва організації.

  12. Стабільність перебування на посаді. Організація повинна сприяти довгостроковим стосункам зі своїми робітниками.

  13. Ініціатива. "Здатність самостійно обмірковувати та виконувати план".

  14. Корпоративний дух. Результат гармонії та єдності персоналу організації.

До основних функцій управління за Файолем слід віднести:

  • планування;

  • організація;

  • розпорядництво;

  • координування;

  • контроль.

Характеристика моделі ідеальної бюрократії Макса Вебера

  1. Високий ступінь розподілу праці.

  2. Чітка управлінська ієрархія.

  3. Численні правила, стандарти та показники оцінки роботи.

  4. Дух формальної знеособленості (відсутність симпатій та переваги до окремих робітників).

  5. Підбір кадрів в організації за їх діловими та професійними якостями.

Починаючи з 30-х років, підходи до менеджменту змінюються. Центр ваги зміщується з правових та економічних знань в галузь соціології та психології.

Поведінкова (неокласична) теорія (підхід) менеджменту.

Класична школа менеджменту визнавала значення людського фактора в управлінні, проте приділяла йому незначну увагу (оплата та стимулювання праці, встановлення формальних відносин між керівниками та підлеглими тощо).

Поведінкові теорії менеджменту виникли як реакція на недоліки класичних теорії. Тому їх часто об’єднують загальною назвою «неокласична теорія менеджменту». Виникненню поведінкових теорій багато в чому сприяли досягнення промислової психології (Хьюго Мюнстерберг «Психологія та промислова ефективність», 1912; Ліліан Гілбрет «Психологія управління», 1914; результати Хоторнських експериментів Елтона Мейо).

Поведінкові теорії менеджменту опрацьовували Мері Паркер Фоллет, Ренсіс Лайкерт, Дуглас МакГрегор, Фредерік Герцберг та інші.

Поведінковий підхід до менеджменту включають в себе дві школи:

а) школа людських відносин (1930-1950рр.). Представники цієї школи досліджували переважно проблеми індивідуальної психології працівників організації. Їх зусилля були зосереджені у сфері поведінки індивідуума в організації, на його мотивації.

Її заснували Мері Паркер Фоллет та Елтон Мейо.

Фоллет вперше визначила менеджмент як “забезпечення виконання роботи за допомогою інших осіб”. Школа рекомендувала виконувати особливі прийоми в управлінні, а саме:

  • прийоми покращення людських взаємин в колективі;

  • безпосередній вплив керівників на працівників;

  • консультації керівників з підлеглими;

  • використання широких можливостей спілкування на роботі.

б) школа організаційної поведінки. Її засновниками були такі вчені, як: Кріс Анджиріс, Дуглас Мак-Грегор, Фредерік Герцберг. Її представники концентрували увагу на вивченні типів групової поведінки, на розумінні організації як складного соціального організму, який знаходиться під впливом певних уявлень, звичок, конфліктів, культурного оточення тощо. Вчені вивчали поведінку людей в економічній системі та розробили ряд методів налагодження між особистих стосунків підвищення ефективності людських ресурсів шляхом обмеженого нагляду за підлеглими та експериментування. Вчені намагалися розробити методику, яка б дозволила кожному працівнику усвідомити та розвинути свої здібності.

В загальних рисах основна мета обох шкіл полягає у підвищенні ефективності організації шляхом підвищення ефективності використання її людських ресурсів.

Кількісний підхід (школа науки управління). Теоретики цієї школи розглядали управління як систему математичних моделей та процесів.

В основу кількісної школи покладено ідею про те, що управління є певним логічним процесом, який можна відобразити за допомогою математичних символів та залежностей. В центрі уваги цієї школи знаходиться математична модель, тому що саме за її допомогою управлінську проблему можна відобразити (передати) у вигляді основних її цілей та взаємозв’язків.

Інтереси представників кількісної школи майже повністю пов’язані із застосуванням математики в управлінні.

Основний внесок цієї школи в теорію управління - спрощення управлінської реальності за допомогою математичних моделей.

Загальним для усіх ранніх теорій менеджменту було те, що вони пропонували кожна свій єдиний «рецепт» підвищення ефективності управління. Кожна з них не була помилковою та зробила важливий внесок у розуміння сутності менеджменту. Проте кожна з них одночасно обмежена з точки зору вузького погляду на багатомірність управління.

Зазначені недоліки ранніх теорій менеджменту певною мірою долаються інтегрованими підходами до управління (процесійний, системний, ситуаційний).

1. Процесний підхід розглядає управління як серію взаємопов’язаних дій (функцій управління), які реалізуються у певній послідовності. Кожна функція управління, в свою чергу, складається із взаємопов’язаних підфункцій. Таким чином, процес управління є загальною сумою усіх функцій та підфункцій. Його прихильники – Мескон, Альберт Хедоурі.

Об’єктом досліджень процесного підходу є безперервний процес виконання взаємопов’язаних функцій управління організацією.

2. Системний підхід розглядає що організацію як систему у єдності частин, з яких вона складається, та зв’язків із її зовнішнім середовищем. Такий підхід дозволяє отримати цілісне уявлення про сутність управління. Системний підхід базується на використанні теорії систем у менеджменті (використовується з кінця 50-х рр.). Система – це сукупність взаємопов’язаних елементів (частин), які, постійно взаємодіючи, визначають її характер.

Усі організації (об’єкти управління) є системами, які складаються з таких елементів як структурні підрозділи, технологія, люди.

Існують закриті системи, тобто які не залежать від зовнішнього середовища, та відкриті – ті, які взаємодіють із зовнішнім середовищем. Всі організації є відкриті системи.

Великі частини систем самі можуть утворювати системи, які стосовно першої системи можна назвати підсистемами (цех, відділ тощо). Цей поділ можна продовжити.

Попередні школи зосереджували увагу на якійсь одній підсистемі (Біхевіористи – на соціальній підсистемі, Тейлор – на технічній), а це вело до невдач. Тому прихильники системного підходу підкреслюють, що варто вивчати всі підсистеми організації (технічну, економічну, соціальну).

С хематично системний підхід до управління можна представити так:

Об’єктом досліджень системного підходу є елементи внутрішнього та зовнішнього середовища організації.

3. Ситуаційний підхід визнає, що хоча загальний процес управління і є однаковим, специфічні прийоми, які використовує керівник повинні змінюватися залежно від ситуації.

Розроблений наприкінці 60-х рр. Ситуаційний підхід випливає з поняття ситуації як конкретного набору обставин, що діють на організацію протягом певного часу. Він спрямований на підбір прийомів менеджменту для розв’язання конкретних управлінських ситуацій з метою найбільш ефективного досягнення цілей організації. При цьому, менеджер повинен:

  • розуміти процес управління;

  • норми групової та індивідуальної поведінки;

  • процедури системного аналізу;

  • методи планування, мотивації, контролю;

  • методи прийняття раціональних рішень;

  • уміти оцінювати сильні та слабкі сторони методик, що використовуються;

  • правильно оцінювати фактори, які відіграють найважливішу роль у даній ситуації і ефект від переміни змінних величин;

  • знаходити такі прийоми менеджменту, які в даній ситуації мають найменший негативний ефект.

В Україні управлінська наука розвивалась в рамках підходів, які панували в колишньому СРСР. Дослідження спрямовувались на вдосконалення адміністративно-командної системи і певний досвід(як позитивний, так і негативний) у галузі управління був накопичений.

Науковці виділяють сім етапів за радянських часів:

І етап (жовтень 1917р. – березень 1921р.)

Розроблено форми й методи державного управління, принципи централізму, диктатури та державного регулювання економіки.

ІІ етап (1921 – 1928 рр.). Неп.

Здійснювалось подальше вдосконалення адміністративного управління виробництвом, зроблена спроба застосування госпрозрахунку як основи економічних методів управління.

ІІІ етап (1929 – 1945 рр.)

Пов’язаний з індустріалізацією і присвячується вдосконаленню існуючих структур управління, планування та організації виробництва.

ІV етап (1946 – 1965 рр.)

Характеризується пошуком нових форм функціонування і взаємодії державних органів управління, перехід від територіальної та територіально-галузевої структури управління, що врешті-решт призвело до поглиблення адміністрування.

V етап (1965 – 1975 рр.)

Здійснена спроба господарської реформи шляхом посилення економічних методів управління. Цей етап підтвердив неефективність економічних реформ у рамках адміністративно-командної системи.

VI етап (1975 – 1985 рр.)

Він підтвердив необхідність радикальної міни економічних відносин та корінних економічних реформ.

VII етап (1985р. – наш час)

Спочатку пов’язаний зі спробами діючою командно-адміністративної системи. Початок ринкових перетворень.

Перехід формування національної економіки та розвитку …………… потребує спеціального вивчення та викладу.

На різних етапах розвитку управлінської науки суттєвий вклад в неї внесли такі відомі українські вчені , як: О. Терлецький, М. Пявник, М. Драгоманов, М. Зібер, С. Подолинський, М. Туган-Барановський, І. Вернадський, М. Вольський, Г. Цехановецький, І. Коропецький та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]