Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

100. Іспанська та португальська колонізація в Америці.

Перші португальці прибули до Бразилії в 1500 р., а в 1517 р. вже почали завозити рабів з Африки. У 1615 р. в країні налічувалось всього 3 тис. вроджених португальців, з яких складались панівні прошарки населення. Місцеве індіанське населення виніщували і відтісняли углиб країни. З 1600 до 1750 р. до Бразилії було завезено близько 3.3 млн. рабів.

Острови Карибського басейну було відкрито Колумбом під час його 4 експедицій 1492-1504. Корінне населення островів майже повністю було винищине, залишки їх вимерли від занесиних європейцями хвороб та від роботи на плантаціях. Уже в 1502 році іспанці завезли на острови перші партії негрів. 1511-1512 році іспанці захопили Кубу. До вторгнення Іспанців на Юкатан тут існувало декілька потужних міст держав Майя та імперія Ацтеків, на чолі якої стояв Монтесума ІІ.В 1519-1521 рр. держава ацтеків упала під ударами іспанців. В 1523-1524 рр. було завойовано південь Мексики. Гірські регіони Гватемали, Нікарагуа, Гондурасу були завойовані в 1524-1528 рр. 1527-1546 – було повністю завойовано п-ов Юкатан, а в 1598 пн. Мексики.Завойовані у 1519-1524 рр. землі було об’єднано в провінцію Нова Іспанія. На місці зруйнованого Тенотічлану було засновано місто Мехіко, Кортес був призначений першим губернатором Нової Іспанії.

102. Релігії та народні звичаї народів Пв.Америки

Чіпчі – у пантеоні найшановнішою була богіння землі і родючості, бог золота і торгівлі – бакота; лихо і нещастя приносив лихий бог – бочика; але найбільше вшановували сонце і священне озеро Туавіта, в яке при святах і обрядах кожен присутній як жертву кидав золоті вироби; шанували вони також предки, тому померлим лице накривали золоту маску, а тіло муміфікували. важливу роль відігравали жерці, як званя переходило від батька до сина; Кечуа – важливу роль відігравали жерці; в країні були створена державна система релігії, верховний інка, якого вважали сином бога сонця, відігравав провідну роль у всіх аграрних культах, святах і обрядах; коли він свою золоту мотику вгоняв у землю всі кечуа починали сіяти кукурудзу; культ сонця був центральним у релігійній системі, центром його був храм Каріканчо в Куско; головним божеством був Віракоча- творець світу і людей; релігійні культи включали численні жертвоприношення лам і морських свинок і людей: полонених, рабів, дітей. Чаки: пов’язане з вірою в духів якими вони населяли природу; вони вірили в існування душі, що покидає тіло після смерті; спілкування з духами і душами вели через шаманів; Патагонці: вірили в злого Духа – Гуалігу, духів природи, гір і рік; посередниками між духами і людьми вважалися шаманки, зрідка шамани. Якщо шаманом був чоловік то він ніколи не одружувався і носив жіночий одяг.

103. Етнічна історія народів Європи в період великого переселення народів.

Англійці – етнічна основа – германські племена англів, саксів, ютів, фризів. У VI-VII склалися перші державні об’єднання англів та саксів. Валійці – в етногенезі взяли участь кельтські племена кімврів та бритів, яких у гори Уельсу витіснили англи та сакси. Бретонці – предками були кельтські племена бритів. Голандці – римське панування збіглося з просуванням племен саксів та франків, що асимілювали кельтів та батавів. Фламандці – територія була захоплена племенами франків, фризів, саксонців в IV ст. Французи – в V ст.. в Галлію вторглися вестготи, бургундці, франки, алемани. В VI ст.. франки витіснили вестготів, а в 533 покорили бургундців. Болгари, серби – в VI-VII ст. міграції слов’янських племен. Македонці – спочатку територія заселена слов’янами, а історичними предками вважалися племена сагудатів, струменів, берзитів.Хорвати - VI-VII ст. міграції слов’янських племен, предки – качичі, шубичі, свачичі, мороговичі.Албанці – колонізація слов’янських племен., а згодом візантійське панування. Італійці – в період великого переселення народів тут осіли вестготи, вандали, остготи, лангобарди. Іспанці – в V ст. тер. захоплена вандалами, вестготами, свевами. Вестготи об’єднали в одну державу майже весь півострів в VI ст. і з них сформувалася іспанська знать.