Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
leksiy_osn_men.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
39.69 Mб
Скачать

4. Ефективності контролю, система контролю виробничих процесів.

Контроль повинен: відображати пріоритети організації відповідно до стратегічної спрямованості її діяльності; орієнтуватися на досягненні конкретних ситуацій; відповідати тому виду діяльності, яка є основною для організації; забезпечити своєчасність, мобільність, надійність та гнучкість застосування контрольних операцій; відзначатися простотою; бути економічним, тобто базуватися на порівнянні витрат на контроль з його досягненнями; ураховувати міжнародні особливості контрольованих рішень.

Під системою контролю виробничих процесів в умовах розвитку ринкових відносин слід розуміти механізм контролю за такими елементами виробничо-господарської діяльності, як науковий пошук, проектування, розробка технологій, підготовка виробництва, основне виробництво, реалізація продукції та маркетинговий пошук. Система контролю виробничих процесів призначена для оцінки ефективності виконання всіх етапів циклу, створення та реалізації продукції з метою забезпечення її конкурентоспроможності на внутрішньому та світовому ринку.

Основним завданням системи в умовах ринкових відносин є забезпечення такого рівня якості продукції, який задовольнятиме споживача, вимагатиме мінімальних витрат і даватиме змогу виконувати замовлення в установлені терміни.

Система контролю виробничих процесів створюється на підприємствах з метою здійснення єдиних, об’єктивних методів підвищення ефективності виробництва.

Термінологія:

Аудит – це незалежна формальна перевірка фінансових звітів і операційних видів діяльності, яка має засвідчити достовірність використовуваної в процесі контролю інформації, її відповідність фактичному стану справ.

Бюджетування – процес формування (розробки) і реалізації бюджетів організації. Залежно від особливостей розробки розрізняють бюджетування: 1) згори до низу; 2) знизу догори; 3) комбіноване; 4) на нульовій базі.

Попередній контроль – вид контролю, який здійснюється на «вході» трансформаційного процесу в організацію і який спрямований на досягнення максимальної відповідності стандартам ресурсів, що залучаються організацією.

Поточний контроль – вид контролю, який здійснюється безпосередньо в перебігу трансформаційного процесу і який спрямований на своєчасне виявлення відхилень від стандартів і оперативне реагування на них.

Підсумковий контроль – вид контролю, який здійснюється після завершення трансформаційного процесу в організації шляхом порівняння кінцевих результатів діяльності із встановленими стандартами.

Контроль – це одна із загальних функцій менеджменту, яка полягає у забезпеченні досягнення цілей організації шляхом постійного спостереження за її діяльністю та усунення відхилень, що при цьому виникають.

Фінансовий контроль – це функціональна підсистема контролю в організації, яка полягає у контролюванні процесів формування і використання фінансових ресурсів організації в цілому та її структурних підрозділів. Складовими фінансового контролю є: фінансовий аналіз; бюджетування; аудит.

Центр відповідальності – це структурний підрозділ організації, для якого складається операційний бюджет, керівник якого несе відповідальність за його виконання. Розрізняють чотири типи центрів відповідальності: центр витрат, центр доходів, центр інвестицій, центр прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]